Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erbenová: Plánované výdaje nové vlády jsou znepokojující

Erbenová: Plánované výdaje nové vlády jsou znepokojující

13.08.2004 11:51
Autor: 

Návrhy nové vlády týkající se rozpočtových výdajů v následujících dvou letech jsou podle členky bankovní rady ČNB Michaely Erbenové znepokojující, stejně jako neschopnost naznačit cesty ke snížení plýtvání prostředky v důchodovém a sociálním systému. Nová vláda, která zvýšila výdajové programy v zájmu možnosti sestavit kabinet, nedělá podle Erbenové dost pro to, aby snížila rozpočtový deficit, uvádí agentura Bloomberg. „Co mě znepokojuje, je absence jakékoli ochoty spustit reformy důchodů a sociálního systému a snížit zaměstnavatelům náklady práce a fakt, že jsou bez hlubšího promyšlení zaváděny nové sociální dávky,“ říká členka bankovní rady.

Vládní plán počítá s letošním deficitem rozpočtu ve výši 113 miliard Kč, tedy 5,2 % HDP, pokud chce země zavést euro v plánovaném termínu 2010, musí být schodky postupně sníženy na 3 % HDP v roce 2008. Současná vláda se ale podle Erbenové příliš upíná na dosažení této 3% hranice bez toho, aby se zaměřila, jak nejlépe tohoto cíle dosáhnout – tedy například snížením sociálních programů. K dosažení plánovaného deficitu pro rok 2006, který sám osobě „není příliš ctižádostivý“, může vláda zkusit zvýšit výnosy prodejem některých státních aktiv nebo zvyšováním daní. Tím ale zvětší budoucí deficity a podkopá konkurenceschopnost české ekonomiky, říká Erbenová, dodává pak, že způsob snížení deficitu, které nyní potřebujeme, je přes racionální snížení výdajových programů.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • nejvetsi podnik v republice
    15.08.2004 9:28

    Je moc smutne, ze nejvetsi podnik v republice [stat] ridi ekonomicti neznalci a nemanazerske typy odborarskych zvanilu. A lidi u nas jsou tak tupi ze jim jeste veri.
    ferda
    • Ktera partaj ?
      16.08.2004 11:16

      A kterou partaj tedy řídí ekonomičtí znalci a manažerské typy ?
      PaulC
      • mas pravdu
        24.08.2004 17:29

        clovece, mas uplnou pravdu......
        ferda
  • Souhlas
    13.08.2004 21:03

    Paní Erbenová, je dobře že jste píchla do "vosího hnízda". Nikdo z veřejných špiček zatím nepromluvil.Politická opozice už vůbec ne. Že by za to mohly dovolené?
    Jiří F.
  • Poměr presidentské a parlamentní demokracie
    13.08.2004 14:20

    Je obdobný jako poměr tvorby mandatorního a nemandatorního finančního plánu. Všichni se holedbáme výší státního rozpočtu ale přitom se nezabýváme otázkou jeho pružnosti nebo obecné možnosti na něm něco měnit. Bohužel v rámci naší české demokracie je poněkud pokřivena vztahová rovnována. Tvrdíme že máme obdobu presidentské demokracie která je jen málo vázána parlamentem při prosazování executivy. Přitom opak je pravdou. Vzhledem k našemu zřízení by bylo daleko lepší při tvorbě rozpočtu ponechat mandatorní práci na parlamentu. Jinými slovy vláda by měla připravit mandatorní výdaje. K těmto výdajům by měl parlament přijmou princip příjmů a stanovit systém priorit na vzniklý rozdíl. S tímto programem by pak dával za úkol vládě jej naplnit. Dnes je to opačně. Vláda stanoví systém a rámce plnění i výdajů ale předstupuje před parlament který zde dělá principiální změny. Výsldkem je soubor vzájemně neslučitelných propagandistických a populistických opatření jedné i druhé strany bez dlouhodobého cíle s jedinou snahou zajistit si výhodnější pozici při následných volbách.
    Jiří Havelka
    • .
      13.08.2004 14:34

      A která partaj si to dá do volebního programu ?
      PaulC
  • Rezignace
    13.08.2004 12:34

    Vážení, začíná mě to všechno dění socanů pěkně točit a čekám jen až ten Nikola Šuhaj Loupěžník, který bohatým bere a chudým rozdává - mám tím na mysli Škromacha zvedne opět daně bohatým. Začnu to dělat stejně jak zbytek národa, nechám se živit ať na mě platí jiní. Co se týká Martina Jahna být ním, tak se jdu zakopat 100 m pod zem, stačili mi dvě jeho věty v televizi a pochopil jsem, že se taky potřebuje ovatovat a po něm potopa. Ještě že mají ve vládě černoprdelníky, měly by se začít všichni modlit, protože nám už nic nepomůže!!!
    • co jsme si ....
      13.08.2004 12:57

