Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Utrať, co můžeš aneb programové slibování

Utrať, co můžeš aneb programové slibování

11.08.2004 17:38
Autor: 

Vláda si pospíšila a první návrh programového prohlášení je již na světě. Dojem však budí rozpačitý. Ekonomický program je pozoruhodnou kombinací pragmatických kroků, populismu a nesmyslů. Aplikace všech nastíněných kroků by měla z pohledu veřejných financí velmi neblahé dopady.

Klíčovým prvkem je závazek pokračovat ve snižování rozpočtových schodků. Vadou na kráse je záměr zvyšovat progresi daně z příjmu fyzických osob. Chce tak učinit skrze rozšíření daňových bonusů i na bezdětné rodiny a jedince. Již zavedení daňových bonusů (kreditů) na dítě bylo učiněno jinak, než byl tento vynález zamýšlen. Dětský daňový bonus by měl částečně nahrazovat přídavky na dítě, nikoli odečitatelnou položku. Výsledkem české cesty je zvýšení daňové progrese. Rozšíření daňových bonusů jen dále prohloubí progresi v daních. Na jedné straně vláda prohlašuje, že chce nadále lákat zahraniční investory a bude nadále nabízet investiční pobídky, na straně druhé skrze vyšší progresi daní zdraží práci kvalifikovaného personálu. Nebo se snad vláda domnívá, že v technologickém centru, jejichž rozvoj tak prosazuje, bude pracovat špičkový odborník za podprůměrnou mzdu?

Nebezpečí se skrývá i ve snaze výrazně zvyšovat platy ve školství tak, aby výrazně překročily průměrnou mzdu v ČR. Zvýší-li se výrazně platy jedné skupině státních zaměstnanců, je téměř jisté, že se ozvou další skupiny lidí zaměstnaných ve veřejném sektoru, a požadavky na státní rozpočet enormně vzrostou.

Kladné hodnocení si zaslouží záměr dokončit privatizaci. Dokončit by se měl prodej podílu v Českém Telecomu, v případě ČEZu možná bude prodáno 16 % akcií. Výnos by měl být až 70 mld. Kč. Otazník ovšem visí nad využitím výnosů z privatizace. Že by se peníze uložily na pozdější hrazení nákladů spojených s reformou penzí, jako to udělala slovenská vláda, se asi doufat nedá.

S důchody se totiž nic dělat nebude. Slib dosažení dlouhodobé finanční stability penzijního systému, pokračování v průběžném financování bez povinných soukromých úspor a udržení penzí na reálné úrovni roku 1989 jsou přímý protimluv. V programovém prohlášení se opět objevila myšlenka zaměstnaneckých systémů. Ale proč suplovat již fungující a konsolidovaný trh penzijních fondů a riskovat defraudace či špatný management malých zaměstnaneckých fondů?

Ambicemi kabinet nešetřil při slibu vytvořit v příštích dvou letech 100.000 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by tak klesla o dva procentní body. Na takové úrovni se pohybovala před třemi lety. Tou dobou byl zároveň zhruba nulový rozdíl mezi aktuálním a potenciálním výkonem ekonomiky, tj. cyklická nezaměstnanost byla nulová. Nyní by ovšem i při nulové mezeře výstupu byla nezaměstnanost vyšší, neboť se zvýšila její strukturální složka, jak ukazují standardní nástroje jako např. Beveridgeova křivka. To znamená, že by vláda musela začít řešit strukturální problémy na trhu práce. Část opatření jmenovaných v programovém prohlášení by tomu skutečně mohla pomoci (podpora podnikání, rekvalifikace, informační systém o reálných možnostech uplatnění absolventů), v nijak výrazné snížení nezaměstnanosti však nepovedou. Klíč je v nemzdových nákladech práce a trhu s nájemním bydlením.

Bydlení chce vláda řešit zvýšením státní podpory hypoték. Paradoxem je slib o zvýšení podpory stavebního spoření. Jak je to dávno, co se tato podpora snižovala v režii stejné vládní koalice? Další cestou má být podpora výstavby nájemního bydlení na neziskovém principu. Chce snad vláda poskytovat garance na úvěry spojené s takovými projekty? Pro banky by to byly žně, každá další expozice vůči úvěrovému riziku je ovšem to poslední co státní dluh potřebuje. Z obdobného soudku je úvaha o znovuzavedení novomanželských půjček. Trh bydlení potřebuje především odstranit distorzi způsobenou regulací nájemného udržovanou z jakýchsi pseudosociálních důvodů. Čerstvý ministr pro místní rozvoj o takové kacířské myšlence nechce ani slyšet.

