Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

31.08.2004 9:55
Autor: 

Slovensko:
Trh s fixným výnosom bol naďalej pod vplyvom predchádzajúcej aukcie 5 ročných štátnych dlhopisov, keď ministerstvo financií akceptovalo pomerne vysoké výnosy v porovnaní s trhom. K tomu sa ešte pridala aukcia 84-dňových poukážok NBS. Centrálna banka akceptovala výnosy na úrovni 4,47 % a 3-mesačný Bribor bol na úrovni 4,01 %! Na to samozrejme reagoval peňažný trh rastom FRA sadzieb ako aj depozít. FRA narástli asi o 20 bps. Skok výnosov štátnych dlhopisov bol slabší a síce o 5 až 10 bps.

Polsko:
Dluhopisový trh prošel na začátku minulého týdne značnými výkyvy způsobenými protichůdnými makroekonomickými daty. V pondělí trh otevíral s výnosy 7,44% u dvouletých dluhopisů, se 7,47% u pětiletých a s 7,23% u desetiletých papírů. Výnosy se pak zvýšil po zveřejnění maloobchodních tržeb (růst o 10,9% y/y). V úterý se konala aukce pěti a desetiletých dluhopisů, které nahrazovaly papíry o objemu 3,74 mld.PLN se splatností v letošním a příštím roce. Následné zveřejnění jádrové inflace, která zpomalila svůj růst, vyvolalo zájem o nákup dluhopisů. Konečně ve středu byl trh překvapen zvýšením úrokových sazeb o nečekaných 50 bps, což vedlo k výraznému poklesem cen. Navíc neurčité komentáře členů měnového výboru o dalším výhledu měnové politiky zvýšily investiční riziko a způsobily, že někteří investoři uzavřeli své pozice. Díky tomu výnosová křivka vzrostla o 15 bps. Nezměněná atmosféra zůstala na trhu i ve čtvrtek a výnosy dluhopisů se opět zvýšily a to o 6 bps pro pěti a desetileté obligace. V pátek pak prohlášení člena měnového výboru Dariusze Filara, který navrhoval další růst úrokových sazeb, odstranil částečnou nejistotu a snížil výnosy v průměru o 7 bps pro dvou a pětileté dluhopisy. Odpoledne se však trend po pohybech na světových trzích díky příznivým číslům z americké ekonomiky obrátil. V celkovém důsledku pak trh končil týden s výnosy na úrovni 7,83%, 7,77% a 7,30% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy.

Maďarsko
Stejně jako devizový trh byl dluhopisový trh ve vleku domácí politiky. Nejistota vyhnala minulé pondělí výnosy o 10-20 bodů a vedla i k rozšíření spredů. Ve středu však došlo ke korekci, která tento úvodní výkyv téměř smazala. Obchodování bylo pod vlivem nedostatku informací o záměrech budoucí vlády. Jako rozumná se proto v této situaci jeví vyčkávací pozice, dokud nebude zřejmé, jakým směrem se nový kabinet chce dva roky před volbami ubírat. Lze očekávat, že trh bude i nadále ve vleku politiky, minimálně do té doby, než budou známy hospodářské cíle vlády. Pozitivní roli by mohlo sehrát potvrzení pozice dosavadního ministra financí Draskovice, jehož někteří hráči považují za garanta reforem. Investoři proto zřejmě budou i nadále preferovat vyčkávání a bedlivě sledovat domácí politiku, která bude i nadále hlavním hybatelem obou trhů. Tento závěr proto může znamenat další fluktuace na obou trzích bez jednoznačného trendu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data