Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Družstevní socialismus opět na scéně… a další ekonomické zprávy

07.10.2004 10:56
Autor: 

Desetina procenta HDP na spropitném. Podle údajů ČSÚ, které získal deník Mladá fronta Dnes, utratili Češi a Moravané v roce 2002 na spropitném 3,2 miliardy korun, což představuje 0,1 % HDP. Dvě miliardy skončily v peněženkách číšníků, o miliardu se rozdělili taxikář a kadeřnice.
(podrobněji ZDE)

Dvě koruny za miliardu. Americká společnost Boeing přenechá českému státu svůj zhruba třetinový akciový podíl ve výrobci letounů Aero Vodochody za symbolickou částku dvě koruny. V roce 1998 získal Boeing podíl v Aeru za jednu miliardu korun.
(podrobněji ZDE)

Družstevní socialismus opět na scéně. Vláda včera schválila návrh zákona o výstavbě družstevní bytů s podporou státu. V příštích letech půjde na tyto účely ze Státního fondu rozvoje bydlení asi 14 miliard korun. Stát dá existujícímu nebo nově vzniklému družstvu příspěvek 100.000 korun na byt. Dalších 700.000 korun si bude moci družstvo vzít jako nízkoúročený úvěr. Opakovat slova o plýtvání omezenými příjmy z privatizace asi nemá smysl.

Ministerstvo financí připravuje zvýšení daňových úlev pro zaměstnavatele, kteří svým pracovníkům přispívají na penzijní připojištění, říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Spořit na penzi bude nezbytné, ale změny připravované ministerstvem financí komplexní penzijní reformu nenahradí.
(podrobněji ZDE)

Slovenská vláda potvrdila informaci, že v soutěži o koupi státního 66procentního podílu ve Slovenských elektrárnách vyhrála italská společnost Enel, která nabídla 840 milionů eur (34 mld. Sk).
(podrobněji ZDE)

Komu se nelení … Ratingová agentura Moody's Investors Service uvažuje, že zvýší rating Slovensku díky úspěšným strukturálním reformám.

Ropná krize? Celková produkce ropy ve Spojených státech v září v průměru činila 5,03 milionu barelů denně, což je nejnižší úroveň pro jednotlivý měsíc od roku 1950. Částečně k tomu přispěla série hurikánů, hlavním důvodem ale je klesající počet ropných vrtů.

Ropná krize! Zásoby ropy v USA jsou nízké a ceny ropy jsou k nezastavení. Nejkratší termínový kontrakt na americkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se v New Yorku dostal nad klíčovou hranici 52 dolarů.

Souhrn ekonomických zpráv a zpráv o dění na trhu dluhopisů v předcházejícím dni spolu s přehlednými grafy a tabulkami naleznete ZDE.

David Marek, Patria Online

Váš názor
  • Žádám pana Davida Marka
    08.10.2004 12:57

    Žádám pana Marka, aby zde napsal kritický článek ohledně hypotečních úvěrů. Zdá se, že jsem zde jediný, který hypotéky obhajuje. Proto si přál, aby pan Marek zde zkritizoval i státem zvýhodněné hypoteční úvěry. Většina zdejších příspěvatelů ho za kritiku hypotečního socialismu jistě pochválí.
    Mirek Šejna
  • Bytový kolchoz
    07.10.2004 14:31

    Tohle není sociální, ale komančoidní. Račte si povšimnout všelikerých rozličných podmínek. Například, že nově pořízené byty nebude možné převést do osobního vlastnictví, že s případnou směnou bude muset souhlasit kolchoz (samozřejmě proto, aby se zabránilo spekulacím). Z mého pohledu se jedná o jediné, pan náměstek bytového kolchozníka ministra Paroubka, velkokolchozník Přikryl, přihrává svému živiteli kolchozu komunistický Poskok několik miliard a několik tisíc nevolníků, kteří do smrti budou muset platit jeho předražené služby. Račte si povšimnout, že pan náměstek nezapoměl ani na svého druhého sponzora a to stavební spořitelny (je v DR jedné z nich). Splácení úvěru se má odložit po splacení stavebka. Nevíte někdo prosím, co to znamená slovo klientelismus?
    Kozina+
  • Pane Marku
    07.10.2004 11:14

    to jsem netušil, že drustevní výstavba bytů je socialismus. To tedy musela být naše 1.republika dost socialistická, že? A už vůbec nechápu, co je na družstevním vlastnictví socialistického, když tuto formu vlastnictví vymysleli za kapitalismu. Předpokládám, že moje poznámka bude v rámci cenzury vymazána stejně důkladně, jako jste to udělali včera.
    Mirek Šejna
    • Družstvo x kolchoz
      07.10.2004 14:46

