Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přeměně speciálních fondů na standardní nic nestojí v cestě

Přeměně speciálních fondů na standardní nic nestojí v cestě

20.09.2004 12:20
Autor: 

V oblasti kapitálového trhu došlo v souvislosti se vstupem České republiky do EU k významným legislativním změnám, jejichž cílem bylo uvést českou právní úpravu do souladu s právem ES. Tyto změny se dotýkají také právní úpravy kolektivního investování, kterou nově obsahuje s účinností od 1. 5. 2004 zákon č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování (dále jen „Zákon“). Zákon mimo jiné stanovuje přísnější požadavky na investiční společnosti a jimi spravované podílové fondy tak, aby odpovídaly právním předpisům ES a mohly poskytovat služby i v jiných členských státech Evropské unie na základě tzv. evropského pasu.

Zákon nově rozlišuje podle skladby majetku a způsobu investování dva typy fondů kolektivního investování. Prvním typem jsou fondy kolektivního investování, které splňují požadavky směrnice č. 85/611/ES o koordinaci právních a správních předpisů týkajících se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (dále jen "Směrnice"), ty zákon nazývá "standardními fondy“. Tyto fondy mohou využívat výhod tzv. jednotné evropské licence (jednotného evropského pasu) a mohou volně poskytovat své služby v rámci Evropské unie. Druhou kategorií jsou fondy kolektivního investování, které nesplňují všechny požadavky Směrnice, a které zákon nazývá "speciálními fondy". Tyto fondy nemohou využívat výhody jednotné evropské licence a vztahuje se na ně národní režim.

Všechny otevřené podílové fondy, jež byly založeny podle dosavadních předpisů, tj. podle zákona č. 248/1992 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, se ode dne 1. 5. 2004, tj. ode dne nabytí účinnosti Zákona, považují za otevřené podílové fondy cenných papírů patřící do kategorie speciálních fondů. Tyto fondy vstoupily do přechodného jednoletého období, ve kterém musí svůj statut uvést do souladu se Zákonem a vyhláškou č. 457/2004 Sb., o minimálních náležitostech statutu a povinných náležitostech zjednodušeného statutu fondu kolektivního investování.

K přeměně speciálního fondu na standardní fond dojde okamžikem nabytí účinnosti statutu ve znění, které splňuje požadavky výše uvedené vyhlášky. V době nabytí účinnosti statutu musí být fond i investiční společnost fakticky přizpůsobeny požadavkům práva ES. Komise pro cenné papíry („Komise“) předpokládá, že pokud fond nebude fakticky přizpůsoben právu ES v době podání žádosti o schválení změněného statutu, žadatel v návrhu uvede odloženou účinnost tak, aby do té doby stihl provést potřebné změny. Účinnost však nemůže být odložena na později než 1. 5. 2005, kdy uplyne výše uvedená přechodná doba.

Některé speciální fondy se obávaly, že jejich přeměna na standardní fond nemůže proběhnout dříve, než Komise vydá tzv. vyhlášku o derivátech, kterou by upravila používání technik a nástrojů, které může standardní fond používat k efektivnímu obhospodařování portfolia. Komise však potvrdila, že k přeměně může dojít i bez této vyhlášky.

Závěrem poukazujeme na to, že investiční společnost obhospodařující standardní fond bude vždy investiční společností, která splňuje požadavky práva ES, a bude tedy oprávněna využívat výhod evropského pasu a volně poskytovat své služby v členských státech Evropské unie.

Martin Špička
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data