Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Takové malé letadlo ...

02.07.2004 15:04
Autor: 

Pyramidová hra. Podle American Heritage Dictionary je definována jako "Podvodný systém získávání peněz. V něm jedinci platí peníze dříve rekrutovaným jedincům ve vidině větší odměny placené zase jim ze strany jedinců rekrutovaných později. V jistém okamžiku však počet nově příchozích nestačí na pokrytí všech plateb dříve rekrutovaným jedincům - celé schéma pak obvykle kolabuje a o peníze přijde velká většina účastníků".

* Americká ekonomika a pyramidová hra, díl 1: Tržby resp. prodeje za měsíc červen poklesly automobilce General Motors o 12 %, Ford na tom nebyl o moc lépe a ztratil 7,7 % - za hlavní důvod je obecně označováno vyprchání pozitivního vlivu "úplatků" ve formě rabatů a extra levného financování. Na druhé straně - a to je jistě vítězství pro zastánce volné soutěže - jak Toyota (+5,2 %) tak Honda a Nissan (+9 %) shodně vykázaly růst tržeb. Že by klíčem k dlouhodobé ekonomické prosperitě nebylo nemilosrdné zlevňování, ale velmi kvalitní a spolehlivé výrobky?

* Americká ekonomika a pyramidová hra, díl 2: Jak poznamenal "Buttonwood column" magazínu The Economist, americká ekonomika se stala největším hedge fondem na světě. Proč? Protože si "doma" půjčuje peníze za uměle nízké úrokové sazby (reálné sazby, navzdory hlasitě oznamovanému zvýšení o 25 bps se stále udržují v negativním pásmu) a investuje je do více výnosných aktiv v "zahraničí". The Economist - "Američané nacházejí zahraničí mnohem atraktivnější destinací pro investice než v případě zahraničí ve vztahu k USA. Za posledních 12 měsíců se objem čistých FDI (přímé zahraniční investice) propadl v USA na částku -155 mld. dolarů. V prvním kvartále letošního roku byly výnosy z FDI do USA na úrovni cca 5,5 %, naopak výnosy ze zahraničních investic pro americké investory dosáhly +11,7 %.

Kdo to ale všechno platí? - Primárně zahraniční (z pohledu USA) centrální banky. Ty samé centrální banky však, kromě financování amerického schodku, začaly mít bolení hlavy z posilování jejich vlastních měn proti USD - bohužel přesně ve chvíli, kdy jimi financované schodky dosahují kosmických rozměrů. Prostě a jednoduše, takhle to napořád nepůjde. Pokud se americká administrativa nerozhodne razantně zakročit, jednou (a jsme opět u věčné otázky všech medvědů - "kdy už to přijde?") se některá centrální banka vzepře a přestane tuto hru hrát. Kam se potom vydá dolar, je asi nasnadě.

Petr Žabža, Patria Direct (Autor: Tim Price, Ansbacher Wealth)


Váš názor
  • ZADNY AZ TAK VELKY PROBLEM V USA.
    08.07.2004 21:56

    Kdyz vezmeme v uvahu pokles dolaru, tak pohyb v investicich "dovnitr a ven" v USA bude vypadat uplne jinak a protoze investice jsou casto dlouhodobe se vyvijejici rozhodnuti, muzeme se na celou vec divat i z casoveho horizontu delsiho nez jeden rok, a pokud poklesne dolar o dalsich 10, 15% z americkeho pohledu to muze byt plus, protoze inflace je stale pod kontrolou, problem to bude spise pro ty zeme co nakoupily a stale nakupuji americke dluhopisy, protoze jejich cena tim poklesne. A pokud se takovy pokles dolaru projevi hlavne jako relativni vzrust eura proti dolaru, tak se z toho predevsim podelaji zranitelne ekonomie v eurozone, hlavne Nemecko, kde uz je situace i tak napjata. Nemecka ekonomika pri dalsim rustu eura o 15%, pokud se nestane nejaky zazrak pujde na kolena a ostatnimi v eurozone to take pekne zatrepe. Cely tredn muze byt ovlivnen napr mimoradnym rustem v USA, menovou dohodou mezi Cinou a USA, nahlou zmenou situace v Iraku a pod. To ze dolar mirne klesa po zvyseni sezeb v USA tyto trendy podporuje. Predvolebni sezona v USA je take podporuje, Bushove vlade se nizky dolar libi i kdy to neprizna verejne, americkou verejnost kurz dolaru moc nezajima, jenom trochu mene cestuji a benzin je trochu drazsi, ale zadne velke vzruso. Neni mi jasne, jak by se v takove situaci pohyb dolaru projevil v oblastech mimo eurozonu. Myslim si ze je celkem predvidatelne co se stane v takovem pripade v USA, a i v eurozone, v zemich OPEC, / Japonci budou drzet jen dolu zuby nechty/ , ale nemam predstavu co by to to udelalo se zbytkem svetove ekonomiky.
    Pako
    • Hmmm
      09.07.2004 12:35

      Mě fascinuje tvrzení, že pokles dolaru není pro USA žádný velký problém. Chcete říct, že zdražení veškerého importu o 20% není vůbec žádný problém a z amerického pohledu to je plus? Plus to je akorát v tom, že se vyrovná ta nerovnovážná situace, ale američani budou ti poslední, koho to potěší. Mimochodem: z měření inflace v USA je vynechána oblast jídla a tuším, že energií. To se pak nedivte, že úřednická inflace tam jsou 2%, nebo kolik.
      ondra
      • Presne tak
        12.07.2004 9:55

