Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S našimi penězi to myslí opravdu upřímně…

S našimi penězi to myslí opravdu upřímně…

13.10.2004 11:57
Autor: 

Česká vláda, vedená novým premiérem Grossem, překvapuje na každém kroku. Až se zdá, že výrok místopředsedy vlády Škromacha, že “bude lépe, i kdyby se to někomu nelíbilo“ nebyl až tak nesmyslný.

Vláda slibuje a rozdává peníze na potkání. Policisté a hasiči dostanou příští rok svých osm miliard, všichni státní zaměstnanci pak k Vánocům 25 % platu jako bonus za věrné služby státu (co, proboha, dostanou na příští Vánoce, myslí na to někdo?), mladí mají dostávat novomanželské půjčky (a ani se nemusí brát), družstevníci zase vyšší dotace na byty a zemědělci příští rok dostanou o 15 miliard více než letos (nikomu ani nepřijde divné, že když to vydrželi letos, tak by mohli i příští rok). A aby na nikoho nezapomněli, každý žáček se může těšit na tisícovku na školní potřeby. Ale až za rok, letos už jsme volby prošvihli...

Proč vlastně takové rozpočtové šílení? Těžko říci, ekonomické důvody k němu nejsou. Ekonomika roste slušně (na české poměry), mzdy rostou jakbysmet, úroda je letos rekordní a i bytů se staví víc. Ale vládě jako by to nestačilo. Prostě musí „být dobře“! A že to bude stát peníze, které nejsou a které se musí půjčit? To zatím nikoho moc nepálí. Nicméně pozornější čeští politici měli minulý týden příležitost slyšet německého kancléře Schrödera, který rekapituloval zkušenosti Německa z jejich bezstarostné rozpočtové politiky v 80.a 90. letech. Dnes musí Němci šetřit, kam se podívají a přesto jim schodky i dluh vlády stále roste. Nestálo by za úvahu se podobnému osudu v Čechách vyhnout? Soudě podle vystoupení bývalého českého premiéra a budoucího evropského komisaře Špidly na stejné konferenci se zdá, že před českými socialisty je ještě dlouhá cesta. Na rozdíl od „suchého“ Schrödera mluvil Špidla ve složitých konstrukcích, ale de facto neříkal nic, kromě toho, že sociální stát je fajn a kdo tomu nerozumí, je exponent finančních (rozuměj zvrhlých) skupin. Tak doufejme, že finanční skupiny Špidlovi (nebo Škromachovi s Grossem) domluví, až si u nich zase budou půjčovat…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Už vím, co budou mé děti dělat
    18.10.2004 12:23

    Až budu mít jednou děti, tak jim zakážu jít na vysokou školu a donutím je v 18 jít k policii. 20 let to nějak přetrpí, ve 38 letech odejdou, dostanou téměř 100 táců na ruku, a pak už nebudou muset makat neboť budou dostávat měsíční rentu kokem 13 tisíc. No a za pár let se jim k tomu přidá ještě důchod, takže 20 tisíc měsíčně se jim bude opravdu líbit. ČSSD a spol. mění dějiny. Dnes už se nevyplatí jít studovat vysokou školu ale jít pracovat k policii. HANBA!!!!
    Lukáš Kramář
    • re: Kramář
      03.11.2004 13:14

      Až na to, že většina míst u Policie ČR předpokládá a vyžaduje vysokoškolské vzdělání......inteligente...
      x
      • odpověd:
        03.11.2004 21:45

        Taky když už chceš něco kritizovat tak by jsi se měl podívat kolik těch policistů, hasičů atd. ročně zemře při výkonu svého povolání, kolik budou muset oddělat hodin navíc za které nedostanou mzdu, za svátek a soboty neděle. Kolik odpracují hodin ve stížených podmínkách o kterých vysokoškolák nemá ani ponětí a také pokud opravdu vysokou školu máš tak by jsi si mohl spočítat že dva měsíce v roce budou dělat za darmo a také že průměrná mzda na hodinu je nižší než celostítní průměr. Upozornuji že je za odpracované hodiny navíc, které neodpracuje navíc a zadarmo nikdo v této republice. A také bych se tě na závěr zeptal kdo ti zaplatil studium na vysoké škole to jsi už asi zapoměl na pomoc státu. Podle mne jsi moc inteligence nepobral.
        • Za zásluhy?
          15.11.2004 12:33

          Nechci se nijak dotknout těch statečných a vzorných, kterých je ale pomálu. Většina policajtů které znám, jsou úředníci, kteří riskují život jen díky vysoké hladině cholesterolu. Pokud tito chtějí přidat, pak by měli vybírat vstupné při zásahu. Zatím jsem jim dva lumpy přihrál až pod nos a ohromně jsem se bavil, když je zatýkali. V terénu u nás vidím daleko víc městskou policii, která taky oddře většinu nepříjemností. K hasičům výhrady nemám. Ti kluci makají a skutečně riskují skoro při každém výjezdu. Když jsou přesčasy, práce o víkendech a ve ztížených podmínkách takovou zásluhou, proč ji musí spousta drobných živnostníků dělat za almužnu, bez šancí na odstupné s důchodem kolem 65 a ve výši cca 2000 Kč? Zločinci žijí mezi námi a nikoho se neptají, jestli je policajt, když se ho chystají okrást, znásilnit nebo podřezat. Nežijeme v těch ztížených podmínkách náhodou všichni? A na rozdíl od policajtů se musíme ubránit beze zbraní. Zvláště proto, že policejní Felicie bývá zpravidla posledním autem s majákem na místě činu. A stížnosti třeba na taxikáře, kteří v našem městě rok co rok mají někoho na svědomí? To řešit nebudou, protože to jsou jejich kámoši. Za takovouhle službu veřejnosti bych jim přidal leda tak sukovicí.
          Jirka
  • Platy policistů v EU
    18.10.2004 8:26

    Dnes ráno mi kolega říkal, že Ševčík z Liberálního institutu uváděl v TV srovnání platů policistů vzhledem k průměrné mzdě v ostatních "starých" zemích EU. A jak to vyšlo ? Vezměme si nám nejbližší Rakousko a Německo. V Rakousku mají policisté průměrný plat zhruba 3% pod zdejší průměrnou mzdou, v Německu pak 5% nad průměrnou mzdou. Čili průměrný plat policistů osciluje kolem průměrné mzdy. Je tedy neodůvodnitelné, aby mzda zdejších policistů byla průměrná mzda +90%. Jinak se ani nedivím, že pro tento paskvil zvedli ruku i komunisté. Stačí si vzpomenout, jak byli za jejich režimu honorováni fízlové a lampasáci (vč. polytruků) za jejich "věrné" služby straně a vládě. Co kdyby byly jednou tyto profese (a odpovídající bezcharakterní hlupáci) opět potřeba ...
    PaulC
  • Pane Černý,
    15.10.2004 16:40

    kdo byl a zůstává především za bukem jsou poliši, teď budou i za vodou - nikde jsem v souvislosti s nárůstem jejich platů neslyšel, že by to bylo jen pro ty kvalitní lidi u policie
    paulus
  • ale co mám dělat já
    13.10.2004 21:26

    Raději mi prosím někdo poradte co mám dělat já. Českou korunu můžu asi klidně držet dál. Měna pravděpodobně nepadne, protože až se boudou splácet dluhy českých vlád bude to už v eurech. Nebo potom spadnou ceny nemovitostí ?? možná potom, ale ted poletí do nebe, když si bude každý polda moc z důchodu splácet pětimilionovou vilu. Mám se zbavovat českých akcií ??? Co se vlastně stane, až se všechny pujičky budou muset splatit ???? A jak se na to mám připravit já abych přitom měl co nejmenší škody???
    ufobijec
  • jedno doporuceni uz tu bylo
    13.10.2004 16:08

    Nakupte munici!!
    ondraa
  • Naše peníze
    13.10.2004 16:05

    Na současné rozdávání peněz jakýsi komentátor vtipně reagoval: Gross se chová jako nějaký šílený monarcha a rozhazuje peníze na všechny strany. Jinak Vám Ondro můžu uplně přesně prozradit cílový bod, kam toto všechno spěje. Ale Vy to jistě víte taky a byla to jen řečnická otázka.
    Michal
  • Budoucnost....
    13.10.2004 15:35

    Tak by me zajimalo, kam tohle neustale zadluzovani speje (a nejen u nas) Mate nekdo nejakou teorii? Cetl jsem spoustu katastrofickych scenaru....
    Ondra
  • Upřímně ...
    13.10.2004 15:23

    První dva odstavce OK. Poslední bohužel s příměsí tradičního předvolebního demagogického gulášku. Co se týka zemědělců - nejen, že "vydrželi" letos - jsou ziskoví již poslední dva roky (díky rostoucím dotacím za prakticky cokoliv - když se urodí málo, je dotace, když se urodí moc je také dotace, když je mokro jak jinak dotace, když je sucho - co asi :-). Letošní rok budou mít zemědělci díky vysokým cenám vepřového (uměle udržovaným - prvovýrobci byli zákonem vyjmuti z kartelových dohod ...) rekordní zisky. A tady se Kalousek s popisovanými chudáky zemědělci poněkud spletl ... Jinak mu dávám zcela za pravdu, že státním zaměstnancům, kteří stěží udělali dodatečně maturitu z občanské výchovy a dějepisu dávat průměrný plat 32k je do nebe volající omyl (a kdo jiný, než lidovci by na takové volání měli upozornit :-). A to nemluvím o výsluhovém důchodu ve výši 20k od zhruba 40 let jejich věku, o náhradních volnech, o týdnu dovolené navíc a ... K poslednímu odstavci - pan Schneider působí na fakultě sociálních věd UK. Mohl by si konečně všimnout, proč má Německo současné problémy (drobná nápověda - do 80. let šlapalo bývalé západní Německo jako hodinky ...).
    PaulC
  • Kvalitní policsté ? A kde jsou ?
    13.10.2004 13:07

    Když mi ukradli druhé auto během měsíce, tak jediné co z policajta vypadlo bylo, že si mám zvyknout. Přidat ano, ale nejdříve musí být jasně dané co budou dělat a jak se busou hodnotit. Když bude bezpečno tak ať mají třeba 50 tis, jinak to bude fakt jen groostapo.
    Mike
  • Schneider za bukem
    13.10.2004 12:34

    Pane Schneider, postavte se na naše silnice, pokuste se pronásledovat zločince a potom poznáte proč je třeba mít u policie v ČR kvalitní lidi. Je to rozhodně těžší než pomluvat vládu a ČR.
    Černý
    • Nic proti tomu..
      25.11.2004 13:50

      ...aby byli u policie kvalitní lidé, ale určitě to nazajistí plošné přidání platů.
      Jirka
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.