Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciové a smíšené fondy pod tíhou trhů minulý týden výrazně ztrácely

16.08.2004 14:48
Autor: 

Peníze, které české podílové fondy přilákaly minulý týden, plynuly především do fondů peněžního trhu, a dále pak do akciového segmentu. Naopak pokračuje odliv z dluhopisových a smíšených fondů. Z pohledu růstu jednotlivých částí trhu jsou na tom kvůli dalšímu poklesu akciových trhů nejhůře akciové fondy a fondy fondů následované fondy smíšenými. Dluhopisové fondy se co do výnosu drží v plusu a za týden do 13.8. zaznamenaly průměrně nejvyšší zisky.

Nejvyšších výnosů v minulém týdnu dosáhly akciový fond ČPI - OPF Fond farmacie a biotechnologie s 0,38 % a dluhopisový ISČS-ČS korporátní dluhopisy OPF s výnosem 0,36 %. O třetí místo se tentokrát podělily další dva dluhopisové fondy s 0,17% výnosem, ISČS-Sporobond a ISČS Trendbond.

Jednotlivé fondy peněžního trhu jsou různě úspěšné co do přilivu nových peněz. Zatímco ISČS Sporoinvest nadále zvětšuje objem prodaných podílových listů a jako největší fond tak zvyšuje náskok, další fondy peníze naopak ztrácejí. Největší výnos v tomto segmentu zaznamenal za minulý týden právě ISČS Sporoinvest, 0,11 %, a i podle ročního výnosu se tak vzdaluje ostatním. Příliv peněz do segmentu fondů peněžního trhu je podpořen očekávaným zvýšením úrokových sazeb ze strany ČNB, ke kterému může dojít už v srpnu.

Pro zobrazení tabulky fondů peněžního trhu klikněte zde

Některé dluhopisové fondy za minulý týden opět poklesly, celkově se ale segment drží v kladném teritoriu. Nejvýkonnější fondy se tentokrát dostaly na přední příčky v týdenní výnosnosti, naopak nejvíce v tomto segmentu ztratily IKS Bondový, ČSOB Nadační nebo Živnobanka nadační. Celkově tato část trhu zaznamenala odliv peněz.

Pro zobrazení tabulky dluhopisových fondů klikněte zde

Smíšené fondy, a hlavně akciová složka jejich portfolií, jsou podstatně ovlivněny akciovými trhy - a ty v minulém týdnu ztrácely. Nejvíce se vývoj na trzích podepsal na propadu fondu Živnobanka dynamický (-2,23 %), ISČS - Sporomix 5 (-1,87 %) nebo ČSOB Středoevropský (-0,75 %). Tento segment podobně jako dluhopisové fondy prostředky spíše ztrácí, světlou výjimkou je zde IKS balancovaný, který naopak zaznamenal příliv peněz.

Pro zobrazení tabulky smíšených fondů klikněte zde

Akciové fondy cítí pokles trhů ještě více, týdenní ztráty jsou zde dokonce: ČPI-OPF Fond nové ekonomiky -4,54 % nebo IKS Světových indexů -4,07 %. Z peněz, které přiláká tento segment, jde nejvíce do fondů Živnobanka-akciový fond nebo ISČS-Eurotrend. Na 12měsíční bázi se výnosy některých fondů už propadly do minusu (IKS Světových indexů, ISČS Eurotrend).

Pro zobrazení tabulky akciových fondů klikněte zde

Fondy fondů na tom minulý týden nebyly o nic lépe než fondy akciové. IKS Fond fondů ztratil 4,02 %, čímž smazal veškerý roční výnos. ISČS Global trend FF poklesl o 3,32 % a na roční bázi je už v záporu: -0,43 %. Oba dva fondy minulý týden ztratily přes milion korun vložených prostředků.

Pokud Vás zajímají informace o možnostech investování Vašich volných prostředků, potom navštivte sekci Akcie&Fondy v části Fondy. Kromě výhod a nevýhod jednotlivých investičních variant zde můžete nalézt také velmi zajímavé srovnávací tabulky a kalkulátor nejvýnosnější investice.

Tomáš Vlk, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data