Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Američtí „překupníci“ aneb co by tomu řekla ČOIka?

10.09.2004 13:18
Autor: 

Nejoblíbenějším sportem ve Spojených státech je s velkým předstihem před baseballem a basketbalem americký fotbal. Vrcholem sezóny tohoto sportu je finále, tzv. SuperBowl, kde se utkají nejlepší týmy z obou dvou konferencí National Football League (NFL). Ceny lístků na toto utkání dosahují závratných hodnot. Nejlevnější lístky, které vám umožní hru sledovat z horního rohu stadionu pro 73 000 diváků, můžete koupit za 2000 amerických dolarů a nejlepší místa vyjdou až na 4350 dolarů. A to je pouze začátek sezóny.

Nutno přiznat, že cena lístků je stanovena lépe, než se to podařilo Sazce při hokejovém mistrovství světa. Nominální cena nejlevnějších vstupenek se pohybuje od 500 do 600 USD. Zisk překupníků je však tak jako tak obrovský. Obchodování se vstupenkami však dosáhlo nové úrovně. Obchoduje se totiž i se vstupenkovými deriváty. Na www.ticketreserve.com si můžete koupit futures kontrakty na jednotlivé týmy! Pokud se vámi zvolený tým dostane do finále, máte právo na nákup vstupenek za nominální cenu. Pokud se do finále nedostane, je kontrakt bezcenný. K dispozici je 100 vstupenek. Obchoduje se tedy 50 kontraktů na každý tým.

Největším favoritem je podle investorů Philadelphia Eagles. Bid na futures tohoto týmu činí 120 USD a nabídková cena se vyšplhala až na 300 USD. Hned za nimi se umístili New England Patriots, kde poměr bid/ask na kontrakty činní 85/250 USD. Kontrakt můžete kdykoliv prodat. Minulý rok, kdy se takto obchodovalo poprvé, činila cena jednoho kontraktu až 900 USD. Otevírá se zde tedy prostor pro čirou spekulaci. Při vydání těchto kontraktů se futures Philadelphie prodávaly za 100 USD. Majitel těchto kontraktů tedy již nyní vydělal 20 dolarů. Zajímavé bude jistě sledovat, jak bude cena reagovat na vývoj jednotlivých zápasů a události, jako jsou například zranění hráčů.

Při vzpomínce, jak inspektoři České obchodní inspekce honili na trávníku před Sazka arénou překupníky, kteří se snažili prodávat pod rukou vstupenky na mistrovství světa, se nabízí otázka, jak by reagovali na tento druh institucionalizovaného překupnictví. Není totiž za co dát pokutu. Lístky se prodávají pouze za nominální cenu. Obchodují se pouze práva na jejich nákup.

Ondřej Stehlík, Patria Direct


Váš názor
  • 10.09.2004 17:34

    No, nevim - verim, ze provozovatel tehle srandy plati dane a asi ani moc nesidi - jeho zisk je (bohuzel pro nej) velmi snadno dohledatelny. O skuetenych prekupnicich vstupenek Sazka Arenou se to asi rici neda - tam jde jednoznacne o nepovolene podnikani a danove uniky. Nebo existuje nejaka specialni regulace trhu se vstupenkami?
    Phickus
  • Z tohoto pohledu vzato...
    10.09.2004 13:58

    ... není nelegální ani "prodej dekretu" na bydlení za regulované nájemné, pokud smlouvu postoupím zdarma a obchoduji pouze s právem na její nákup :-)) Fakticky ale nebylo ilegální ani prodávání lístků (až na to, že je prodávali bez svolení majitele pozemku) - oni totiž neklamali spotřebitele, na rovinu jim řekli, kolik ten lístek stojí. Že je na něm vyražená jiná cena se zákazník dozvěděl až po koupi, takže jak mohl být oklamán? ČOIka je ale svaz buzerantů v záloze - na taxikáře si netroufnou, tak se vyžijí na prodeji lístků. Na takové individuum je třeba si opatřit průkazku ČÚBP a provést kontrolu dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Cože? Neměl reflexní vestu a pohyboval se ve vozovce? Hrubé porušení pracovní kázně, z toho by měl zaměstnavatel vyvodit pracovně-právní důsledky. Není si toho vědom? Je třeba prověřit úroveň školení. Nepamatuje si, že by školení absoluvoval? Školení se zřejmě ve firmě provádí pouze formálně, je třeba provést hloubkovou kontrolu... No, však mi se domluvíme, přece si nebudeme kazit naši dobrou živnost ;-)
    Kozina+
    • Re
      17.09.2004 18:14

      Koho by to prekvapovalo? Nekdy mam dojem ze v Evrpoe tyhle veci nejdou ne proto ze by na ne lide neprisli, ale ze si zavidi ze druhy na to prisel driv...o Cechach to plati obzvlast protoze my jsme specialitka tyhle planety
      MikeSkeeter
    • :-))
      10.09.2004 14:40

      No bylo by to zajimave. Jeden byrokrat by prudil druheho. No alespon by se zabyvali pruzenim mezi sebou a nechali by ostatni na pokoji...
      pokryvac
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university