        Presne tak, zadny velky problem. Predne ve velike ekonomice jako USA tvori exporty a importy daleko mensi podil GDP, protoze zeme je v mnoha produktech a sluzbach sobestacna . Jidlo tvori v USA o hodne mensi cast nakladu rodiny nez napr v Evrope, myslim ze je to kolem 15%. z hrubeho prijmu. Ropa se prodrazi ale USA maji 40% ze svych vlastnich zdroju a benzin je levny i nyni, pri rope blizko 40 dolarum za barel, je litr benzinu u pumpy za pul dolaru. Jidlo je vynato z mereni inflace, protoze sezone kolisa a stejne jak uz jsem rekl tvori pomerne malou cast najkladu a cenu energie ovlivnuje nejvice OPEC a jeji zahrnuti by vysledky zkreslovalo. Tady nejde o to mit inflacni ukazatel co nejmensi ale co nejpresnejsi a nejcitlivejsi, protoze trendy jsou dulezite. A verte mi, ze kdyz reknete prumernemu americanovi ze poklesne dolar ale zvysi se zamestnanost a vlada vybere vice na danich a bude moci snizit deficit a tim se mohou snizit i jeho dane tak ho to moc nevzrusi a bude shouhlasit, jeho firma bude lepe prosperovat a sef mu zvysi plat ci da odmenu a bude mit take lepsi moznost si najit zamestnani s vyssim platem. Do zeme se nahrnou cizi turiste a privezou a utrati penize, zisky firem pujdou nahoru a americane i cizinci zacnou nakupovat americke akcie. On typicky american vetsinou neplanuje cestu do Parize a ti co tam casto jezdi na to maji. Ja jen poukazuji na to ze na pokles dolaru je mozne se do znacne miry divat jako na rust eura a tvrdim, ze pri dalsim rustu eura budou evropske ekonomie zavisle na exportu daleko vice nez USA jako Nemecko, kaslat krev, protoze uz nyni maji vysoke naklady a jejich rust produktvity zaostava a laciny dolar s nimi zamava, ironicky, daleko daleko vice nez s USA. Napr pro Bushovo znovuzvoleni je daleko dulezitejsi pokles nezamestnanosti nez kurz dolaru, rekl bych tak 1:10 , nebo 1:20. Politiku v USA sleduji a od zacatku prezidentske kampane jsem ani jednou neslysel ze by si nekdo stezoval na, ci daval jakykoliv vyznam nizsimu kurzu dolaru.
        Pako
        • Zadny velky problem
          16.07.2004 20:10

          Zadny velky problem mimo tech co investovali do USA. tem se asi propad dolaru, tedy to ze jsou legalne okradeni, nelibi. Pravdou zustava , ze kazdy si za sve investice odpovida sam. Ovsem mimo fondu, ktere svym kl. proste ohlasi necekany kurzovy propad, ktery mel bohuzel vliv na ziskovost.
          J. Baltayar
        • 12.07.2004 11:10

          Ad měření inflace: hedonic indexing (nebo jak se tomu nadává), vyjmutí cen energií a jídla z inflace (obojí se blíží k dvojciferným číslům), měření v inflaci výši nájmu, vyjmutí z inflace ceny baráků (většina lidí dnes nebydlí v nájmu, proto ceny nájmu klesají). Očišťování od sezónních vlivů se provádí tak jako tak. Nepopírám, že když dolar klesne, tak má Evropa problém. Ale USA ho mají taky. A jejich deficit běžného účtu je snad přes 5% HDP...no, pokud vám tohle drasticky zdraží, tak se to lidem moc líbit nebude :-) Řekl bych to takhle: pokles dolaru je uvedení věcí zpět do rovnováhy, ale lidem se to líbit nebude. Ad energie: pokud bude dolar dál klesat, tak energie bude dál zdražovat. A výdaje enerigii nejsou zas tak zanedbatelné. Vyřadit to z HDP jenom proto, že je to volatilní.... Když vyřadíte z HDP všechny věci, které jsou volatilní, tak vám toho moc nezbyde :-) BTW: lidi musí jíst, topit, bydlet, jezdit autem. Pokud jim to zdraží, pak budou méně utrácet na to ostatní, takže cena toho ostatního bude klesat (resp. nebude růst tolik). Jak se to projeví v CPI je asi jasné, že?
          ondra
  • Kdo to zaplatí?
    07.07.2004 11:58

    Vážený Pane Žabžo, rád čtu Vaše příspěvky, nedocházejí mi ale všechny důsledky z nich vyplývající. Letadlo nefunguje donekonečna. Jednou se prostě rozpadne. Jaký to bude mít dopad na Světovou ekonomiku, naši ekonomiku a obyčejnou domácnost, až se z dolarů stanou bezcenné barevné papírky? Jak to zapůsobí na Evropu (takový náš malý Babylon), Asii (probouzejícího se Titána) a Afriku (slabou, hladovou, nemocnou Ovci). Děkuji a přeji pěkný den.
    Stanislav Fabik
    • :-(
      07.07.2004 13:34

      Jsou pro to různá slova: katastrofa, Argentina .... Ale konec konců, v té Argentině to taky přežili, takže pokud nám tu nebudou lítat rakety, tak se to přežije taky :-)
      ondra
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data