Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská úprava spojování podniků aneb co podnikatele čeká v řízení před Evropskou komisí

Evropská úprava spojování podniků aneb co podnikatele čeká v řízení před Evropskou komisí

19.07.2004 14:22
Autor: 

Na začátku tohoto roku bylo přijato Nařízení Rady EU č. 139/2004 o kontrole spojování podniků (dále jen „Nařízení“), které se dnem 1. května 2004 stalo přímo aplikovatelným na území České republiky stejně jako Nařízení Komise EU č. 802/2004, které stanoví zejména formu, obsah, jakož i další podrobnosti notifikací. Řízení před jednotlivými soutěžními úřady členských státu je pak ponecháno úpravě národním právním řádům. (O novelizaci zákona o ochraně hospodářské soutěže jsme na tomto místě psali nedávno.) V tomto článku se zaměříme na některé aspekty řízení před Evropskou komisí („Komise“).

Dle Nařízení jakékoliv spojení podniků (soutěžitelů), splňující podmínky čl. 3, které má komunitární rozměr, musí být notifikováno Komisi, a to před jeho uskutečněním. V jednotlivých členských státech pak již notifikace probíhat nemusí. Pokud strany prokáží záměr uzavřít závaznou dohodu nebo již veřejně oznámily svůj záměr učinit veřejné nabídky převzetí cenných papírů, mají možnost notifikovat spojení podniků ještě před rozhodnou skutečností a zjistit si tak předem postoj Komise.

Řízení před Komisí je rozděleno do dvou fází. Po obdržení notifikace je Komise povinna zveřejnit tuto skutečnost v Úředním věstníku EU. Komise poté rozhodne jedním z následujících způsobů: (i) rozhodne, že notifikované spojení podniků nespadá do působnosti Nařízení, (ii) prohlásí spojení podniků za slučitelné se společným trhem nebo (iii) rozhodne o zahájení řízení, jestliže notifikované spojení podniků vyvolává vážné pochybnosti o slučitelnosti se společným trhem. V případě, že Komise ve lhůtě 25 dnů (která může být v určitých případech prodloužena) nepřijme jedno z výše uvedených rozhodnutí, je spojení podniků považováno za slučitelné se společným trhem.

V případě, že Komise vydá rozhodnutí uvedené pod bodem (iii), zahájí řízení a s ním spojené šetření, sdělí stranám písemně své námitky proti spojení podniků a vyzve strany k vyjádření. Tato druhá fáze řízení je ukončena rozhodnutím Komise, které prohlásí spojení podniků za slučitelné či neslučitelné se společným trhem. Komise musí rozhodnout obvykle do 90 dnů ode dne zahájení řízení.

V případě porušení ustanovení Nařízení je Komise oprávněna uložit sankci, a to v podobě pokuty (jejíž výše je stanovena na základě celkového obratu dotčeného subjektu) nebo penále (jehož výše je stanovena na základě průměrného denního celkového obratu dotčeného subjektu za každý den prodlení).

Rozhodnutí Komise jsou přezkoumatelná Evropským soudním dvorem, resp. Soudem první instance. Jestliže Evropský soudní dvůr rozhodnutí Komise zruší (byť i jen jeho část), je Komise povinna dané spojení podniků znovu přezkoumat ve světle aktuálních tržních podmínek.

Dle nové právní úpravy může Komise prostřednictvím systému tzv. referrals (předávání případů), za splnění stanovených podmínek, předat posouzení případu spojení podniků soutěžnímu úřadu členského státu a naopak. Tak bude možno na úrovni Komise posoudit i spojení, která sice nesplňují kritéria stanovená Nařízením, avšak přesto mají komunitární význam.

Další změnou oproti původní právní úpravě spojování podniků je zavedení nového druhu tzv. substantivního testu, který je postaven na principu podstatného narušení soutěže. Za spojení podniků neslučitelné se společným trhem bude prohlášeno spojení, které by vedlo k podstatnému narušení hospodářské soutěže na společném trhu nebo jeho podstatné části, zejména v důsledku vzniku nebo posílení dominantního postavení. Vznik nebo posílení dominantního postavení tak už nejsou nezbytným předpokladem pro shledání narušení soutěže, jako tomu bylo dříve.

Nařízení tak přineslo několik zásadních změn do stávající úpravy (Nařízení Rady č. 4064/1989 o kontrole spojování podniků). Cílem změn by mělo být zkvalitnění ochrany hospodářské soutěže při současném respektování oprávněných zájmů soutěžitelů. Je však pochopitelné, že změny nemusí být všemi subjekty vítané – viz např. uplatnění substantivního testu.

V souvislosti s přibližováním české právní úpravy komunitárnímu právu je v současné době připravována další novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, která by měla nabýt účinnosti ještě v tomto roce. O jejím obsahu Vás budeme informovat v některém z dalších příspěvků.

Gabriela Pavlasová
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů