Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kapitálové trhy ve střední Evropě – nenaplněná šance?

Kapitálové trhy ve střední Evropě – nenaplněná šance?

18.06.2004 13:15
Autor: 

Kapitálové trhy ve střední Evropě před sebou nemají zrovna nadějnou budoucnost. Je to možná paradoxní tvrzení v době, kdy na českou burzu konečně proniká první nová emise akcií a kdy index akciového trhu PX-50 zaznamenal za posledních 12 měsíců růst o 40 %.

Nicméně, ať se na to díváme jak chceme, v celé střední Evropě (a vlastně i západní s výjimkou Británie a Nizozemska) klesá význam „otevřených trhů“, kde se akcionáři mohou ucházet o kontrolu nad korporacemi a roste význam „soukromých firem“, kde je vlastnictví koncentrováno a kde vnější akcionáři hrají mizivou roli.

Například v Polsku se zvýšil medián podílu hlavního akcionáře na firmě z 24% podílu v roce 1996 na 40% podíl v roce 2001. V ostatních zemích je ale hlavní vlastník ještě dominantnější: Například v Rumunsku a Bulharsku je mediánový podíl téměř 60%, stejně jako v Lotyšku, v Litvě je to 50 % a třeba v Maďarsku 45 %.

V České republice má jen 2 % firem hlavního majitele s podílem nižším než je 30 %, mediánový vlastník drží ve firmě 50 %. Od těchto zemí se odlišuje Slovinsko, kde mediánový vlastník drží jen 20% podíl. Pro srovnání, v USA má mediánový vlastník podíl jen okolo 8 %, ve Velké Británii 10 %. Většina evropských zemí se ovšem pohybuje v pásmu 35-55 % pro hlavního vlastníka.

Co z tohoto rozdílného rozložení vlastnictví v kontinentální Evropě ve srovnání s Británií a USA plyne? Především to, že na kontinentu mnohem menší roli hrají akciové trhy, neboť na nich nelze koupit kontrolu nad firmou, jen omezený počet akcií, které nedávají svým držitelům sebemenší vliv na to, jakým způsobem je dané korporace řízena.

Za druhé, větší vlastníci na kontinentu si své dominantní postavení ve firmě žárlivě hlídají a nejsou tak ochotni připustit „naředění“ kontroly například úpisem nových akcií (zde klobouk dolů před pány ze Zentivy…). Peníze proto neshánějí na burze, ale u bank. Skvělé české banky, s jejich výborným „track-record“ tak zůstávají hlavním kanálem přerozdělování peněz od střadatelů k firmám. Ačkoliv je jasné, že české banky v roce 2004 se velmi liší od bank v roce 1994, přesto platí, že pokud banky dominují nad kapitálovým trhem, je alokace kapitálu méně efektivní, protože banky mají tendenci spoléhat na „staré“ klienty a neumějí financovat skutečně dravé a rozvíjející se firmy z „nových“ oborů.

Konečně za třetí, větší koncentrace vlastnictví snižuje roli „corporate governance“, protože dominantní vlastník většinou obsazuje správní rady „svými lidmi“ a často jde zároveň o vlastníky firem a manažery zároveň. Role správních rad ve střední Evropě je proto většinou méně významná, než třeba v USA, kde „board“ je jediným skutečným ochráncem zájmů akcionářů. Na druhou stranu, dominantní vlastníci mají často tendenci minoritní akcionáře ignorovat, ne-li přímo poškozovat.

Situace, v které jsme se ocitli, není optimální, na skokovou změnu směrem k anglosaskému typu kapitálových trhů však zjevně nemáme sílu ani podmínky. Je tedy nutné naučit se i v našem systému podporovat minoritní akcionáře v ochraně jejich legitimních práv a novým firmám poskytovat jiné zdroje financování než je bankovní úvěr.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Zajimava analyza
    28.06.2004 17:18

    Musim rici, ze je to zajimavy zjisteni a o kapitalovym trhu to muze neco napovidat, ale nemyslim, si ze by to mohlo znamenat zanik akciovyho trhu, vzdyt ovladnout spolecnost na kap. trhu nemusi byt prece jedninym motivem nakupu akcii investory? Kozinu a UFF UFF vyzivam, k udelani vlastnich analyz, a rekli nam, jak na tom ten kap. trh je?
    ezop
  • Re: Klobouk dolů před pány ze Zentivy
    18.06.2004 13:54

    Pán žertuje, nebo oplácí sponzorskou pozornost? Dozvědět se o emisi Zentivy něco konkrétního je velmi těžké, prospekt důsledně tají, ale pokud vím, tak Zentiva na trh nevrhne balík akcií, na základě kterého by si mohl někdo přes trh koupit kontrolu společnosti. Ergo její emise je klasickým hledáním veslařů do lodi, kde kapitán je ke kormidlu přilepený. A to vynechávám tu "drobnost", že Léčiva i Slovakofarma (výrobní aktiva Zentivy B.V.) BYLY původně "kotovanými" cennými papíry. Než je majoritář stáhnul z trhů a v případě Léčiv přeměnil podobu na listinnou. Doporučuji také porovnat přiměřenou cenu, kterou majoritář nabídnul akcionářům při stažení obou emisí z trhů s hodnotou na kterou si cení svou Zentivu. Smekat klobouk před někým, kdo už jednou s akcionáři vyběhnul a nyní připravuje recyklaci?
    Kozina+
    • Hlavně se nešťourat ...
      18.06.2004 15:33

      Sladký, Sladký, ty se svými nediplomaticky přímými názory v životě nemůžeš výt vedoucím katedry, dokonce nejspíše ani externím anallizérem významného obchodníka :o) . Každý zlatokop přece doluje tak, jak to pravidla lokality dovolují - a u nás jsou pravidlá taková, že se i stát rozhodl zbavit za babku MUS jen proto, že se se svými 49,5 procenty akcií zalekl možné svévůle o 0,5 procenta silnějšího "majoritáře", neniližpravda .... (leda že by to již tehda byla pouze maskovací moskytiera pro zdůvodnění "bratrského" převodu hodnot z kapes všeholidu na odpovědnějšího majitele? :o)
      UFF UFF
      • JDETE SE BODNOUT OBA
        18.06.2004 20:43

        Clanek poukazuje na velice dulezitou charakteristiku stredoevropskych trhu o ktere se nedoctete nikde jinde, kazdy vam jen rekne o kolik to slo vcera dolu a o kolik dnes nahoru a stale dokola kazdy den, jenom vam nereknou kdo taha za provazky, tak jak to ukazuje tento clanek,
        jirik
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m