Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komu není rady, …

Komu není rady, …

17.09.2004 15:49
Autor: 

O omylech předesedy Českomoravské konfederace odborových svazů by se dal napsat seriál. Nejedná se o nijak programovou kritiku ani komplot jakkoli zaškatulkovaných ekonomů, ale mýty, které šéf odborů šíří, by neměly zastínit skutečný stav věcí.

Včera přišel Milan Štěch s prohlášením, že se neprokázalo, že jsou vedlejší personální náklady vysoké a ohrožují konkurenceschopnost českých firem. Argumentací má být mezinárodní srovnání absolutních hodnot vedlejších nákladů práce obsažené v analýze ministerstva práce a sociálních věcí.

První vadou na kráse je skutečnost, že uvedené srovnání nepočítá s úplnými nemzdovými náklady práce. Jednoduše v něm chybí daně. Neřekl bych, že se jedná o zanedbatelnou položku. Vypracování mezinárodního srovnání v této oblasti je nošením dříví do lesa. Každý rok připravuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj publikaci Taxing Wages, která obsahuje mimo jiné i přehled podílu nemzdových nákladů na celkových nákladech práce. Podle posledního vydání této publikace dosahuje tento podíl v ČR 44 procent. Ve střední Evropě je vyšší jen v Maďarsku (46 %), v rámci celé OECD je před námi pouze Německo, Francie, Itálie, Švédsko a Belgie.

Za druhé, zaměstnavateli může být úplně jedno, jaká část mzdových nákladů, jež platí, připadne státu a jaká zaměstnancům. Důležité je, kolik ho práce stojí, přesněji, kolik ho stojí jednotka stejně efektivní práce, tj. jednotkové mzdové náklady. Propočítáme-li jednotkové mzdové náklady, jsou ve střední Evropě vyšší než v ČR jen ve Slovinsku (v přehledu OECD Slovinsko není neb není členem této organizace) a v Maďarsku. Zajímavé je, že podobně vysoké jednotkové mzdové náklady jako v ČR jsou v Estonsku, které má ovšem znatelně příznivější zdanění firemních zisků. Slovinsko zase těží ze své výhodné geografické pozice a turistického ruchu. Jednotkové mzdové náklady tak mohou mít relativně nižší význam. V Čechách a na Moravě nemáme ani Alpy, ani Jaderské moře a se mzdově-nákladovým aspektem konkurenceschopnosti ČR to není v rámci středoevropského regionu nijak růžové. Komparativní výhoda vzdělanosti je také z velké části mýtus a na lepší infrastrukturu se také nebudeme moci věčně vymlouvat.

Obr.: Daně a nezaměstnanost

Zdroj: OECD, IMF

Za třetí, paradoxem je, že současnou výši nemzdových nákladů práce hájí odbory. Nejsou snad členové odborů plátci daní a sociálního pojistného? O tom, že by nižší zdanění práce mohlo pomoci snížit nezaměstnanost (viz obrázek), ani nemluvě.

Aktuální stav veřejných rozpočtů zřejmě v nejbližších letech nedovolí příliš manévrovat se sazbami sociálního pojistného a daňovými sazbami, nicméně není důvod nasazovat si růžové brýle a tvářit se, že je všechno v pohodě. Jednou se můžeme ocitnout v podobné situaci jako Francie či Německo, které již začíná návrat do reality bolet.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Pár dotazů na autora článku:
    20.09.2004 9:52

    Co to jsou "jednotkové mzdové náklady"? A co máte na mysli pojmem "střední Evropa". Patří tam i Německo, Rakousko a Švýcarsko. Chcete říci, že jednotkové mzdové náklady jsou v těchto zemích nižší, než u nás?
    Mirek Šejna
  • A tím jsme chtěli říci co?
    17.09.2004 18:34

    Nějak mi unikl smysl tohoto článku. POkud mělo zaznít že v čechách jsou vyšší náklady na výrobu než jinde tak mám poněkud pocit že pan Marek se z pohledu na grafy minul povoláním nebo rozumem nebo že trpí klasicou profesní hluchotou.
    Jiří Havelka
    • Havelka?
      20.09.2004 9:30

      Není to ten šéf PK62, vydavatelství pornovšeho?
      dodo
    • Re: nemám rád odbory
      17.09.2004 18:39

      Asi vám skutečně unikl .... že by snad autor chtěl říci toto "Aktuální stav veřejných rozpočtů zřejmě v nejbližších letech nedovolí příliš manévrovat se sazbami sociálního pojistného a daňovými sazbami, nicméně není důvod nasazovat si růžové brýle a tvářit se, že je všechno v pohodě. Jednou se můžeme ocitnout v podobné situaci jako Francie či Německo, které již začíná návrat do reality bolet." ???? :))))
      Jan Vaněk
      • Jablka a hrušky
        17.09.2004 19:21

        Štěch a jeho parta nějak zapomněla na daně, Marek zase porovnává země z opačných konců zeměkoule, které mají jiné např. náklady na dopravu surovin, jiné pracovní zvyky, pracovní dobu, cla, výdaje na státní aparát, na obranu (a tudíž jinou zaměstnanost vytvářející státem) atd. atd. - pak se není čemu divit, že (pro vybrané země :-) vede křivka krásně uprostřed, jak si jistě autor přál ... Rozumnější je porovnávat země ze stejné ekonomické, geografické a zvykové oblasti (např. zvlášť země z EU, z Jižní Ameriky, z Jihovýchodní Asie). K Německu - nezaměstnanost v Německu začala rychle růst po připojení východního Německa. Němci to vzali z gruntu a chtěli přes noc udělat prosperující bývalé západní Německo i na východě - což se samozřejmě nepovedlo. Místo postupných rozumných reforem zvyšovali podnikům na západě daně a scénář se několikrát opakoval. Výsledek - vysoké daně pro všechny, na východě stále vysoká nezaměstnanost a zdejší lidé volí houfně bývalé komunisty ... Než proběhlo rychlé sjednocení Německa, tak bylo bývalé západní Německo celkem slušně prosperujíící stát (a nejnižší daně ani tehdy nemělo) a podle mého názoru by bylo dodnes.
        PaulC
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.