Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spím či bdím? Tohle snad raději ani nečtěte …

Spím či bdím? Tohle snad raději ani nečtěte …

26.08.2004 15:50
Autor: 

Uplynuly sotva tři hodiny od oznámení ČNB o zvýšení úrokových sazeb a ministr průmyslu a obchodu neváhal a vypustil do éteru své stanovisko k tomu kroku. K běžnému folklóru vládních činitelů vždy patří, že tu a tam více či méně skrytě naznačí centrální bance, co by si přáli. Jejich přání je vždy stejné: minimální úrokové sazby, maximální hospodářský růst. Ostatně i na tak respektovanou osobnost, jakou je šéf Fedu, si občas vylijí vztek američtí prezidenti, jimž se nepodařilo znovu získat přízeň voličů. Svá přání ohledně měnové politiky v posledních dnech vyjádřili také ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku. Skutečně těžkým kalibrem jsou ovšem až dnešní slova (originál naleznete ZDE):

„Vláda v průběhu srpna opakovaně jemně naznačovala jiný názor a očekávala, že jej centrální banka vezme při svém rozhodování v úvahu. Vládní analýzy ukazují, že inflace bude v letošním roce nižší než tři procenta a v příštím roce dále klesne. Nejde tedy o nijak významnější cenový pohyb.“

Je normální mít při tří- až čtyřprocentním hospodářském růstu a tříprocentní inflaci dvouprocentní nominální úrokové sazby? Proč by měly zůstat reálné úrokové sazby při uzavírání produkční mezery záporné? Tuší vládní analýzy, že se měnová politika řídí mezerou výstupu a že indikátorem poptávkových inflačních tlaků (a tedy kritériem ČNB) je korigovaná inflace bez pohonných hmot?

„Co je ale podstatné - toto zpřísnění měnové politiky může zpomalit náš celkový ekonomický růst. Jeho další urychlení patří mezi priority vlády a nové nastavení úrokových sazeb ze strany naší centrální banky věci rozhodně neprospěje. Nechci zpochybňovat nezávislost ČNB, ale lze cíle měnové politiky zúžit jen na cenovou stabilitu, nebo je nutné jejich širší chápání?“

Zpřísnění měnové politiky má vždy zpomalit hospodářský růst! V předchozích slovech se otevřeně ukazuje omyl, který se objevil i ve vládním prohlášení. Hospodářská politika, a nikoli pouze její měnová složka, má ekonomiku stabilizovat v rámci hospodářského cyklu. Růst má potenciál ekonomiky a úrokové sazby rozhodně nejsou nástrojem k jeho zvyšování. Se zvyšováním potenciálního výstupu to není v ČR nijak slavné. Ekonomické výpočty (odhad Cobb-Douglasovy produkční funkce), podobně jako statistické metody (Hodrick-Prescottův filtr) ukazují, že nyní se potenciální výstup každoročně zvyšuje zhruba o 2,5 až 3,0 procenta. Jak by to dopadlo, kdyby ekonomika rostla o čtyři, pět, šest procent díky nízkým úrokovým sazbám nebo ještě větším rozpočtovým schodkům (chraň Bůh)? Jednoduše. K inflaci a schodku běžného účtu přimalujte na začátek jedničku a své úspory vyměňte za důvěryhodnější měnu.

Diskuse o tom, zda je cenová stabilita měřená indexem spotřebitelských cen vhodným operativním kritériem měnové politiky pro splnění její stabilizační funkce hospodářské politiky je zajímavé téma. Otázkou je, zda jsou ministrova slova směřována k zahájení/prohlouhení akademické diskuse o přednostech cílování inflace a „just do it“ amerického Fedu, či lobováním za co nejpříznivější pozici před parlamentními volbami v roce 2006. Že by na nezávislosti centrální banky skutečně něco bylo?

