Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři minulý týden stáhli 1,3 miliardy ze smíšených fondů!

Investoři minulý týden stáhli 1,3 miliardy ze smíšených fondů!

20.09.2004 18:09
Autor: 

České podílové fondy co do výkonnosti zůstávají v mírném růstu, a to přes všechny rizikové skupiny. Pouze výjimečně některé z fondů oslabovaly. Zajímavé věci se ale děly v pohybu peněžních prostředků. Podobně jako v předešlých týdnech ztrácely peníze dluhopisové fondy, ke kterým se ale tentokrát razantně přidaly také fondy smíšené. Investoři z nich za minulý týden stáhli celkem 1,3 miliardy korun. Dluhopisové fondy ztratily 185 milionů. Ostatní segmenty trhu zůstaly za uplynulý týden podle pohybu kapitálu v plusu.

Nejvyšší týdenní výkonnost tentokrát vykázal ČPI-OPF Fond nové ekonomiky s nárůstem o 1,97 %, podpořený růstem technologických titulů (Nasdaq Composite za minulý týden +0,8 %). Další dva v pořadí jsou fondy smíšené, investující hlavně do středoevropských akcií a obligací. IKS Balancovaný si připsal 1,40 % a ČSOB Středoevropský získal 1,32 %.

U Fondů peněžního trhu za uplynulý týden zůstalo všechno při starém. Příliv peněz do těchto fondů vstřebává ISČS-Sporoinvest, ostatní s výjimkou ČPI-OPF Peněžní prostředky ztrácejí. Nejvyšší týdenní výnos činil 0,09 % (IKS Peněžní trh), nejnižší 0,01 % (ISČS- Sporoinvest).

Pro zobrazení tabulky fondů peněžního trhu klikněte zde

U Dluhopisových fondů dosáhl maximálního týdenního zisku ISČS-Trendbond s +0,39 %. Z 185 milionů Kč, které odplynuly z tohoto segmentu, ztratil nejvíc IKS Plus bondový, přes 82 milionů. Výkonnost za posledních 12 měsíců u dluhopisových fondů dosahuje maximálně 2,62 % (ČPI-OPF korp. dluhopisů).

Pro zobrazení tabulky dluhopisových fondů klikněte zde

Smíšené fondy, jak už bylo uvedeno, za minulý týden čelily výraznému odlivu kapitálu. K celkovému výsledku -1,3 mld. Kč přispěl nejvíce fond ČSOB - bohatství (-950 mil.). Portfolio tohoto fondu je zhruba z třetiny tvořeno domácími dluhopisy, téměř třicet procent dále tvoří zahraniční akcie a 18 % je v depozitech. IKS Global konzervativní byl fond s druhým největším odlivem investorů, když ztratil 270 milionů Kč. Z pohledu výkonnosti na tom smíšené fondy nebyly špatně. Pouze tři z fondů ztratily na hodnotě. Nejvyšší týdenní výnos činil 1,40 %.

Pro zobrazení tabulky smíšených fondů klikněte zde

Akciové fondy znovu čerpaly sílu z růstu trhů, a to jak z domácího, tak z evropských či amerických. Přesto, že se tento segment drží stále v plusu, tempo růstu se již třetí týden zvolňuje. Jeden z fondů (ČSOB - Akciový mix) propadl do ztráty. Celkově tento sektor kapitál získává, což je hlavně zásluha ISČS-Sporotrend (+23 mil. Kč, týdenní výnos +0,72 %). Tento fond je také nejúspěšnější za posledních 12 měsíců (+27,24 %).

Pro zobrazení tabulky akciových fondů klikněte zde

Fondy fondů - pokud budeme tyto dva fondy považovat za jeden ze segmentů trhu, byl za minulý týden jediný, co celkově oslaboval. ISČS-Global Trend FF ztratil 0,82 %, IKS fond fondů jen mírně posílil o 0,08 %.

Pokud Vás zajímají informace o možnostech investování Vašich volných prostředků, potom navštivte sekci Akcie&Fondy v části Fondy. Kromě výhod a nevýhod jednotlivých investičních variant zde můžete nalézt také velmi zajímavé srovnávací tabulky a kalkulátor nejvýnosnější investice.

Tomáš Vlk, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data