Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Historie finančního šílenství III - the Mississippi Company a analogie s propadem dolaru (opak.)

Historie finančního šílenství III - the Mississippi Company a analogie s propadem dolaru (opak.)

24.06.2004 14:04
Autor: 

Mozkem francouzské verze the South Sea Company byl John Law - Skot, který odešel na pevninu poté, co zabil v duelu milence své snoubenky. V roce 1716 Law přesvědčil francouzského regenta (který vládl místo tehdy 6letého Ludvíka XV.), aby mu udělil povolení k založení banky. V tu dobu byla Francie hluboko zadlužená a nedávno také de facto devalvovala svoji měnu - uměle snížila obsah zlata a stříbra ve svých mincích. Law nemohl přijít v lepší chvíli - jeho banka emitovala papírové peníze plně kryté drahými kovy a slibovala, že nikdy míru krytí těmito drahými kovy nesníží. Law šel dokonce tak daleko, že prohlásil "trest smrti" na každého jeho bankéře, který vydá peníze bez dostatečného krytí.

Obyvatelé Francie jej za to milovali - do jednoho roku se peníze banky obchodovaly s 15% prémií k oficiálním francouzským platidlům. V mezidobí drahými kovy nekryté papírové peníze, vydané Francií za vlády Ludvíka XIV., poklesly na 80% diskont proti jejich nominální hodnotě ve zlatě a stříbře. Jak ale v podobných případech bývá obvyklé, spekulace a hazardní hra pronikla Johnu Lawovi pod kůži více než bylo zdrávo. Na naléhání regenta svou banku transformoval na státní instituci a s požehnáním státu začal emitovat enormní množství peněz bez jakéhokoliv krytí. Úrokové sazby spadly a obchod začal prosperovat (nepřipomíná nám to něco? - nekryté peníze, volně dostupný kredit, nízké sazby).

V roce 1717 Francie udělila Lawovi exkluzivní právo na veškerý obchod podél toku řeky Mississippi včetně provincie Louisiana (která v té době patřila Francii). Ve snaze nalákat investory do akcií the Mississippi Company, Law sliboval roční dividendu ve výši 40% !! Šel však ještě dále - jako protislužbu svému patronovi nabídl investorům možnost zaplatit za akcie jeho firmy v tu dobu skoro bezcennými papírovými penězi francouzského dvora. Díky tomu, že slibovaná dividenda měla být vyplácena v reálných penězích (zlato nebo stříbro), Law efektivně sliboval 120% výnos jenom z dividend (viz. 80% diskont výše).

Všechny společenské vrstvy Francie chtěly akcie Lawovy firmy koupit - každá emise byla totálně vyprodána, i když Law zvedl cenu na desetinásobek. S tím jak horečka pokračovala, ceny akcií the Mississippi Company se někdy zvýšily o 10-20% v řádu hodin! Bohatí, chudí - všichni brali své úspory a kupovali akcie společnosti. Bohužel - exploze nekrytých peněz vedla k dramatickému růstu cen a hyperinflaci.

A nyní zmíněná analogie. Na počátku roku 1720 se začaly objevovat trhliny. Princ de Conti - jeden z čelných šlechticů Francie, způsobil poplach, když přivezl do Lawovy banky 3 vagony plné jeho peněz a žádal konverzi do zlata a stříbra. Ani jednoho nebylo dost a lidé - vědomi si pomalu rychle klesající hodnoty peněz - začali žádat to samé. Law však díky explozi nekrytých peněz neměl dost ani jednoho kovu a nebyl schopen dostát svým slibům - následoval run na jeho banku a kolaps cen akcií the Mississippi Company. Francouzská vláda se pokusila zachránit situaci a devalvovala zlato a stříbro ve prospěch papírových peněz - marně. Cena akcií the Mississippi Company, která rostla z 500 liver v roce 1716 na 20,000 liver v roce 1720, propadla během několika měsíců na 200 liver (-99%)! Law byl na mizině, stejně jako francouzská ekonomika.

Petr Žabža


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.