Z nezjištěných důvodů chce vláda podpořit cestovní ruch. Toto odvětví má v české ekonomice jistě své místo, v programovém prohlášení je však nesmyslně uvedeno, že je to jedno z dominantních odvětví. Podíl pohostinství a ubytování na hrubém domácím produktu loni činil 1,4 %, podíl na zaměstnanosti je 3,7 %, což o dominanci cestovního ruchu zrovna nesvědčí. Větší část obou ukazatelů přitom tvoří restaurace, které byly převedeny do 19procentní DPH. Proč tedy restaurace ano a hotely ne?

Programové prohlášení slovy podporovat a podpora skutečně nešetří. Napočítat jich můžete 78. Řada z nich zakládá nové nároky na státní rozpočet, případně mimorozpočtové fondy. Slovo úspory najdete jen dvakrát. Není divu, zdrojem úspor má být pouze racionalizace veřejné správy a přezkoumání podmínek poskytování státní sociální podpory. Obavy o osud státního rozpočtu a veřejného dluhu jsou plně na místě. A sdílí je i ministr financí Bohuslav Sobotka, který na dnešním jednání svým kolegům sdělil, že návrhy na další utrácení obsažené ve vládním programovém prohlášení je nutné omezit. Naděje na prohloubení rozpočtové reformy a pomalejší růst zadlužení českého státu však patrně vzaly za své.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • vladni prohlaseni
    12.08.2004 10:33

    Nemuzu si pomoc, ale programove prohlaseni je neustale stejne a neustale spatne. Jako obchodnik neprodam spolecnost a ani podil v podniku, ktery me vynasi miliardy rocne a muze expandovat do zahranici a tudiz vynaset jeste vice a prispivat do statniho rozpoctu nemalou castkou kazdy rok. Ve vlade jsou pravdepodobne jiz od zacatku 90let tupe hlavy, ktery si mysli,ze uspech bude prodej majetku nasi zeme a za penize ktere utrzi se zalepy schodkovy rozpocet atd....Prijde me to uplne zoufale a stydim se za to, jak nas nase vlady reprezentuje u nas i ve svete a nakonec to dopadne tak,ze v nasi zemi nebude nic ceskeho a kazdej normalni clovek, radsi zmizi na zapad,nez aby se koukal na to, jak vlada sproste vykoristuje obcany, ktere tu jeste zbydou.
    Jan
  • ferda
    12.08.2004 0:27

    Jake zvysovani dane z prijmu fyzickych osob? Pri ciste mzde 20t je hruba mzda 26tis a naklad zamestnavatele [tj.moje realna hruba mzda] 35tis.kacek. Zustane mi 20tis a kdyz to utratim za zbozi ktere ma 19% DPH [cena 16800+3200 DPH] tak si stat vzal 15000+3200=18200Kc, coz je vice nez 50% z me realne hrube mzdy!!! A v pripade ze budu kupovat cigarety, alkohol, tabak a benzin je to jeste vyssi!! Vsichni socialisti jen vymysleji komu co vzit, ale sami nevytvori nic.
    At me ten Standa ne*ere
  • Vláda by si měla dát studenou sprchu
    11.08.2004 18:24

    Po přečtení vládních slibů jsem nabyla dojmu, že se stačí jen posadit a otevřít pusu a pečení holubi mi budou do ní lítat sami. Kdy už pan Gross a jeho skvadra pochopi, že tu nejsou od toho, aby vidlemi přehazovali peníze z jedné hromady na druhou, ale aby vytvářeli prostředí, kde se mohou lidé uživit svou prací sami.
    • ...
      11.08.2004 20:16

      ... pochopí to ve stejnou chvíli, kdy občané budou odmítat privilegia. Až bude kasta odekretovaných bouřit proti zvýhodněnému nájemnému a domáhat se prodeje bytů pouze za tržní ceny a jedině veřejné soutěži. Až lidé zruší stavebka a půjdou demonstrovat proti dotacím do životka, penzijka a na hypotéky. Až se lidé budou v MHD domáhat jízdenek za plné jízdné, tedy za nějakých 50 - 80 Kč. Případně ve chvíli, kdy státu nikdo nepůjčí a kdy ti pracovití po stovkách tisíc ročně budou mizet směrem na Západ. Co přijde dřív.
      Kozina+
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university