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • :-)
    31.08.2004 13:12

    Tak schválně, ti co podporují inflaci : kolik z vás četlo od Rothbarda: Peníze v rukou státu? Přečtěte si, je to i volně na internetu.....
    ondra
    • Peníze v rukou státu
      09.09.2004 11:26

      Ondro, můžete mi poslat odkaz na tu knihu? Dík. Honza V.
      Jan Vojtek
      • Jasně
        10.09.2004 14:17

        Předmluva k českému výdání: http://www.libinst.cz/etexts/penize_v_rukou.pdf Anglicky kniha: http://www.mises.org/money.asp V českém vydání je ještě nějaký dodatek o EMS a EU.
        ondra
  • Produkce peněz
    27.08.2004 9:27

    Chtěl bych se zeptat, zda mi někdo může detailněji ozřejmit tvorbu peněz v ČR. Z jiných zemí tuším, že peníze si stát vlastně půjčuje (snad od centrální banky?) a ty jsou primárně zatíženy úrokem. V systému tedy chronicky musí chybět prostředky (nemožnost splacení závazku?). A pokud občané prostřednictvím svých volených zástupců nehovoří do penězotvorby, kdo potom? BIS? Děkuji za vyjasnění.
    Peter
    • kdy vznikaji penize
      30.08.2004 22:12

      Precti si Penize a menova politika od Josefa Jilka, strana 43. Dodnes tomu nemohu uverit.......
      ferda
      • Penize a menova politika - J. Jilek
        31.08.2004 9:35

        Diky za radu, prectu si.
        Peter
  • Dik
    27.08.2004 9:10

    Dík, Davide. Včera jsem fakt myslel, že sním, když jsem viděl páně Urbanovy komenty. Někdy se bojím, že je ten člověk mimozemšťan.
    • Ty tvoje pozice
      27.08.2004 14:23

      Zase jsi měl špatnou pozici ?
      Hajnej
      • vzdycky
        31.08.2004 12:12

        Ja mam vzdycky spatnou pozici, Honzo. Ja v bondech, ty v baracich.
        Dalin
  • Inflace není 3% !!!
    26.08.2004 20:26

    Pokud se bavíme o inflaci, dovoluji si tvrdit ,že inflace je dvouciferná cca 12-14%. Pouze tzv. CPI , nebo li pseudo index je na roční bázi 3,2%. Růst HDP cca 4% . Ale i to postačí....Pan ministr asi nechodil ani do základní školy, protože už tam by se naučil ,že 1+1 není jedenáct ,nýbrž dva. Nač pumpovat pane ministře další levné peníze do expandující ekonomiky? Jaký nástroj nabídnete centrální bance v dobách krizových? Není vaší snahou pouze levně financovat neuvěřitelně narůstající dluh vlády? Podívejte se na ekonomiku Velké Británie, která má infalci 1,6%, srovnatelný růst s českou ekonomikou a centrální banka zvýšila sazby na téměř 5%. Je jen zázrak,že ČNB nezvýšila dnes o 50 bodů, protože již v současnosti by základní repo sazba měla být minimálně 4%! Je to nehoráznost a jednoznačný útok na nezávislost centrální banky. Nedejte se centrální bankéři !!!
    Lumír Paška
    • Inflace & Sazby centrálních bank
      31.08.2004 9:27

      V principu máte pravdu, že sazby centrální banky by měly odpovídat výši inflace - jak sám uvádíte alespoň CPI. Ale zkuste se podívat, jaké sazby má FED, Evropská centrální banka, japonská centrální banka ... Tyto centrální banky mnohem více než stabilitu domácí měny podporují ekonomický růst. Když totiž vezmete opačný extrém - vysoké úrokové sazby (viz. u nás rok 1997), tak je po krachu podniků nemáte pro koho snižovat ...
      PaulC
      • Tiskaři
        01.09.2004 12:31

        Mě stejně fascinuje, že si někdo pořád myslí, že tiskem papíru dokáže "podpořit ekonomický růst". Co je to vlastně ten růst?
        ondra
      • Velký omyl!
        01.09.2004 6:39

        Těžko se dá v pár větách reagovat...Ale zkusím to rozdělit BOJ = ta už se nástroje úrokových sazeb vzdala a jediné ,co jí zůstává je masivní FX intervence - mimochodem se v krizi Japonsko nachází již 15let a ani nízké sazby je nezachrání. FED = snaha o maximální oslabení dolaru a pomoc akciím = momentálně ekonomika roste je vidět evidentní snaha najít optimální nastavení. Navíc v US finanční a kapitálový trh funguje, a tak reakce sazby - měna - dluhopisy je pružná a má svůj význam. I když! Podívejte se za jakou cenu - deficit rozpočtu, bublina v housing sektoru. ECB = snížila po velkých lobistických tlacích, ale věřte ,že ani sazby na 0% by zkostnatělé Evropě nepomohly k většímu růstu... Navíc , jakmile to je trochu půjde ECB sazby zvýší, neboť se tohoto instrumentu vzdát nechce (a ještě navíc, ekonomika ECB roste necelé 1%..) . CNB rok 1997 = útok na měnu v době asijské krize. Tento křest si musí prodělat každá měna , která vstupuje do "světa" a světové finanční trhy si rádi tyto měny "ozkouší"... Máte představu kolik stovek miliard spekulativních dolarů se hrne během krátkého okamžiku na ekonomiku s rezervama 10mld USD? Asi těžko.. jaké by byly dopady na ekonomiku , kdyby se devalvovala měna na 40Kč za 1 DEM? Krátkodobé , i když drastické zvýšení sazeb takový dopad nemělo. Myslíte si ,že díky tomuto opatření krachovaly podniky? Říká Vám něco termín " credit crunch" . Díky tomu,že nedošlo k včasné privatizaci velkých bank a korupci v nich, se dávaly od počátku 90. úvěry do podniků (za provizi samozřejmě - ze státního krev neteče....) do podniků, které neměly na trhu žádnou perspektivu a u,ěle se tak držely nad vodou. A tak se dlouho neoddělovalo "zrno od plev". Teprve finančí krize a následná privatizace bank změnila přístup k financování podnikové sféry a banky svou politikou při poskytování úvěrů, nikoliv výše sazeb, bylo tou příčinou krachu některých uměle udržovaných firem. Sance bankvoního sektoru nás dodnes stojí všechny přes 500mld CZK....Dnes je, ale situace o poznání jiná, přístup k financování je daleko pestřejší a je třeba narovnat věci do vyváženého vztahu včetně úrokových sazeb. Není nejmenší důvod mít nejnižší sazby v regionu v takovém ekonomickém prostředí jaké momentálněš Česká rep. má (srovnej Maďarsko, Polsko, Slovensko) . Cenová úroveň u nás je 49% EU.
        Lumír Paška
        • To: Velky omyl!
          01.09.2004 16:06

          Za pravdu Vám dám v první větě. Zbytek se dá vyložit i přesně naopak. K roku 1997: Myslíte si, že i zdravé podniky měly v cenách svých výrobků takovou marži, aby utáhly 20-25% úroky z úvěrů (úvěry byly poskytnuty například na investice) a k tomu zvyšovaly zdejší bídné platy svých zaměstnanců ... K Vašim spekulacím o FEDu, BoJ a ECB. Greenspan řekl jasně již dávno, že hodnota akcií ho nezajímá a že každému muselo být jasné, že bublina splaskne ... FED bude udržovat tak dlouho nízké sazby, dokud to bude ekonomika potřebovat. Konec citátu. K situaci v Japonsku - třeba až budeme v takové krizi jako oni 15 let, tak se budeme mít podobně :-) ECB je takový nešťastný šafářův dvoreček - co může dělat s ekonomikou států ze "staré Evropy" s přestárlou populací ?
          PaulC
          • Greenspana nezajímá hodnota akcií???
            02.09.2004 7:13

            Podívejte se, jak se chová od nástupu do své funkce, tuším od roku 1987. Víte ,že v US se spoří pouze 2% příjmů a ostatní peníze mají lidé ve fondech a akciích. Pokud akcie spadnou, hroutí se celý americký sociální systém. A navíc si tak trochu protiřečíte , protože sice správně říkáte, že FED bude držet sazby nízko dokud to bude ekonomika potřebovat,ale v Americe ekonomika = akciový trh . Takže pokud Greenspan mluví o ekonomice, mluví o akciovém trhu. Co se týká, jestli zdravé podniky měly zakalkulovány marže při úvěrech 20-25%. Většina to do cen promítla, někteří asi ne,ale vy vycházíte z předpokladu,že podnik financuje 100% svých aktivit úvěrem. To přeci nemůžete myslet vážně? Navíc většina podniků měla možnost se zajistit proti rostoucím sazbám, tak jako to má dnes...To, že to neudělaly není problém nikoho jiného,než jich samotných!
            Lumír Paška
            • Greenspan & Hodnota akcií
              03.09.2004 10:52

