Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stará a nová vládní předsevzetí aneb když ptáčka lapají …

Stará a nová vládní předsevzetí aneb když ptáčka lapají …

04.08.2004 18:09
Autor: 

Obvykle se v politice o lapání ptáčků hovoří v souvislosti s parlamentními volbami a předvolebními programy stran. Kolega z HVB Bank Pavel Sobíšek ho použil i při komentování slibů dnes vzniklé vlády. S prominutím jsem si také dovolil použít tento příměr v nadpisu, nyní se sice nechytají ptáčci-voliči, ale hrdličky-poslanci, aby jich bylo dost při oživování stojedničkové většiny v parlamentu.

Ekonomická témata předchozí i současné vlády byla obsažena především ve dvou kapitolách koaliční smlouvy: hospodářství a veřejné finance. V červenci 2002 koaliční partneři sobě i veřejnosti slibovali v oblasti ekonomiky: podporu investic do výroby a služeb s vysokou přidanou hodnotou včetně rozvoje systému investičních pobídek pro domácí a zahraniční investory, podporu malého a středního podnikání, podporu výzkumu a vývoje, podporu exportu a zahájení reformy veřejných rozpočtů. V oblasti podpory investic byly sníženy limity pro získání investičních pobídek, ostatní jmenované podpory zůstaly tradiční omáčkou stranických materiálů. Rozpočtová reforma je v ekonomické oblasti největší úspěch předchozí vlády. V koaliční smlouvě se psalo o tom, že do roku 2006 by měl schodek veřejných rozpočtů klesnout na 4,9 až 5,4 % HDP, nakonec byl prosazen plán redukce deficitu na 4,0 % na konci volebního období. Vadou na kráse je, že reforma penzijního systému, o níž se mimochodem koaliční smlouva zmiňovala, po koketování s NDC systémem zůstala zapomenuta. Za zmínku stojí také poznámka, že zvýší roli kolektivních smluv a kolektivního vyjednávání na podnikové i odvětvové úrovni, což se naštěstí nepovedlo. Německá kombinace drahé pracovní síly a vysoké nezaměstnanosti je typickým příkladem, jak to mohlo dopadnout. Opomeneme-li politické formulace o udržování sociálního smíru či klišé o boji proti korupci, byla tehdejší koaliční smlouva napsána poměrně solidně.

Za to týden staré dílo koaličních partnerů se zajímavými výroky jen hemží. Hned v úvodu je napsáno, že budou podporovány rodiny s dětmi vytvářením příznivého sociálního a ekonomického prostředí, aby se mít děti vyplácelo. Jsem zvědav, jestli se mě někdo z ministerstva (financí? práce a sociálních věcí? nebo to snad spadá pod místní rozvoj?) ptát, nakolik si cením jedno, dvě, tři dítka a co má udělat, aby se mi to vyplatilo. Asi vezme kalkulačku, ocení možnost studia, sportování, lenošení, ušetřených peněz za dětské pleny a odečte vyšší daně, které budu platit, nebudu-li mít děti, ztrátu z nepoznání mateřské/otcovské radosti a diskontovanou újmu ze samoty ve stáří.

Možná by stálo také sladit data konsolidace veřejných rozpočtů. V úvodu se píše, že cílem by měla být možnost vstoupit do EMU v roce 2008, v pasáži o veřejných financích je zmíněn rok 2010. V rámci veřejných financí chce vláda také prosadit rozpočtově neutrální ekologické daně. Předně ekologické daně zavést musíme neb jsme se stali členy EU, ale proč je zmiňována fiskální neutralita? Bude tou dobou rozpočet už v přebytku?

Závažnější jsou prvky aktivistické hospodářské politiky, jež se v nové koaliční smlouvě objevily. Vláda chce urychlit hospodářský růst a tímto způsobem snížit nezaměstnanost. Vzhledem k tomu, že ve vládě jsou i ekonomové, mohlo v textu stát, že urychlovat se bude růst potenciálního výstupu. Urychlování růstu HDP nad potenciál znamená přehřívání, inflaci a vyšší schodek běžného účtu. Nezaměstnanost by se takto sice také snížila, ale po zchlazení hospodářského růstu by zase vzrostla. To asi žádná vláda nechce, nebo alespoň neříká nahlas. Snad to byl jen omyl ve formulaci. Naivní či nebezpečné jsou však některé způsoby, které k tomu chce vláda použít. Naivním je zlepšení dostupnosti úvěrů pro domácí podniky. Bankovní sektor je zprivatizován a přání vlády o úvěrech pro toho či onoho už není na prvním místě kritérií při udělování úvěrů. O možnosti státních garancí snad raději nemyslet. Nebezpečnou je zmínka o daňových podporách pro odvětví s vysokým potenciálem růstu a zaměstnanosti. Kdo bude určovat vyhlídky toho či onoho oboru? Ideální prostředí pro korupci.

O reformě penzí se v nové koaliční smlouvě píše, že vláda připraví reformu a bude pro ni hledat celospolečenský konsensus. Rozuměj: reforma se odkládá na neurčito.

Nicméně nemá smysl přeceňovat novou smlouvu staré koalice. V nové vládě je většina ministrů předchozí vlády a dva roky před volbami nikdo nebude riskovat ztrátu volebních preferencí. Spoluúčast pacientů nebo škrty v sociálních dávkách by už asi neprosazovala ani předchozí vláda.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Re: sladění dat
    04.08.2004 19:04

    Není to náhodou tak, že v úvodu se píše, o tom, že země by měla splnit kritéria vstupu do EMU v roce 2008 a v pasáži o veřejných financích je zmíněn rok očekávaného vstupu 2010? To jsou ty dva roky, kdy se sedí se zafixovaným kurzem a modlí se, aby to vydrželo. PS: Já to nečetl, jak vy? :-)
    Kozina+
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.