Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Kam mizí arabské petrodolary ?

29.09.2004 13:04
Autor: 

Taky jste si v poslední době položili otázku, kam asi mizí (resp. kam jsou investovány) ty miliony dolarů inkasovaných za prodanou ropu ? Při ceně 50 dolarů za barel se nejedná o žádné drobné a jejich vliv se dříve či později musí projevit. Částečnou odpověď nám počátkem tohoto týdne poskytl jeden z nejbohatších zástupců daného regionu – princ Alwaleed bin Talal ze Saudské Arábie, čtvrtý nejbohatší muž na světě a největší akcionář americké Citigroup Inc. Podle jeho názoru zůstává čím dál tím větší procento inkasovaných příjmů v regionu – jednak díky růstu jejich domácích trhů, dále pak díky vyššímu dohledu nad arabskými investicemi ve Spojených státech (eskalovanému do extrému po 11. září 2001).

Podle londýnské banky Standard Chartered Plc letos Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty, Kuvajt a tři další země regionu obdrží za prodanou ropu částku převyšující 180 miliard amerických dolarů – podmínkou je cena ropy nad nebo nedaleko hranice 40 dolarů za barel. V 70. letech - kdy došlo k růstu ceny ropy o 400 % - arabští investoři investovali na západních trzích miliardy dolarů. To se nyní velmi pravděpodobně nebude opakovat – poté, co Spojené státy uvedly v platnost tzv. Patriot Act, výrazně vzrostla míra regulace a dohledu nad finančními operacemi (nejenom) arabských investorů. Banky jsou například nuceny ohlašovat detaily účtů otevíraných pro cizí státní příslušníky, stejně jako monitorovat a oznamovat pohyby na účtech přesahující 10,000 dolarů.

Mezi roky 1974 – 2001 investovali saudsko-arabští soukromí investoři ve Spojených státech více jak 700 miliard dolarů. Růst domácích akciových trhů však tuto praxi možná změní – index Tadawul All Share Index (Saudská Arábie) od začátku letošního roku posílil o 50 %, CASE 30 (Egypt) přidal 78 % a kuvajtský index se od začátku roku 2002 více jak ztrojnásobil. Tržní hodnota 150 největších společností obchodovaných na burzách v Saudské Arábii, Kuvajtu, Spojených Arabských Emirátech, Bahrajnu, Ománu a Kataru vzrostla za posledních 12 měsíců o 300 % na 359 miliard dolarů z původních 121 miliard dolarů.

Naopak americké Treasury hlásí odliv peněz ze zemí OPEC, investovaných do amerických státních dluhopisů. Za období 4 let končících červnem 2004 poklesl objem takto investovaných prostředků o 5 % na 43,6 miliardy dolarů. OPEC, jako skupina 11 zemí vyvážejících ropu, v celkovém součtu poklesl mezi největšími investory do Treasuries na desáté místo.

Zdroj: Bloomberg LP

Váš názor
  • Devalvace USD o 20%
    05.10.2004 8:45

    Jak nahlizeji na US ekonomiku velci financnici doklada zprava Dow Jones: LONDON (Dow Jones, 09/26/2004)--U.S. President George Bush is being urged to signal a dollar devaluation of up to 20% to rebalance the global economy ahead of Friday's Group of Seven and International Monetary Fund meetings in Washington, the U.K.'s The Business newspaper reported...
    Petr
  • Princ se pokousi delat politiku
    30.09.2004 23:52