              Greenspan tvrzení o tom, že FED tu není proto, aby sledoval pokles či vzestup hodnoty akcií používal zcela běžně v letech 2000-2001, kdy se akciové trhy masivně propadaly a nejen správci fondů s prostředky lidí nastřádaných na penzi ho marně žádali o rychlé snížení úrokových sazeb pro zastavení poklesu. Nakonec i v našich televizích byly ukázány převzaté rozhovory s běžnými Američany, ve kterých byli dotazováni na úbytek svých prostředků na penzi ... (Jak poučné možná jednou pro nás :-) Dodnes si pamatuji, jak jeden ze starších Američanů realisticky odpověděl: "Tak budu muset pracovat o něco déle". Že ekonomika není rovno akciový trh by bylo na delší povídání, ale v principu je pravdou, že čím více podniků má vydané obchodovatelné (a obchodované :-) akcie, tím obraz akciového trhu více odpovídá obrazu ekonomiky země. Poznámka na konec: viděl jste v čem má uloženy Greenspan své finanční prostředky ?
              PaulC
            • byli takovi co financovali svoje aktivity 100% uverem
              02.09.2004 14:49

              byli takovi- ti co sli ceskou verzi privatizace a privatizovali podniky na uver-tem vysoke uroky nepomohly.
              ferda
  • s článkem plný souhlas !
    26.08.2004 18:38

    "Růst má potenciál ekonomiky a úrokové sazby rozhodně nejsou nástrojem k jeho zvyšování." to je zlatá věta, prosím někde vytesat, nejlépe na portálu ministerstva. Bohužel zlepšovat potenciál ekonomiky je příliš práce, těžko toto vysvětlit aby se to stalo všeobecně uznávanou mantrou, a navíc efekty jdou přes délku volebního období, to je holt slabé místo demokracie.
    dan_tencl
  • Strašák inflace
    26.08.2004 18:04

    Jedna věc mi již dávno vrtá hlavou, jak je možné určit pro ekonomiku tu správnou míru inflace. Nebo lépe řečeno, kde se bere přesvědčení, že jiz 3% inflace začíná být nebezpečná a je nutné s ní bojovat. Ano, viděl jsem studie, kde se poněkud nevhodně použitými metodami ukazuje souvislost mezi mírou inflace a tempem růstu HDP, ale tyto výsledky se stejně pohybovali na úrovni desetin procent pro inflace do 10%. To je v porovnání s tím, jak například v našem státě brzdí ekonomiku vláda naprosto směšné a nemůže to zasahování do inflace na takto nízké úrovni ospravedlnit.Je tu ještě jedno zdůvodnění zásahů centrální banky a to vytvoření prostředí, kde se ekonomickým subjektům budou naplňovat inflační očekávaní, ale to nemá nic společného s její výší,ale pouze volatilitou. Navíc i v případě dokonalého fungování nástrojů centrální banky zůstaneme pouze v situaci, kdy ekonomické subjekty budou mít napňena inflační očekávání, ale musí se také snažit anticipovat kroky centrální banky.A tady si lze položit otázku, mám-li schopnost předvídat makroekonomické ukazatele natolik, abych předvídal chování ČNB,pak pravděpodobně dokáži předvídat i inflaci a ta pro mě nemůže být neočekávaná,jak je to tedy s nutností cílovat inflaci kvůli zlepšení očekávání? Vláda by si měla uvědomit,že určuje hospodářský růst víc než centrální banka a na druhou stranu ta by se neměla přehnaně obávat vybočení z inflačního pásma směrem nahoru a zvýšit sazby příliš.
    Milan
    • inflace
      26.08.2004 18:32

      podle mne je inflace je vždy škodlivá, jde jen o "odůvodněný" tisk (nekrytých) peněz. Inflace znehodnocuje (domácí) úspory jako investovatelný kapitál a posiluje spotřebu. Velké změny v inflaci (měnové politice) znamená zvýšení rizika a opět snížení míry investic.
      dan_tencl
      • re: inflace
        26.08.2004 19:33

        Pokud se jedná o stabilní míru inflace (tj. nedochází k akceleraci) na přijatelné úrovni (2 – 3 %), pak jsem si jist, že tato výše může být pro ekonomiku pozitivní.
        Lukáš Kramář
      • Trochu nedorozmění
        26.08.2004 19:10

