Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šimonovský: Vláda by měla začít uvažovat o prodeji ČSA

Šimonovský: Vláda by měla začít uvažovat o prodeji ČSA

09.09.2004 15:40
Autor: 

Ministr dopravy Milan Šimonovský se dnes vyslovil pro to, aby vláda začala uvažovat o privatizaci Českých aerolinií. "Já osobně se domnívám, že v blízké době nastane čas, kdy ta společnost bude mít nejlepší cenu," řekl konkrétně Šimonovský a dodal, že "do roka dvou by se bylo velmi dobré uvažovat o prodeji části nebo celé této společnosti".

Šéf ČSA Jaroslav Tvrdík uvedl, že má k 1. lednu 2006 připravit společnost na možnou privatizaci. K akciím ČSA mají nyní předkupní právo členové aliance Sky Team Air France a Delta Airlines. Air France přitom už v 90. letech z koupi části ČSA vycouvala a Delta nyní řeší závažné problémy, když chce propustit deset procent zaměstnanců a vyhnout se tak bankrotu.

Podobně jako při zvažované privatizaci ČSL i v případě ČSA lze podle Šimonovského uvažovat o prodeji strategickému partnerovi nebo privatizaci skrze kapitálové trhy.


Váš názor
  • PRISTI vlada by mohla zacit uvazovat o prodeji casti CSA
    10.09.2004 0:10

    Simonovsky asi potrebuje prachy pro svuj rezort, ze to rika takhle do predu. Kdyz maji predkupni pravo dve firmy, tak to asi pane ministre pres kapitalovy trh nepujde a navic osobne bych v soucasne dobe a Vasi rukou privatizovat nedoporucoval. Tandem Tvrdik, simonovsky je nebezpecny a jeste na tom jako vzdy prodelame kalhoty.
    Lux
    • CEZ
      10.09.2004 11:51

      Nechapu, jak nekdo muze prodavat firmu, ktera je ziskova a spatne casy v nejblizsi dobe nebudou pro CSA ale naopak. CSA muzou rocne privadet slusne zisky do statni pokladny a krom toho je to ceska firma. Je to rozkradani statniho majetku a za tyhle povedene privatizace by meli lide z vlady jit rovnou do kriminalu.
      Patrik
      • komunisto
        10.09.2004 11:58

        Vubec nechápete problem statniho vlastnictvi. To ze je zisková neznamená ze je efektivní. MOzná je ziskova proto, ze ma v cechach prakticky monopol. Mozna je ziskova protoze ji pomahaji statni zakazky. A mozna by mohla byt jeste daleko více zisková. I kdyz se podari dostat statni podnik do zisku nikdy to nemuze dlouhodobe fungovat.
        ondraa
        • Ach jo
          14.09.2004 17:44

          Zda se ze vy Ondroo zase nechapete, jak funguje bezna letecka spolecnost. Jinak by jste nemohl napsat, že má ČSA v ČR monopol a že ČSA pomáhají hlavně státní zakázky. ČSA podnikají už od dob komunismu na neregulovaném, když ne celosvětovém tak určitě celoevropském trhu, takže se pohybuje v tvrdém konkurenčním prostředí a nutno podotknout že drtivá většina zákazníků nejsou občané ČR, ale zahraniční zákazníci, kteří mají velkou možnost výběru, se kterou aerolinkou se do ČR vypraví, protože pokud se jen trohu budete snažit hledat informace, zjistíte, že do ČR létají již desítky společností ke kterým v posledních letech přibyla i domácí konkurece. Na ruzyňském letišti totiž neexistuje protekce domácího přepravce jako je to v Londýně , kde mají British Airways jednoznačnou protekci v podobě lukrativních timeslotů a menších poplatků. Potud k vašemu pomýlenému argumentu o monopolu. No a pokud jde o státní zakázky , Můžete mi prosím Vás vysvětlit, jaký druh státní zakázky by mohl ČSA prospět?????? ČSA je dopravní společnost , v úvahu tedy připadá pouze zakázka na přepravu, ale aby měla zakázka nějaký zásadní vliv na ekonomiku provozu při 150 pravidelných letech denně, musel by to být sakra velký objem přepravených pasažérů. A těch pár poslanců a ministrů , kteří dostanou letenku proplacenou, to opravdu nevytrhne. (Mě osobně by se tedy líbila jednosměrná letenka pro celou vládu a parlament i se senátem někam na pustý ostrov ....) NA závěr však souhlasím, že jako kažkému státnímu podniku i ČSA restrukturalizace neuškodí...
          Xol
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů