Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Novinka dne ... pojištění proti poklesu ceny akcií

Novinka dne ... pojištění proti poklesu ceny akcií

25.06.2004 15:20
Autor: 

Trhy akcií, dluhopisů a derivátů dostaly v posledních několika týdnech novou hračku na hraní - produkt, využívající poměrně pružný vztah mezi cenou akcií a dluhopisů dané firmy. Jeho základem je v současnosti poměrně široce používaný produkt - credit default swap (kreditní defaultní swap, CDS). Ten v podstatě působí jako pojistka proti situaci, kdy firma není schopná honorovat své závazky a neplatí úroky ze svých dluhopisů resp. Dané dluhopisy nesplácí vůbec. Nový produkt - nazývaný logicky equity default swap (akciový defaultní swap, EDS) - funguje na velmi podobném principu a má za úkol chránit držitele akcií před situací, kdy cena akcie náhle prudce spadne.

Stejně jako CDS, také EDS nabízí ochranu (analogie s klasickou pojistkou) - typicky na období 5 let - proti velmi přesně specifikovaným událostem, nejčastěji předem definovanému poklesu ceny předmětné akcie. To však platí jenom pro kupujícího tohoto produktu - jeho prodávající naopak inkasuje tzv. "prémii" (opět analogie s pojistným, placeným pojišťovně) za riziko, které tak na sebe bere (jinými slovy spekuluje, že cena akcií nespadne a nedojde tak ke spuštění ochranného mechanismu ve vztahu ke kupujícímu EDS). Z pohledu prodávajícího EDS má však tato transakce jednu velmi podstatnou výhodu - tou je právě výše obdržené prémie, která je mnohonásobně (často 10-15x) vyšší než v případě prodeje již zmiňovaného CDS. Důvodem je zde výrazně vyšší riziko prudkého poklesu ceny akcií v porovnání s rizikem nesplacení úroků u dluhopisů. Z pohledu rizikovosti je tak EDS pro jeho prodávajícího mnohem větším kasinem než pro jeho kupujícího.

Část rizik je však pokryta relativně velkou flexibilitou tohoto produktu. Vezmeme-li v úvahu poměrně pružný vztah mezi cenou akcií a dluhopisů dané společnosti, EDS umožňuje jak spekulantovi tak investorovi "vzít názor" na hodnotu a budoucí vývoj "kreditu" společnosti i v situaci minimální likvidity na trhu dluhopisů dané společnosti. Celá myšlenka tohoto produktu tak byla nabídnout a vytvořit strukturu, která je jednoduše pochopitelná a obchodovatelná a která současně nabízí nové možnosti, jak využít vztahů cen akcií a dluhopisů jednotlivých společností. Investor má tak možnost zaujmout pozici v obou typech výše zmiňovaných derivátů - nakoupit EDS a zajistit si akciové portfolio, současně s prodejem CDS a zajištěním dluhopisů. Jinými slovy - spekuluje, že cena akcií prudce oslabí, zatímco firma bude dál splácet úroky ze svých dluhopisů.

Jiným případem je situace, kdy se investor domnívá, že cena akcií je trhem držena na uměle vysoké výši (z jakéhokoliv důvodu) zatímco trh dluhopisů naznačuje na mnohem nižší valuaci. Při absenci specializovaného produktu - jako je právě EDS - by bylo velmi složité takovou strategii identifikovat, potažmo obchodovat. Obvyklé a hojně užívané klasické deriváty by sice mohly být použity v podobném duchu, bylo by to ale velmi složité a především nákladné.

Uvidíme, jak se tyto produkty rozšíří a jaká bude nakonec jejich obliba. Podle názoru jejich největších emitentů - J.P. Morgan a Deustche Bank - jsme zatím na začátku dlouhé cesty, která v tom nejlepším případě povede k tak masovému rozšíření EDS, jakému se dnes těší konkurenční CDS.

Petr Žabža

Váš názor
  • Znovuobjeveni kola...
    25.06.2004 20:43

    je pomerne caste a tohle je jeden pripad. Pokus se chci zajistit proti padu akcii fy, kterou drzim koupim but put opce nebo prodam call (zavisi na prudkosti kterou ocekavam, prodej kryte call ma obecne vyhodu inkasovani premie..), jinak drahe to neni je to spocitano presne podle BS modelu, ktery ma oceneni Nobelovym metalem za statecnost. Jinak i model binomicky dava podobne vysl... Pravda jeste existuje opcni spread ale modelova cena je mezi. Levnejsi to nebude...
    Lukas
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data