        Abychom mohli s jistoto prohlásit každou inflaci za škodlivou museli bychom mít dva světy jeden inflační a jeden neinflační.Ceny krátkodobě kolísaly i v době komoditních peněz,jen to dlouhodobě bylo kolem stabilní cenové hladiny.Úspory znehodnocuje pouze neanticipovaná inflace. Pokud nezafixujeme ceny,což by bylo pro ekonomiku fatální,tak budou kolísat vždy.Otázka je, v jakém měřítku se centrální banka má o inflaci zajímat.
        Milan
  • Kurz
    26.08.2004 16:42

    Zajímavější je spíše skutečnost že trh reagoval okamžitým zhoršením korunových pozic z tohoto hlediska by to byl spíše signál že si trh myslí že zpřísnění budem mít větší dopad na pozastavení rozvoje.
    Jiří Havelka
    • Kurz
      26.08.2004 17:06

      Vážený pane, kurz nemusí vždycky reagovat přesně podle učebnice. Je to věc momentální nabídky a poptávky, případně spekulace. Myslím, že jste možná dobrý v teorii, ale ne v praxi.
      Petr Výborný
      • Vážený kolego
        26.08.2004 17:42

        Nementorujte prosím a přečtěte si článek nahoře a příspěvky dole má reakce je totiž právě vyvrácení oněch zmínek kolem
        Jiří Havelka
  • Ekonomický růst a vláda
    26.08.2004 16:32

    Ač nerad, musím tentokrát souhlasit s Urbanem. Skutečně není vysoké riziko jádrové inflace a je spíše očekáván její poklas. Proto záporný diferenciál není asi v tuto dobu možný a proto si nemyslím že toto tvrzení obstojí. Daleko důležitější je ale po letech stagnace to že je třeba zvýšit výkonnost naší eklonomiky tak aby se rozdíl mezi Starou Unií a naším státem zužoval. Tomu samozřejmě zpřísnění úrokových sazeb nepřispěje. Jinými slovy ČNB tím ohrožuje jiný ukazatel který by měla také sledovat. Na druhou stranu koruna již několik dní oslabuje což by tento krok mohl zastavit. Jsem sám zvědav na poměr hlasů pro zvýšení sazby. POkud to bylo jednohlasné pro znamená to pouze to že ČNB se rozhodla jít naprosot proti vládě. Pokud rozhodnutí bylo těsné tak můžeme celkem odpovědně tvrdit že obava o slábnoucí měnu a následnou inflaci převážila nad obavou z pozastavení růstu.
    Jiří Havelka
  • Kdo má kapku rozumu, tak už část (větší) úspor v CZK nemá,
    26.08.2004 16:24

    protože dokud budeme mít vládu, která jen zvyšuje daně a zadupává jakoukoliv snahu o samostatnost a podporuje nemakačenky, důchodce a státní zaměstnance, tak se nikam nedostaneme. Dokud vládě nedojde, že je potřeba podpořit "táhnoucí" cca třetinu a tvrdě snížit náklady rozpočtu tak to lepší nebude a máme se na co "těšit"
    Mike
    • Dotaz na p. Mika
      26.08.2004 17:01

      Zajímalo by mě kolik máte let a co jste pro naší společnost udělal Vy jako osoba. Nic víc.
      Jiří Novotný
      • Přestože jsem už ve středních letech,
        26.08.2004 20:47

        musím částečně souhlasit s Mikem. A odvolávat se na věk a co která generace udělala pro společnost???!! To co pro nás udělala nastupující generace důchodců - z toho jsme se za 15 let nevzpamatovali a dneska za odměnu mají takové finanční částky důchodu na hlavu o kterých se mladým rodinám ani nesní.
        Petr
    • A jak si představujete snížení výdajů
      26.08.2004 16:39

      Protože snížení výdajů je jediná cesta ke snížení nákladů státního rozpočtu. Zastavíme výstavbu průmyslových zón a infrastruktury? Snížíme sociální dávky a tím snížíme i poptávku po zboží? Oba kroky mohou ve svém důsledku vést k úplnému ochromení ekonomiky. ODS teorie o razantním snížení počtu státních zaměstnanců není ničím jiným než ekonomickým šokem nezaměstnanosti. Všechny tyto změny musí být dlouhodoé a postupné jinak jsou kontraproduktivní.
      Jiří Havelka
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data