Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Váš mobilní telefon Vám ještě nevaří kávu?

Váš mobilní telefon Vám ještě nevaří kávu?

22.09.2004 11:32
Autor: 

Moderní technologie jsou zázrak – šetří náš čas, usnadňují život a dělají nám radost. Zářným příkladem tohoto trendu jsou v poslední době mobilní telefony – dá se s nimi telefonovat, fotit, posílat zprávy a obrázky, platit a kdoví co ještě. Německý Siemens AG však zašel ještě o kousek dále. Dnes dopoledne se agentuře Bloomberg svěřil, že jeho vývojáři pracují na modelech schopných detekovat alkohol v dechu uživatele nebo sloužit jako požární a kouřová čidla.

Siemens AG podle svých slov vynalezl a nyní úspěšně otestoval senzory a čipy, které rozpoznají jednotlivé druhy plynů (kouř, alkoholové výpary) – jejich implementace do spotřebních přístrojů je otázkou času. Jako první segment se logicky nabízí kuchyňské spotřebiče a mobilní telefony. Představa řidičů testujících svůj dech foukáním do mikrofonu jejich mobilního telefonu je sice úsměvná, nikoliv však nereálná.

Samo o sobě může výše uvedené připomínat sci-fi. Ještě nedávno si však nikdo nedokázal představit, že v mobilním telefonu bude kdy zabudován digitální fotoaparát – pokud dnes kterýkoliv výrobce takový model nenabízí, je ze hry (Nokia by mohla povídat). Právě modely firmy Siemens AG se nyní prodávají s fotoaparáty nabízejícími rozlišení 1,2 megapixelu a „dvoumegové“ telefony jsou již připraveny.

Co to všechno znamená ? První věc je jasná – vyhoďte svůj kompaktní fotoaparát do koše. Kdo by se na dovolenou tahal s fotoaparátem, jež zaznamenává snímky na „obyčejný“ film, můžete-li toho samého efektu dosáhnout s věcí řádově menší a výkonově řádově lepší ?

Druhá věc – segment palmtopů a PDA dostává v podobě posledních modelů mobilních telefonů velmi vážnou konkurenci. S tím, jak se telefony v mnoha funkcích PDA přibližují (navíc při zachování relativně sexy rozměrů), výrobci jako Hewlett-Packard nebo Palm musí hodně přemýšlet čím nalákat nové potenciální zákazníky. Tím nechci nijak snižovat výhody PDA – větší a čitelnější displeje, vyšší paměťovou kapacitu a širší paletu aplikací. Nicméně ruku na srdce – kolik z nich doopravdy aktivně používáte?

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Chápu technologické opojení ...
    22.09.2004 11:59

    ... ale tohle už je trochu silná káva. Pan Žabža na chvíli opustil svůj obor a hned se vydal na tenký led. Takových věrozvěstů integrace už tady bylo, ale trh si sám nakonec vybere, co je smysluplné a co ne. Nevím, jestli pan Žabža někdy posílal fotky z dovolené po telefonu a jestli je taky někdy zkusil vytisknout. Asi ne, protože jinak by nemohl vypustit kouzelnou větu "s věcí řádově menší a výkonově řádově lepší". V době, kdy se rozebírá, zda 8Mpx zrcadlovky jsou srovnatelné s kinofilmem si tento výrok zaslouží "ocenění". Naopak Vám prozradím, že i ten nejobyčejnější analogový kompakt je řádově lepší než kterýkoliv telefon s fotoaparátem. Problém totiž není v instalovaných megapixlech, ale v optice. Pokud by telefony s fotoaparátem měly dosáhnou aspoň podobných výsledků, byl by to fotoaparát s telefonem. A nejsem si jist, že zrovna toto zákazníci potřebují a chtějí. Ti si chcou občas poslat srandovní fotku nebo momentku u které je ani nenapadne, že by ji vytiskli. U fotek z dovolených je tomu zpravidla naopak.
    • souhlasím, ale..
      22.09.2004 12:56

      .. je pravda, že za pár let už může být všechno jinak. Jinak, Palm vyrábí svou řadu Treo, kombinace telefonu s PDA. Bude to především o tom, kdo prorazí tu hladinu (cena, marketing). Až někdo přesvědčí maminky na mateřské, že je lepší psát nákupní lístek do komunikátoru, případně by ho generovala sama lednička (ta by si koneckonců potraviny mohla sama objednat "po síti"). :-) Prostě jde o to, přesvědčit lidi, že komunikátor není jen pro manažery. Ale celkově vzato je ten článek takové plácnutí do vody.
      mgns
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university