    svymi penezi . Ale ma take starosti. GDP na hlavu je v Saudske Arabii mensi nez pred 10 lety, , populace roste 4% rocne, ekonomie zivori a neni schopna zamestnat jejich lidi , zvlaste mlade zeny, ktere vystudovaly vysoke skoly a nyni sedi doma pod zavojem. Investovat v Saudske Arabii neznamena ulozit penize v bance na namesti v Ryadu ale znamena zaplatit zahranicnim firmam s temi penezi v zemi neco udelat a to znamena cizi firmy americany evropany japonce, a nyni po vlne atentatu cizinci ze SA utikaji, a kdo jiny jim bude ridit jejich ropny prumysl nez americani. Dobre investovat znamena tam kde ty penize nejvice vynesou a to jsou stale USA mezi zapadnimi zememi . Pokud chce saudsky princ investovat v Cine tak k tomu potrebuje zase americkou , japonskou, ci evropskou firmu. Saudsky princ ma take obavy z blizicich se voleb v Afganistanu a Iraku a muze byt take sam cilem terorizmu v SA, a muze o nej mit i zajem FBI a CIA, protoze clenove kralovske rodiny byli zapleteni v podpore terorizmu, verejne mineni o SA mezi Americany je velice nizke, Saudi to s teroristy hrali dlouho na obe strany. Ja osobne si myslim, ze i v te nahle vysoke cene ropy je nejaka politika , nekdo chce pred volbami podrazit Bushe protoze ti sejkove a kralovske rodiny maji strach ze Bush ten job v Iraku dokonci a oni budou mit prosperujici demokracii pod okny.
    Pako
    • Nevím
      02.10.2004 5:00

      Investovat do USA není asi dlouhodobě nejlepší asia má asi mnohem lepší perspektivu, ale střední evropa ma také např. vyšší růstový potenciál. Investovat v arabském regionu je možná krátkodobě dobré, ale je to pouze velmi riskantní bublina. Investovat do US akcií a dluhopisů je na momentálních hodnotách a před dalším poklesem dolaru, také nic moc. Nemyslím, že US trhy v příštím roce nejvíce vynesou spíše naopak.
      J.Baltazar
      • Jaky dalsi pokles dolaru,
        02.10.2004 21:43

        uz nyni clenske zeme na G8 konferenci rvou bolesti jak je nizky dolar zranuje, americke akcie maji vynikajici potencial po letech zastaveneho rustu a po nadhernem rustu produktivity v posledni dobe, kam jinam to muze jit nez do ceny akcii. rozpoctovy dluh USA i kdyz je na kratkodobem maximu / 4%/ je stale mensi nez schodek Francie a Nemecka, a to i pres to ze USA vedou dve valky a mely mimoradne vydaje na bezpecnost a snizeni dani. Za 4 ,5 let bude rozpoctovy schodek USA polovicni, kolem nebo pod 2%, a podle tebe je teda lepsi investovat v Nemecku ci EU ktere maji rust GDP temer o polovinu nizsi nez USA a kde maji 4% deficity daleko do budoucna. Pokud jde o investice v Cine jsou tam zakonna omezeni na zahranicni vlastniky, Cina si to hlida, kdo vlastni jejich firmy, Indie podobne, a ve stredni Evrope to neni tak divoke, dlouhodoby vyvoj napr v CR bude ovlivnen nepriznive vysokymi naklady na pojisteni a dane, zajimavejsi muze byt Slovensko. A i kdyby jsi zkousel investovat v Cesku, tak mas velike riziko, ze te ti prazsti burziani vysleknou do naha a profit na tvoji investici shrabne nekdo jiny, ze ziskovost firmy poklesne kdyz ztrati monopol, ze budou skodlive statni zasahy do zakona, ze muze byt firma ohrozena spatnym fungovanim prava atd.
        Pako
        • Kdyby jsi si radeji overil fakta.
          03.10.2004 10:07

          Deficit v usa je kolem 5% vysledek za zari (tedy konec roku jeste nebyl zverejnen). Al pres leto uz delali kolem 70mld dolaru mesicne. Rozpoctovy schodek USA je VETSI nez Francie ci Nemecka. V krizi se nachazi temer vsechny 50 statu unie. Florida proziva propad. Verit ze deficit se snizi za dva roky na 2% je unik do sveta prince Bajaje. To by se musel snizit vydaje, ale valka v Iraku je mnohonasobne nakladnejsi nez predpokladalo. Rust ekonomiky USA je tezce predvitelny, ale ta nevytvari mista pro VS vzdelane lidi. Jeste letos je v USA mene mist (900,000) nez v roce 2000. A to pri rustu populace o nekolik milionu. Inflace v USA uz nabira 3%, fed musi zvysit uroky na tuto uroven. To zpomali rust, a v zemi, ktera ma negativni miru uspor and absolutne nejvetsi zadluzeni v historii, by bylo spis katastrofa. A jeste bych se zminil, ze po roce 2008 zacne demograficka zmena, kdy 78mil babyboomers postupne odejdou duchodu. O vykonnosti USA si sledul sp500, ktere jeste 4 roky je v minusu ci Nasdaq. Tytam jsou chvasty, kdy se verilo, ze DJ presahne 36,000 a Nasdaq 10,000. Realita je jina, neni nejhorsi, ale nedelam si iluze o zmeme az do roku 2010.
          Mirek
        • Fakt
          03.10.2004 8:00

