Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

S. Roach – Financování amerických deficitů a ozvěny roku 1987, 2. část

26.08.2004 13:05
Autor: 

Ve vztahu k faktům uvedeným v předchozím článku je nutno poznamenat, že naznačený přesun akcentu ve financování amerických deficitů má minimálně jeden velmi bolestný precedent. Tím je – z makroekonomického pohledu za podobných okolností – období několika měsíců předcházejících kolapsu akciových trhů v roce 1987. V tomto období začala postupně oslabovat chuť a síla privátních subjektů nakupovat dolarová aktiva, zejména díky pokračujícímu tlaku na cenu amerického dolaru. Ve snaze oslabení dolaru zabránit, vstoupily na scénu zahraniční centrální banky a pokusily se vyplnit mezeru vzniklou výpadkem „privátních“ peněz. V období mezi lednem a zářím roku 1987 tvořil (podle dat již zmíněné TIC) podíl zahraničních centrálních bank na nákupech amerických cenných papírů plných 47,3 % - více jak trojnásobek průměrného stavu za celý rok 1986 (13 %). Tato snaha měla zabránit přirozené „samočistící“ funkci finančních trhů, která přichází vždy v okamžiku „narovnávání“ disbalancí běžného účtu platební bilance. Jak však události roku 1987 později ukázaly, jednalo se o snahu v zásadě zbytečnou.

Stephen Roach na tomto místě vyjadřuje obavu, že svět, resp. Spojené státy se nyní nachází ve velmi podobné situaci. Zejména proto, že schodek běžného účtu USA (5,1 % HDP na začátku roku 2004) je násobně vyšší, než tomu bylo v polovině devadesátých let (maximum bylo 3,5 % na konci roku 1986). Jak ukazují události roku 1987, snaha „oficiálně“ bránit měny zemí operujících s masivním schodkem běžného účtu je předem odsouzena k nezdaru. Vhodná se jeví parafráze jednoho rčení – „finanční trhy si svou cestu najdou“.

Finanční média velmi ráda říkají, že hlavním zdrojem financování amerických deficitů jsou asijské centrální banky a USA se tak v podstatě stávají jejich rukojmím. Je tomu ale opravdu tak ? Bohužel ano. Podle údajů Bank for International Settlements (BIS) bylo ke konci roku 2003 plných 70 % světových zahraničně-měnových rezerv v dolarově denominovaných aktivech (tj. dvakrát více než je podíl USA na světovém HDP). Problém je, že 80 % těchto světových devizových rezerv je v držení asijských centrálních bank – o tom, kdo doopravdy „drží vodítko“ tedy není pochyb. Reserve Bank of India odhaduje, že asijské centrální banky nyní financují 3-3,5 % schodku amerického běžného účtu.

Když víme, kde jsou zdroje financování amerických schodků, bude jistě poučné podívat se také na faktory, které by mohly vést k jejich „vyschnutí“. Jinými slovy – jaké události nebo činy by mohly vést k tomu, že asijští centrální bankéři řeknou „dost“. Stephen Roach nabízí čtyři horké kandidáty: a) asijské ekonomiky se přehoupnou z obchodního přebytku do obchodního deficitu (viz. Čína), b) akumulované úspory budou v Asii absorbovány rostoucí spotřebou a posílením domácí poptávky (Japonsko je horkým kandidátem), c) americká adminstrativa zvýší své protekcionistické snahy ve vztahu k zemím jako Čína nebo Indie (a ty se odvděčí absencí na několika příštích aukcích státních dluhopisů), d) návrat recese do americké ekonomiky způsobí odliv privátních peněz z dolarových aktiv a „státní“ nákupy nebudou dost silné na to tento odliv zastavit resp. zvrátit.

Lekce, kterou by si investoři měli z výše uvedeného odnést je jasná – „externí financování americké ekonomiky (poskytující chronické znaky minimálních úspor) vykazuje stále větší tendence k nestabilitě.“ V červnu sice došlo k návratu zájmu zahraničních investorů (o dolarová aktiva) na obvyklou úroveň, to však stěží nějak výrazně uleví potřebě dalšího masivního financování. Jednou – a kdy to bude je jenom otázkou času – zahraniční subjekty (již nyní více než přes váhu v americkém dolaru) přehodnotí svá očekávání rizikově-očištěných výnosů z amerických finančních aktiv. Stalo se tak v roce 1987 a nic zatím nenasvědčuje tomu, že to nyní „bude jinak“.

Petr Žabža, Patria Direct
(Zdroj: Stephen S. Roach, Morgan Stanley)


Váš názor
  • Děkuji za překlad :)
    26.08.2004 18:27

    Děkuji za překlad článku. Přečet jsem si originál a musím říci, že jste jej doslova přeložil. Nevím jak se věci mají v novinářské praxi, ale mě vždy učili, že pokud něco cituji z jiného článku, tak to mám dát do uvozovek a uvést zdroj se všemi kompletními informacemi, tj. rok vydání, vydavatel, atd. Pokud je to z webu potom kompletní adresu. Myslím, že by bylo vhodné dát celý váš článek do uvozovek a nakonec připsat: překlad Petr Žabža. Jsem s pozdravem
    Martin
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university