Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejen punk, ale i CAPM ...

Nejen punk, ale i CAPM ...

10.08.2004 12:43
Autor: 

Je jen málo institucí a investorů zaobírajících se odhady hodnot aktiv, respektive firem, které nepracují s konceptem CAPM. Proto toto víceméně logicko-statistické cvičení krátce připomeňme. Tento koncept byl vyvinut na základě práce H. Markovitze zaměřené na optimalizaci portfolia (1952). Celý koncept je založen na faktu, že zatímco návratnost portfolia je váženým průměrem návratností jeho jednotlivých složek, směrodatná odchylka (rizikovost) je ovlivněna korelací těchto návratností. Pro odvození očekávané návratnosti (fce rizika) na jednotlivé aktivum v portfoliu se využije ten fakt, že jedna kombinace tohoto aktiva se zbytkem portfolia na dimenzích návratnost/riziko leží v bodě M na tzv. CML (Capital Market Line – spojnice optimálního portfolia a bezrizikového aktiva, je determinována bezrizikovou sazbou rf, požadovanou návratností trhu rm a jeho směrodatnou odchylkou Sm). V bodě této tangenty M již není možno zlepšit stávající portfolio aktivum-zbytek portfolia ve smyslu optimalizace jeho rizika. Pro jednotlivá aktiva v optimálním portfoliu platí následovné: RRR = rf + [(rm – rf)/Sm2] Sim = rf + ß (rm – rf)

CML - Capital Market Line se dá zapsat: RRR = rf + [(rm – rf)/Sm)S]

Sklon CML, nazývaný cena rizika, se dá zapsat: K = (rm – rf)/ Sm

Beta je indikátorem systematického rizika – citlivosti aktiva na pohyb celého trhu. Klíčovým objevem je zde to, že v tomto modelu reality/ideálním světě pouze toto riziko je odměněno vyšší návratností; zbytek rizika - jeho nesystematická část, je oddiverzifikováno díky korelaci mezi jednotlivými aktivy v portfoliu.

Míra rozšíření CAPM, neochvějně zakotveném v ideálním (idealistickém) neoklasickém světě, je ale spíše než funkcí toho, nakolik tento model koresponduje s (vnímanou) skutečností, odrazem toho, jak lehká je jeho interpretace a jak jednoduché je získat/odvodit jeho vstupní hodnoty. Obojí je skutečně relativně velmi lehké, což znamená, že se jeho uživatelé jen výjimečně pouští do jeho zpochybnění. CAPM tak slouží často jako univerzální jazyk, či myšlenkový rámec, v kterém se daná diskuse týkající se investice/hodnoty aktiva odehrává.

Stephen A. Ross cítil, že s CAPM není něco v pořádku a vynalezl rozdílný koncept kvantifikace rizikové prémie - Arbitrage Pricing Theory (APT). APT se liší od CAPM tím, že připouští více rozdílných zdrojů rizika, které vysvětlují očekávané míry návratnosti. Zatímco sama APT tyto faktory konkrétně neidentifikuje, empirický výzkum nejčastěji uvádí dvě skupiny faktorů:

A. Externí

1. Riziko plynoucí z ochoty investovat do rizikových projektů - Confidence Risk Confidence Risk je neočekávanou změnou ochoty investovat do rizikových projektů. Je měřen rozdílem návratností (upraveným o dlouhodobý průměr) relativně rizikových a bezrizikových dluhopisů, obyčejně s dlouhou dobou návratnosti.

Riziko plynoucí z ochoty investovat do dlouhodobých aktiv - Time Horizon Risk Time Horizon Risk je neočekávanou změnou ochoty investovat do dlouhodobých aktiv. Je měřen např. jako rozdíl (upravený o průměr) návratností na krátkodobé a dlouhodobé vládní dluhopisy.

2. Inflační riziko - Inflation Risk

Inflation Risk je kombinací neočekávané krátkodobé a dlouhodobé inflace; je počítán jako rozdíl mezi aktuální a očekávanou hodnotou.

3. Riziko ekonomického cyklu - Business Cycle Risk

Business Cycle Risk reprezentuje neočekávané změny v ekonomické aktivitě; je počítán jako rozdíl mezi aktuální a očekávanou hodnotou.

4. Riziko načasování trhu - Market Timing Risk

Market Timing Risk je počítán jako návratnost na akciový index, která není vysvětlena předcházejícími faktory. Nahlédneme-li na APT jako na zobecnění CAPM, zahrnutí tohoto faktoru znamená, že CAPM je speciálním případem APT.

B. Specifické pro firmu, např.:

1. Velikost P/E poměru

2. Velikost firmy

APT postuluje, že tržní riziko není jediné, za které investoři vyžadují odměnu. Ve srovnání s CAPM tedy většinou implikuje vyšší požadované míry návratnosti a následně nižší hodnoty aktiv. Provázanost s uzavřeným neoklasickým modelem ekonomiky, s racionálními homo oeconomicus všude kolem, jej ale nečiní, dle mého názoru, o moc lepší. Alternativa k oběma ale spočívá pouze v ad-hoc odhadech požadovaných měr návratnosti na základě zkušeností, intuice, extrapolace minulosti apod. Pro osobní použití - proč ne. Jinak ale asi zatím ne a CAPM, stejně jako punk, zatím mrtev není.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data