Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

21.09.2004 11:32
Autor: 

Slovensko:
Obchodovanie na dlhopisovom trhu bolo pomerne pokojné a výnosová krivka mierne poklesla po celej dĺžke. Krátke splatnosti reagovali predovšetkým na posilňovanie kurzu koruny, keďže sa obnovili špekulácie o možnom znižovaní úrokových sadzieb. Krivka na krátkom konci poklesla približne o 10 bps. Mierne poklesli sadzby i na dlhom konci krivky pod vplyvom poklesu IRS a benchmarkových dlhopisov. Tento týždeň sa dlhopisový trh sústredí najmä na zasadnutie centrálnej banky vo štvrtok. Zníženie sadzieb neočakávame, a pokiaľ sa tento scenár naplní, zrejme by sme videli určitú korekciu smerom hore.

Polsko:
V uplynulém týdnu poklesly výnosy polských dluhopisů po celé výnosové křivce. Trhy v pondělí otevřely na úrovních 7,76%, 7,53% a 7,12% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. Ten samý den člen výboru pro měnovou politiku A. Wojtyna prohlásil, že RPP se plně neztotožnil s poslední vysokou inflační prognózou centrální banky. Vliv na trh však byl minimální. Trh ignoroval i data o růstu mezd a inflace. Ve středu se konala aukce pětiletého vládního dluhopisu, průměrný výnos dosáhl 7,45% při rekordním zájm u investorů. Důsledkem aukce by okamžitý ale mírný pokles výnosů pětiletého dluhopisu. Čtvrteční prohlášení členky měnového výboru o snížení nebezpečí inflace způsobilo výrazný pokles výnosů průměrně o 15bps po celé křivce. Páteční vystoupení ministra Hausnera vedlo k dalšímu poklesu výnosů. Hausner hovořil o tom, že snížení inflačních tlaků spolu s mírným růstem mezd a s růstem produktivity práce hovoří proti dalšímu růstu sazeb. Dalšímu poklesu výnosů nahrála slabá čísla průmyslové výroby. Trhy tak v pátek zavřely na nízkých hodnotách 7,48%, 7,23% a 6,85% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy.

V nadcházejícím týdnu budou mít na výnosy dluhopisů největší vliv jádrová inflace, srpnové maloobchodní tržby a ceny potravin. Nečekáme, že by výnosy dluhopisů dramaticky reagovaly na zveřejněná data, na druhou stranu věříme, že zveřejnění pozitivních dat by mohlo snížit očekávání růstu sazeb, což by mohlo vést k poklesu výnosů zejména na krátkém konci křivky.

Maďarsko:
Maďarská výnosová křivka zaznamenala minulý týden výrazný posun směrem dolů, když pokles výnosů činil okolo 30 bazických bodů. Za posílením dluhopisů přitom stály jednak stejné faktory jako za posílením forintu (Draskovics a úspěch čtvrteční aukce) a jednak pozitivní komentáře představitelů AKK a ratingových agentur. V prvním případě AKK uvedla, že díky vyšším privatizačním příjmům nebude letos navyšovat nabídku dluhopisů na domácím trhu, v druhém případě ratingové agentury (S&P, Fitch) neindikovaly, že by Maďarsku hodlaly snížit rating a to přesto, že bude plánovaný rozpočtový deficit opět přestřelen.

Pokud jde o výsledek čtvrteční aukce, připomeňme, že stát minulý čtvrtek emitoval dluhopisy s tříletou a patnáctiletou splatností. Zejména v případě patnáctiletého dluhopisu výsledek velmi překvapil. Poptávka totiž převýšila nabídku 2,4-krát (přitom v poslední aukci to bylo jen 1,4-krát.). Po vynikajícím minulém očekáváme, že dojde k negativní korekci, a to zejména ve středu výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.