      Družstvo je organizace, kam dobrovolně vstoupí lidé. Kolchoz je organizace, kam lidé vstupují nedobrovolně, pod pohrůžkou násilí, vězení, nebo ekonomické diskriminace... Družstvo funguje na principu vzájemné výhodnosti, družstevníci "tam jsou" dokud se jim to vyplatí. Kolchoz funguje na principu vzájemné výdojnosti: stát je podojen kolchozem, kolchozníci vedením, řadoví pracovníci získávají "všimné" za to, že družstevníkům povolí směnu...
      Kozina+
    • To není socialismus ale zlodějina
      07.10.2004 12:59

      Pokud někdo ( zasr.... socanská vláda ) rozdá z mých daní 100 tis každému hejhulovi,který si neumí vydělat dost na vlastní bydlení, tak je to zlodějina !!! Já chci taky 100 tis od státu a ani mi nemusí nic dávat, stačí když sníží daně a nechají mi moje peníze!!! P.S. Nejvyšší čas přesunout sídlo společnosti jinam.
      Mike
    • Pane Šejna vy se mýlíte
      07.10.2004 11:37

      Pane vy se mýlíte ani netušíte jak. Copak dotování čehokoliv, včetně bytů není socialistická záležitost? Co je spravedlivého na zvýhodňování jednoho před druhým? Proč dotovat výstavbu bytů a ne třeba soukromých domků? V čem jsou družstva lepší než soukromí vlastníci domků? Byty ať si družstva staví jak chtějí, ale za své.
      Pavel Janyška
      • Pane Janyško,
        07.10.2004 12:16

        vzhledem k tomu, že stát dotuje hypotéky a umožňuje fyzickým osobám daňový odpočet úroků z hypoték, je i soukromá výstavba dotována. Já sám dům na hypotéku postavil, stát mi dotuje splátky hypotéky a ještě navíc mi umožňuje platit nižší daně, takže vím o čem mluvím. A rozhodně nemám pocit, že by se jednalo o hypoteční socialismus.
        Mirek Šejna
        • PS:
          07.10.2004 14:58

          Pane Šejno, věnujte se raději rodovému obchodu s jetelovým semínkem.
          Kozina+
        • I hypotéční dotace jsou projevem asociálního státu
          07.10.2004 14:52

          Dotace na jakýkoli produkt pokřivují ceny. Stimulace poptávky při vysoké neflexibilitě nabídky (to je vlastnost bytového trhu) bude mít za následek propad cen dané komodity, jakmile přestane být poptávka stimulována. Kdyby stát místo dotací a daňových odpustků dereguloval, tak je dávno po "bytovém problému". Škoda neúčelně investovaných peněz. Pokud vám stát dotuje hypotéční úvěry a zároveň nechává nějakého chudáka spát pod mostem, chová se zhovadile. Pokud takovou politiku podporujete, chováte se stejně jako stát.
          Kozina+
        • Nežijte ve lži
          07.10.2004 13:03

          Zkuste se nad tím trochu zamyslet. Socani Vám "dají" úlevu, ale kolik jste zaplatil na DPH za dům a zařízení ? Vsadím se že min. 2x tolik než je Vaše úleva. To je totiž typické pro politiky. Ukrást nám všem peníze a ještě to padat tak, že ta polovina co se vrátí občanům zpě je úžasná výhoda.
          Mike
        • ale
          07.10.2004 12:20

          kradete tak nase prostredky ktere jsme zaplatily na danich. Ty dotace na splatky apod. to vsechno jsou penize cizich lidi, kterým jste je prostrednictvím statu ukradl! Ptal jste se snad někoho jestli jeho penize mohou byt na vas dum pouzity? Priste si radsi postavte garsonku a nebudete muset loupit. Dane jsou totiz vymahany nasilim takze se jedna spise o loupez nez kradez
          PANDA
          • PANDO díky,
            07.10.2004 13:04

            takže sama potvrzujete, že i výstavba soukromých bytů je dotovaná z Vašich daní. Očekávám tedy, že patria Finance nebo Pavel Janýška brzy napíší cosi o hypotečním socialismu.
            Mirek Šejna
            • no jasne
              07.10.2004 13:10

              Jakakoliv podpora statu z dani je socialismus. O to ale preci puvodne autorovi clanku slo ne? Nikdo nenapadal druzstevni vlastnictvi jako takove ale prave tu statni podporu. Anicka to pochopila......
              PANDA
    • no
      07.10.2004 11:31

      První republika v mnoha smerech dost socialisticka byla. Predevsim celková kulturní a intelektualní atmosféra byla dost kolektivistická. To bylo způsobeno zavrhnutím tradice a historické kontinuity monarchie a nadseným budovanim nového státu.(at zije rakousko!!) Jinak nezapomente na uhelné a podobne statní monopoly které dusily obchod a pravidelne ruinovaly statni kasu
      PANDA
      • no2
        07.10.2004 11:36

        a v clanku asi taky jde spis o ty statni dotace nez o samotny druzstva...
        • ad no2
          07.10.2004 11:41

          Jasne, ale snažil jsem se reagovat na to co melo v prispevku pana Sejny vetsi intelektualni hodnotu...
          PANDA
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m