          Fakt si myslím , že US čeká propad. Všechno jede na obrovské deficity , tak trošku předvolební, až to sníží nastane pokles maloobchodních tržeb, tedy i tržeb firem a pak sletí akcie, lidé opět prodělají. Pak je na řadě Evropa, investovat do ní je to samé. Já bych investoval malou pákou do CZK. Počítám , že v květnu prorazí 31 CZK za EUR. V květnu si to můžeme říci.
          J. Baltazar
          • WSJ nejlepsi zdroj informaci o ekonomice
            03.10.2004 10:14

            Sleduji burzu kazdy den, ctu ekonomicke zpravy a mam predplatne na Ekonomist. Ten vyhled na USA neni dobry. Investice v% do stroju a zarizeni kleslo na uroven 70tych let. Tady jsou dobre odkazy: http://www.financialsense.com/ http://www.prudentbear.com/homepage.asp http://www.depression2.tv/week/index.html http://www.gold-eagle.com/
            Mirek
    • prosperujíci demokracie v iraku
      01.10.2004 13:24

      prosperujíci demokracie v iraku pod vedenim "expertů" z USA. HAHAHAHA, Nejvyšší výnos peněz v USA ... HAHAHA ...
      alan
  • Amerika uz netahne...
    29.09.2004 15:44

    Amerika uz neni vnimana jako nejlepsi misto pro umisteni prebytecnych penez. Arabove si zacinaji dobre uvedomovat ze penize je potreba investovat hlavne tak, aby jejich penize prinesli hlavne uzitek jim samotnym a ne Americanum. Oni velmi hlasite volaji po tom, aby ropa byla kotovana ne v USD, ale v menovem kosi, kde by USD byl zastoupen jen urcitym pomerem. Protoze ropa se nevyvazi jen do USA, ale take z casti do Evropy a hlavne v poslednich letech extreme rostou dovozy do Asie, kde ekonomiky rostou nejrychleji. Samotni predstavitele z perskeho zalivu investuji i v Cechach, viz. lide z blizkosti krále z Bahrainu, ktery si treba velmi oblibil nase Janske Lazne...
    • Katar
      30.09.2004 9:03

      I jednomu clenu Katarske kralovske rodiny se v CR libilo..:-)
      Arise
    • RE...
      29.09.2004 18:30

      Není to ale jenom o hraní "malé domů" - s tím, jak jsou Spojené státy fiskálně nedisciplinované by jim své peníze svěřil jenom blázen.
      Dreamer
      • Re:
        30.09.2004 14:32

        Já myslím že USA jsou z dlouhodobého hlediska relativně dosti fiskálně odpovědná země, nelze to posuzovat pouze na bázi několika posledních let. Ale chtělo by to asi poněkud" ochladit" celou ekonomiku. Zdá se mi že americká společnost a politika nejsou dostatečně schopny čelit tvrdým ale očistným dopadům recese a mám trochu obavu z dlouhodobé dynamiky vnitřního úvěru do spotřeby a též nadměrnou dynamiku hypoték. S tím úzce souvisí problematika platebního schodku. Pravděpodobně se tak bude nadále prohlubovat labilita dolaru a to nakonec přeci jenom způsobí jistý ústup dolaru z jeho dosavadní světové pozice i když mírný a postupný. A to není dobře.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.