Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Snižování emisí - vliv na hospodaření ČEZ a ostatních emitentů CO2

14.06.2004 12:10
Autor: 

Snižování emisí, zejména CO2, má potenciál znatelně změnit obraz ve všech odvětvích s těmito emisemi spojenými - Česká republika se stejně jako některé další země v Kjótu zavázala, že do roku 2012 sníží emise o 8 % pod úroveň roku 1990 (cca 110 milionů tun emisí). V rámci plánu snižování emisí stanoví všechny členské země EU maximální limit emisí, které může národní průmysl v určitém období vypustit do ovzduší, a v tomto limitu vydají povolenky - emisní kredity, či certifikáty, podnikům, na něž se regulace emisí podle plánu vztahuje. Ty v letech 2005 až 2007 musejí pokrýt svou produkci, doprovázenou emisí CO2, emisními povolenkami - tj. v případě jejich deficitu je nakoupit na trhu. Právě ten by měl zajistit, že snižování emisí půjde tou nejefektivnější cestou - přebytek kreditů budou mít ty společnosti/země, kde je mezní náklad snížení emisí nejmenší.

Nebudeme se ale nyní věnovat fungováním tohoto trhu jako takového, ale tím, jak co nejjednoduššeji uchopit tento problém z hlediska jednotlivých společností. Tomu by měl dopomoci následující graf:

Zdroj: Patria Finance

Jeho vysvětlení je následující:

A - vztah mezi reálnou produkcí dané společnosti (elektřina, ocel ...) a produkcí emisí, sklon přímky je dán stupněm efektivnosti produkce ve smyslu produkce emisí.

B - vztah mezi množstvím emisí a jejich hodnotou danou tímto množstvím a cenou utvořenou na trhu s emisními certifikáty, sklon přímky je dán cenou certifikátů (tj. rovnováhou mezi nabídkou a poptávkou na celém trhu s certifikáty).

C - vztah mezi reálnou produkcí dané společnosti a jejímy výnosy, sklon přímky je dán cenou její produkce.

D - vztah mezi výnosy dané společnosti a jejími operačními zisky, rostoucí operační efektivnost a následně marže mění sklon přímky (pro jednoduchost je zde opomenut vztah mezi prodejní cenou - sklon přímky v grafu C a maržemi - sklon přímky v grafu D)

V pravé části osy x se pak setkává vztah mezi hodnotou přebytku/deficitu emisních certifikátů u dané společnosti při daném objemu produkce a hodnotou produkce ve smyslu operačních zisků. Červeně je v grafu znázorněn limit produkce daný množstvím udělených certifikátů, následně jeho hodnota ve smyslu operačního zisku (spodní část grafu) a jeho hodnota na trhu certifikátů (horní část grafu). tato není ničím jiným než nákladem příležitosti. V grafu je vyznačena situace, kdy pro společnost díky (i) jednotkové ceně certifikátů, (ii) ceně její produkce a (iii) jejím operačním maržím je výhodnější produkovat (spotřebovat své certifikáty).

Z grafu D by také mělo být jasné, že v bodě spotřebování svých certifikátů se přímka operační efektivnosti zlomí tak, jak do operačních nákladů vstoupí i nutnost zakoupit certifikáty pro pokrytí jejich deficitu. Zlom (jeho úhel je v grafu dán poměrem červeného a oranžového průsečíku osy x) může vést tuto křivku i "nazpět" - to v případě, že cena certifikátů znamená realizaci ztráty na další produkovanou jednotku (existuje samozřejmě vazba mezi vzájemnou výhodností produkce/prodej certifikátů a produkce/nákup certifikátů po překročení uděleného limitu).

Do systému obchodování s kredity byly zařazeny elektrárny (tedy i ČEZ), rafinerie, koksárny, strojírenské a papírenské závody, cementárny, sklárny, vápenky, výrobny keramiky a některé potravinářské závody. Obchodování se nebude týkat chemických provozů a zemědělství. Povolenky pro ČEZ na příští rok jsou podle jeho mluvčího zhruba o 10 % nižší v porovnání s rokem 2000. Národní plán předpokládá pro firmu 33,5 milionu tun CO2, v loňském roce ČEZ emitoval 35,6 milionu tun. Návrh ministerstva by tak vedl podle ČEZ příští rok ke snížení meziroční výroby elektřiny v uhelných elektrárnách o dvě terrawatthodiny, což odpovídá roční produkci elektrárny Ledvice.

Uvedený graf by pro ty, kdo mají alespoň hrubou představu o prodejních cenách a operačních nákladech v uhelných elektrárnách, měl poskytnout dostatečný základ pro zvážení možných postupů ČEZ v případě růszných scénářů vývoje, týkajícíh se zejména: (i) počtu udělených kreditů (přebytek/deficit), (ii) jednotkové ceny certifikátů, (iii) prodejní ceny produkce a (iv) operačních marží. Podobný mechanismus pak platí pro všechny emise emitující společnosti.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m