Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od července regulace kapitálového trhu opět o něco podrobnější

Od července regulace kapitálového trhu opět o něco podrobnější

07.07.2004 12:43
Autor: 

Od července roku 2004 nabývají účinnosti tři vyhlášky Komise pro cenné papíry (dále jen „Komise“), které dotvářejí novou právní úpravu kapitálových trhů a kolektivního investování, jejichž hlavním cílem je dosažení řádné aplikace zákonů účinných od 1. května 2004. V první řadě se jedná o dvě vyhlášky provádějící zákon o podnikání na kapitálovém trhu, které do našeho právního řádu zapracovávají směrnici 2003/6/ES, o zneužívání trhu a evropské předpisy vydané k její konkretizaci. Za druhé se jedná o vyhlášku, která provádí zákon o kolektivním investování stanovením pravidel obezřetného podnikání a vnitřní organizace investiční společnosti a investičního fondu.

Vyhláška Komise č. 379/2004 Sb., o pravidlech nakládání s vnitřními informacemi, stanoví povinnost emitenta investičního nástroje přijatého k obchodování na regulovaném trhu v členském státě EU nebo nástroje, který je předmětem žádosti o přijetí k obchodování na regulovaném trhu, uveřejnit tzv. vnitřní informaci (tj. informace týkající se investičního nástroje, která je významná pro vývoj jeho kurzu a která není veřejně známá). Tyto informace musí být jednak uveřejněny na internetové adrese emitenta, kdy musí být zajištěna bezproblémová přístupnost této adresy, a zároveň prostřednictvím hromadně navštěvovaného finančního serveru. Současně je emitent povinen zaslat vnitřní informaci neprodleně přímo Komisi. Uveřejnění vnitřní informace lze odložit jen ze závažných důvodů, mezi které patří například nutnost schválení právních úkonů emitenta jiným orgánem. Odklad uveřejnění je emitent povinen oznámit Komisi.

Druhým právním předpisem Komise, který nabývá účinnosti v červenci 2004, je vyhláška č. 355/2004 Sb., kterou se stanoví forma, lhůta a způsob uveřejňování kurzu investičního nástroje přijatého k obchodování na regulovaném trhu a způsob informování Komise o využívání vnitřních informací a manipulaci s trhem. Na rozdíl od prvně jmenovaného předpisu tato vyhláška není adresována emitentům investičních nástrojů, ale přímo organizátorům regulovaných trhů. Těmto osobám je stanovena povinnost uveřejňovat aktuální kurzy investičních nástrojů, se kterými se obchoduje na jimi organizovaném trhu, a to několika způsoby. Jednak v elektronické formě, a to bezodkladně prostřednictvím svého automatizovaného obchodního systému umožňujícího dálkový přístup po každé změně kurzu se zpožděním nejvýše 15 minut, a jednak v kurzovním lístku, a to nejpozději k okamžiku zahájení následujícího obchodního dne ve všech svých obchodních místech a prostřednictvím systému umožňujícího dálkový přístup. Druhá část vyhlášky upravuje povinnost organizátora regulovaného trhu informovat Komisi o podezření, že obchod byl uzavřen s využitím vnitřní informace, nebo že může být považován za manipulaci s trhem, a to nejprve telefonicky a následně písemně s podrobným odůvodněním svého podezření, a to nejpozději 1 hodinu před tím než v následující obchodní den umožní uzavírání obchodů s dotčeným investičním nástrojem.

Posledním z řady nových předpisů Komise je vyhláška č. 347/2004 Sb., o způsobu plnění pravidel obezřetného podnikání a pravidel organizace vnitřního provozu investiční společnosti a investičního fondu. Tato vyhláška upravuje povinnosti investiční společnosti nebo investičního fondu při jejich organizaci, a to zejména povinnosti přijmout organizační řád upravující organizační uspořádání společnosti a oprávnění, povinnosti a funkční náplň některých kategorií zaměstnanců společnosti a povinnost vnitřním předpisem upravit administrativní a účetní postupy. Investiční společnosti a investičnímu fondu je dále stanovena zejména povinnost zajistit a vnitřním předpisem upravit správu informačního systému telekomunikačních a záznamových zařízení, jakož i zavést účinný a efektivní systém vnitřní kontroly.

Společným cílem těchto prováděcích vyhlášek je zajistit informovanost účastníků kapitálového trhu a přispět tak k transparentnosti vztahů na kapitálovém trhu a v případě vyhlášky týkající se kolektivního investování pak zejména ochrana laických účastníků procesu kolektivního investování. Teprve praxe ovšem ukáže, zda a jak tyto nové právní předpisy přispějí ke zlepšení fungování kapitálového trhu v České republice.

Barbora Balaštíková
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.