      V tomto státě , už se nedivím ničemu, ale co jsme si zvolili to máme. Musíme si všichni uvědomit, že soc. demokratí nenanstartují ekonomický růst NIKDY ( podívejme se na evropu). Proč by taky, vždyť jsou voleni na krátké volební období a hlavní volební silou jsou lidé, kterým stačí , že "dostanou" peníze bez práce. To, že zadlužujeme budoucí generace , už nikoho netrápí. Konkrétně s pana Jahna má rozporuplné pocity od začátku. Jak se říká - z cizího krev neteče.
      georgos
  • No co tak bude Euro za 40 CZK..
    13.08.2004 12:30

    a jestli ho budeme mít tak možná v roce 2030. Buď se změny udělají plánovaně a "s rozumným " dopadem na společnost nebo je udělá "trh" a pořádně tvrdě a v krátkém čase. ( Už aby )
    Mike
    • Euro ?
      13.08.2004 13:29

      Já tedy nevím, ale všude kde Euro přijali dost nadávají. Též fundovaní liberální ekonomové píší, jaký je to nesmysl a nedávají tomu příliš dlouhou životnost. Nebylo by lepší s přijetím počkat, třeba se to časem rozpadne a vyhneme se tak dalším zbytečným nákladům.I já si myslím, že takové globální řízení bez možnosti ovlivnit momentální situaci toho kterého státu patří spíše do říše nezodpovědných fantazií. Ale byl bych rád, kdyby mi někdo objasnil, jaký to bude mít opravdový efekt.
      Aleš
      • Nesouhlas
        13.08.2004 14:13

        To co píšete by znamenalo že se systém jednotné měny v USA měl už dávno rozpadnout a ono tomu tak není. Samozřejmě že těsně popřijetí je jakákoliv změna posuzována pouze z hlediska toho co se opticky zhoršilo ale pozitiva se projevují jen pomalu a poznenáhlu takže na ně nikdo nepoukazuje.
        Jiří Havelka
        • Nevite o cem mluvite
          13.08.2004 22:10

          Tech 50 americkych statu ma ale nejen spolecnou menu ale i spolecnou ekonomiku, spolecny danovy system, spolecny rozpocet a spolecny pool pracovni sily a kapitalu a aplikovat ho do jinych podminek, dosti nezavislych ekonomik je nebezpecne a ekonomicky spise nevyhodne. A nikdo dnes v Evrope nevi jak to dopadne kdyz staty z rozlicnym rustovym potencialem, rozdilnym danovym systemem, rozdilnym rozpoctovym systemem a rozdilnou rozpoctovou moralkou budou v jednom menovem systemu. Jen si vzpomente na nedavne fiasko s prekracovanim limitu deficitu, ktere se mimochodem resilo "politicky". Vazeny pravda je , ze ja nevim, vy nevite a "ONI" , vudci odpovedni za EU ekonomickou politiku TAKE NEVEDI
          Pako
          • Přesně tak
            17.08.2004 14:22

            Takové experimenty jsme si mohli dovolit v době, kdy fungoval jedině a jenom průběžný systém financování. V dnešní době, kdy si spoříme na penzi (alespoň ti odpovědnější), kdy máme kapitálová životní připojištění atd. si podobné hokusy - pokusy (byť na první pohled líbivé) nemůžeme dovolit. Držme se osvědčených postupů, jsme přece investoři.
            Aleš
        • To je něco trochu jiného
          13.08.2004 14:21

          Státy v USA jsou na srovnatelnější úrovni než státy EU. V USA trvalo to sice trvalo velice dlouho, ale myslím si, že v Evropě to bude trvat ještě déle. Navíc v USA se státy přibližovali sami, kdežto v EU se sbližování úrovně děje přes obrovské transfery přes centrální rozpočet. V USA určitě takové dotace, které by odčerpávaly prostředky od bohatých států k chudším nebyly. Tady se od bohatých států bere a platí se za to lenoši někde na východě (včetně nás!).
          Ondra
  • Zvláštní postoj členky bankovní rady
    13.08.2004 12:22

    Líbí se mi velice obrat: "Současná vláda se příliš upírá k dosažení této 3%-ní hranice bez toho, aby se zaměřila jak nejlépe tohoto cíle dosáhnout. To je plácnutí do vody obdobné prohlášení.Bankovní rada je odpovědná za stabilizaci bankovního sektoru a stabilitu měnu což provádí cílením inflace aniž by se zaměřila na efektivní dosažení tohoto cíle. Rozdíl je ale patrně každému jasný. Vláda a politici jsou voleni a musejí dělat populistické kroky ČNB to má zadarmo a přesto dělá populistické kroky.
    Jiří Havelka
    • Tak, tak
      13.08.2004 14:06

      Váš názor přesně hodnotí obsah "proslovu" paní Erbenevé. Jen jedna drobná poznámka - ani jmenování členů bankovní rady není na politicích nezávislé ... Ostatní názory jsou tradiční nic neřešící rádoby liberální výkřiky do tmy. Filozofii těchto názorů nejlépe vystihuje heslo Franka Burnse z MASHe: "nepůjčuj a nebuď dlužen". A charakter této postavy přesně zapadá k podobným blábolům. Nejdřív ale k ČNB - přiznám se, že tento nenasytný otesánek draze přeplácených úředníků s nejdelšímí přestávkami na cokoliv na světě a "pevnou" pracovní dobou je mi trnem v oku od okamžiku okázalé rekontrukce jejich dočasného příbytku. A jejich zrušení bych viděl jako jeden z nepochybných plusů zavední Eura (takže nevím, co paní Erbenové na případném posunutí jeho zavedení tak vadí :-). K vládám - uvědomme si, že každá vláda, samozřejmě s lidovci (Pán Bůh chraň a opatruj bratra Kalouska i s jeho bláboly) bude rozhodovat o pouhé pětině běžných (bez privatizací) příjmů státního rozpočtu (všechny ostatní výdaje jsou dány zákony - důchody, zdravotnictví, školství, státní správa, atd.). Tedy v tomto rozmezí se pohybují rádoby pravicové a levicové vlády, přičemž co si jejich zaměstnanci v úřadu nenahrabou, to v penzi jako když najdou ... Georgos by se měl podívat na Evrupu tak, jak je - zestárlá s velkými výdaji na zdravotnictví. A to je její problém. Po druhé světové válce se dařilo "starým" zemím EU dobře jak s pravicovými, tak i s levicovými vládami (viz. obrovský hospodářský vzestup západního Německa z trosek a válečných reparací do vysoké životní úrovně jeho obyvatel v 70. a 80. letech, prakticky při nulové nezaměstnanosti). Zkuste si porovnat současné dění s vladařením skutečně dobrého "politika", jakým byl Karel IV. Zabezpečení trvalého osídlení většiny území státu (i příchodem dobře známých sudetských Němců, kteří v té době osidlovali opravdu nehostinné kouty. Podobně naši lidé odcházeli osidlovat jiné země, ale většinou se jednalo o úrodné oblasti - Rumunsko, Ukrajina). Pokud se nepodaří katastrofální demografickou situaci změnit - a těch pár nedávných blábolů o přeplněných porodnicích ve sdělovacích prostředcích na tom nic neřeší - ze žen ze silných ročníků 70. let se stávají třicátnice a tak si některé z nich řekly, že budou mít jedno dítě ... , pak si může paní Erbenová v klidu (aby neutrpěla "pracovní" šok) dopít své kafíčko, Pepa počkat na Nikolu Šuhaje a Mike spořit svá Eura (jen nevím, co bude za pár let horší - jestli Kč nebo Eura :-).
      PaulC
  • Žádná změna
    13.08.2004 12:10

    On snad někdo od této "nové" vlády očekával snižování rozpočtového deficitu??? Myslel jsem, že alespoň jeden z mála ekonomů ve vládě bude na snižování schodku tlačit. Leč Martin Jahn mě překvapil, když při odpovědi na otázku co s deficitem 113 mld odpověděl, že se může prodat ČEZ, Telecom a doly.Od pravicově smýšlejícího ekonoma bych toto nečekal.S takovouto částkou získanou prodejem státních podílů by se dala nastartovat reforma penzijního systému. K tomu se ale asi žádná vláda neodhodlá, a zvlášť ne tahle. Je to veliká škoda pro tuhle zemi.
    Ondra
    • Co prodáme pak
      13.08.2004 13:45

      Je celkem škoda, že sociální demokracie nevydrží u vlády ještě další období. Jsem totiž zvědav co by dělali další 4 roky bez výnosů z privatizace. To by měli asi velký problém najít někde na ulici 200 mld. Nechápu jak hospodaří s těmi výnosy jako kdyby měly být každý rok. Je jenom škoda, že obyčejní lidé tomu moc nerozumí a vidí jen že teď dostanou navíc pár korun D.
      David
      • Přesně tak
        13.08.2004 14:16

        Přesně tak. Tohle už jsou jedny z posledních státních podílů co zbývají. Pak už je snad jenom Budvar. No na lepší časy bych se tedy v ČR moc netěšil a radši si šetřil na důchod, protože nepočítám, že od států něco dostanu, protože tam asi nic nezbyde. A zlepšení v Evropě bych nečekal už vůbec, když tam práci dostal na starosti Špidla.Slavné předsevzetí EU týkající se Ameriky - dohnat a předehnat ve mě vyvolává opravdu jen smích.
        Ondra
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.