Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zneužívání deformací na reálném trhu si vynutilo úpravu pravidel investiční hry (opak.)

18.06.2004 12:36
Autor: 

Patria Online jako spoluprovozovatel investiční hry na hra.idnes.cz se rozhodl upravit pravidla z důvodu manipulací na trhu ze strany některých účastníků a zneužívání vzniklých deformací.

Následuje zpráva o úpravě pravidel hry

Ze strany některých hráčů došlo v posledních dnech k porušování pravidel HRY. Vyskytly se případy přímé nebo zprostředkované manipulace (případně zneužití této manipulace) s reálnou nabídkou a poptávkou na akciích obchodovaných v rámci BCPP s úmyslem využití realizované změny kursu v rámci HRY nebo zneužívání deformací trhu k realizaci výhod či výnosů, které nemají oporu v reálném obchodování s investičními nástroji.

Výše uvedená jednání jsou v rozporu se základním principem HRY, jímž je sledování kursů a dalších trendů na reálných trzích s investičními instrumenty, predikce jejich budoucího vývoje, a následná realizace fiktivních obchodů s nimi ve virtuálním obchodním systému HRY tak, aby došlo k maximálnímu zhodnocení fiktivních aktiv během období trvání hry. Kromě toho se v některých případech může také jednat o porušení obecně závazných právních předpisů regulujících kapitálový trh. Z těchto důvodů je proto organizátor HRY nucen považovat postup těchto hráčů za nečestné jednání zaměřené na zneužití nebo ohrožení práv ostatních hráčů HRY a z důvodu ochrany oprávněných zájmů všech osob účastnících se HRY přijmout příslušná opatření k nápravě důsledků porušení pravidel HRY.

Organizátor HRY proto přijal následující opatření:

1) Obchody, které realizovali hráči tak, že se přitom dopustili porušení pravidel HRY, jsou neplatné. Příslušným hráčům bude organizátorem HRY upraven stav jejich portfolia a finančního účtu tak, jako by se obchody realizované v rozporu s pravidly HRY neuskutečnily. Jelikož se jednalo o první obdobná porušení pravidel HRY, považuje organizátor HRY toto opatření za dostačující pro ochranu práv ostatních hráčů, neboť jím je eliminována neoprávněná výhoda, kterou tito hráči vůči ostatním v důsledku porušení pravidel získali. Organizátor HRY tedy v těchto případech prozatím nevyužije svého práva vyloučit příslušné hráče z dalšího průběhu HRY.

2) S účinností od 16.6.2004 od 16.00 hod se aktualizuje seznam obchodovaných titulů v rámci hry na BCPP tak, že se vyřazují vybrané nelikvidní tituly ze segmentu KOBOS (aktualizovaný seznam titulů, s nimž lze obchodovat v rámci HRY je uveden na webové adrese http://hra.idnes.cz/investicnihra/portfolio/search.aspx). S výjimkou obchodů neplatných pro rozpor s pravidly HRY zůstávají veškeré obchody realizované do vyřazení s příslušnými tituly beze změn (tím není dotčena možnost organizátora HRY postupovat stejně jako uvedeno v bodě 1) výše v případě, že dodatečně vyjde najevo, že některé z těchto obchodů byly též realizovány tak, že přitom došlo k porušení pravidel). Platně nabyté investiční nástroje z takto vyřazených emisí obchodovaných v rámci systému KOBOS budou oceněny cenou posledního obchodu a převedeny na finanční hotovost, která bude připsána hráčům do disponibilního zůstatku finančního účtu v CZK.

3) S účinností od 16.6.2004 od 16.00 hod dochází ke změně pravidel v části 3 – obchodování – důležité upozornění týkající se realizace pokynu (jedná se o druhé „Důležité upozornění“ v dané části zařazené po odstavci B.) má následující znění:

Důležité upozornění:

Pokyn pro nákup/prodej podílových listů fondů je realizován (vypořádán) s několikadenním zpožděním (zpravidla za tři pracovní dny) a to poté, co organizátor HRY obdrží ceny platné pro den, kdy byl pokyn zadán. Obchod je pro účely HRY proveden ihned (ke dni zadání), ale není známa jeho cena pro účely vypořádání. Po tuto dobu jsou pokyny označeny jako blokované a nelze je zrušit.

Pro nákup/prodej cenných papírů je rozhodujícím kritériem pro realizaci pokynu dosažení požadované limitní ceny (nebo ceny nižší pro nákupní pokyn a ceny vyšší pro prodejní pokyn). Tzn. nákup cenného papíru se realizuje v okamžiku, kdy cena „nejlepší prodej“ (v případě, že není k dispozici, tak cena „poslední obchod“, což neplatí pro tituly obchodované na BCPP) je nižší nebo rovna limitní ceně. Prodej cenného papíru se realizuje v okamžiku, kdy cena „nejlepší nákup“ (v případě, že není k dispozici, tak cena „poslední obchod“, což neplatí pro tituly obchodované na BCPP) je vyšší nebo rovna limitní ceně. Rozhodujícím kritériem pro realizaci obchodu na BCPP je cena „nejlepší prodej“ v případě nákupu a cena „nejlepší nákup“ v případě prodeje cenných papírů.

Pro zjednodušení HRY není brána v úvahu likvidita na trhu pro příslušnou akcii.

Všechna výše uvedená opatření činí organizátor HRY za účelem zachování regulárnosti průběhu HRY, avšak zároveň také proto, aby se na co nejnižší možnou míru eliminovala možnost, že by se hráči v souvislosti s konáním HRY mohli dopustit jednání, které by porušovalo právní předpisy regulující kapitálový trh (především manipulace s kursem atd.).

Organizátor HRY upozorňuje hráče, že v případě výskytu eventuálních dalších případů porušení pravidel HRY si vyhrazuje právo přijmout v závislosti na rozsahu a závažnosti porušení pravidel opatření, která budou adekvátní dané situaci a umožní ochranu práv a zájmů všech hráčů. Tato opatření mohou spočívat jak v eliminaci neplatných obchodů, tak přímo ve vyloučení hráčů z dalšího průběhu HRY.


Váš názor
  • Malá technická...
    18.06.2004 12:53

    Hráč Há díky manipulaci zdvojnásobil výši svého konta z 500 na 1 mio CZK. Následně nakoupil akcie, které již bez manipulace vyskočili o 10%. Jaký bude stav jeho účtu po vaší úpravě? a) 600 tisíc (tedy startovních 500 + těch 10% vydělaných z milionu, který ale neměl mít). b) 550 tisíc, tedy startovních 500 + 10% z 500. Předpokládám, že a), protože přepočítávání podle b) by bylo podstatně náročnější.
    Kozina+
    • Velka technicka
      21.06.2004 19:58

      c) 500 tisic - podvadet se nema a je to nejjednodussi varianta :-)
      Vasek
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.