Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Vysoká nezaměstnanost ve střední Evropě (opak.)

29.06.2004 12:57
Autor: 

Všechny nové členské země Evropské unie ve střední Evropě trpí vysokou nezaměstnaností. Málokde je nezaměstnanost stabilně pod hranicí 10 % a v mnoha zemích či regionech je nezaměstnanost okolo 20 %. Taková jsou všeobecně známá data. Bohužel, ani podrobnější údaje nedávají příliš povzbudivý obrázek.

Například podíl dlouhodobě nezaměstnaných ve všech zemích střední a východní Evropy roste. Zatímco u nás je bez práce déle než jeden rok přibližně 55 % nezaměstnaných, v Litvě a Lotyšku je to 60 %, a ve Slovinsku až 65 %.

Ono není ani divu. Většina nezaměstnaných se totiž rychle dostane do tzv. pasti chudoby, z které se velmi těžko uniká. Past chudoby vzniká tím, jak stát nezaměstnaným poskytuje sociální dávky, zatímco lidem, kteří si práci (třeba i špatně placenou) najdou, sociální dávky rychle odebírá a jejich příjmy z práce navíc zdaňuje. Například v Maďarsku dosahují dávky v nezaměstnanosti až 65 % předchozích příjmů, zatímco z příjmů se ale hned musí platit celkové odvody ve výši 44 %. Nevyplácí se tak zaměstnávat méně kvalifikované pracovníky za nízkou mzdu, neboť celkové náklady na jejich pracovní sílu jsou vysoké.

Další příčinou nízké „zaměstnavatelnosti“ je nízká úroveň flexibility méně vzdělaných pracovníků (která je ale zase ovlivněna štědrým sociálním systémem). Například v České republice je pravděpodobnost, že budete bez práce čtyřikrát vyšší u pracovníků se základním vzděláním, než je průměr. Na Slovensku je tato pravděpodobnost třikrát vyšší a bez práce je až 40 % lidí se základním vzděláním. „Normální“ je, když pravděpodobnost nezaměstnanosti je pro pracovníky se základním vzděláním zhruba dvakrát vyšší, než je průměr.

Dá se tedy shrnout, že nové členské země již tak sklerotický evropský trh práce příliš neokysličí. Vysoká nezaměstnanost ve většině těchto „nových“ zemí je dlouhodobé povahy, vyplývá z velkorysých sociálních systémů a také z nízké kvalifikace, především na spodních žebříčcích trhu práce. Pro Česko to je téměř „smrtelná“ kombinace: Na náš neefektivní sociální systém si nedáme sáhnout, státní peníze na lepší vzdělávání proto nemáme a soukromé peníze do školství si, z nějakého důvodu, ošklivíme...

Ondřej Schneider Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • nekvalifikovana sila ze zahranici
    29.06.2004 14:41

    Zajimal by me podil ukrajincu a ostanich zahranicnich pracovniku na nasi celkove zamestnanosti - rekneme v oblasti mene kvalifikovane prace. Mozna by bylo zajimavy tema jestli by snizeni stedreho socialniho systemu snizilo podil ukrajincu a jake by to melo vedlejsi vlivy? Rekneme ze snizeni socialnich davek povede ke snizeni nezamestnanosti. Navic stat usetri jak na tom, ze bude platit na nezamestnaneho mene, ale take, ze nezamestnanych bude mene a o tu castku snizi zdaneni prace coz zase povzbudi zamestnanost. Byvali nezamestnani zacnou vytlacovat z trhu zahranicni sily. Ty ovsem byly za prve levnejsi, protoze stat jim nemusel platit vzdelani a na druhou stranu prispivali do duchodoveho systemu.
    jirka
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.