Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je

Je "short-selling" požehnání nebo prokletí akciových trhů?

11.06.2004 15:03
Autor: 

Letos se na obou stranách Atlantického oceánu rozhořela vášnivá debata o tom, jestli investiční strategie nazývaná "short-selling" představuje pro trhy akcií riziko nebo ne, někteří bojovníci zaujímají poměrně agresivní postoj a bojují za jeho zákaz. Dovolím si oponovat s názorem, že "short-selling" je nejenom výsostně racionální a blahodárná aktivita, ale domnívám se dokonce, že její širší použití by pravděpodobně dokázalo zabránit problémům způsobeným na konci devadesátých let.

* Short-selling je stejně platná investiční strategie jako nákup "long" pozice. Je chybné se domnívat, že krátká pozice v akcii nebo komoditě je nezbytně nemorální. Pokud investor dojde k názoru, že dané aktivum je ve vztahu k jeho "fair value" podhodnocené, půjde, nakoupí a počká, až se cena dostane k této "fair value", aby jej zase prodal. Pokud se však jiný investor domnívá, že aktivum je nadhodnocené, má nyní dvě možnosti - zaujmout krátkou pozici nebo se daného aktiva nedotýkat a počkat, až jeho cena spadne. Problémem zůstává, že "short-selling" je mezi investorskou veřejností (minimálně ve Spojených státech) vnímán jako hluboce nemorální akt. Hedge fondy a jednotlivci, kteří se nijak netají svou strategií krátkých prodejů, byli jsou a budou středem mnoha soudních sporů, nemluvě o negativní reputaci ve finančním tisku. Přitom nejde o nic jiného, než o vyjádření názoru na cenu předmětného aktiva - short-selling je jenom technickým provedením zvolené investiční strategie.

* Short-selling není programově podporován ze strany regulátorů, resp. organizátorů trhu Klasickým příkladem tohoto tvrzení jsou Spojené státy, které nyní alibisticky užívají tzv. uptick rule pro omezení krátkých prodejů. Toto pravidlo v podstatě znamená, že investor nesmí vstoupit do krátké pozice, pokud předchozí cena daného cenného papíru byla vyšší než cena stávající - jinými slovy, prodávat "nakrátko" lze pouze v okamžiku, kdy cena roste. Proč? Proč neexistuje stejné pravidlo pro "dlouhé pozice" ?? - nakupujte, jenom když cena klesá? V Malajsii šli ještě dále - zde jsou krátké prodeje trestány pokutou USD263,000 a vězením až 10 let. Logika věci velí, že krátké prodeje v okamžiku propadu trhu tento propad akcelerují. Prima, cena akcie ale obvykle nepadá "jenom tak" takže se nabízí otázka, jestli je daný propad primárně dílem krátkých prodejů nebo dílem panických investorů, kteří "si neudělali svůj domácí úkol". Ostatně, správný "short-seller" nečeká, až se negativní informace o akcii objeví, ale anticipuje ji - paniku okolo jejího zveřejnění pak obvykle využívá k ZAVŘENÍ krátké pozice a ne k jejímu otevření.

* Širší dostupnost short-selling strategií by pravděpodobně zabránila akciové bublině konce 90. letech. Relativně odvážné tvrzení. Faktem zůstává, že konec 90. let do určité míry popřel teorii efektivních trhů. Ta říká, že cena určitého aktiva plně a věrně odráží všechny známé skutečnosti a krátkodobé divergence jsou velmi rychle korigovány. S dávkou nadsázky je možno tvrdit, že roky 1998-2000 jsou v jistém smyslu takovou divergencí a právě ABSENCE levné a jednoduché možnosti prodat akcie "nakrátko" vedla k propadu následujících 3 let. Pokud by investoři měli možnost korigovat nereálná očekávání a nesplnitelné sliby managementů firem formou krátkých prodejů, trhy by velmi rychle tyto excesy odhalily a nikdy by nedošlo k "dofouknutí" akciové bubliny.

Primární motivací "short-sellerů" je samozřejmě finanční zisk - není jím však nezbytně snaha o zničení vybrané společnosti tak, jak se někdy "napadené" firmy snaží tvrdit. Jejich strategie bude účinná jedině tehdy, když trh nereflektuje správně všechny známé skutečnosti nebo je neinterpretuje správně. Přehnaný optimismus a nereálná očekávání jsou živou vodou pro takové situace a je jenom správné, aby investoři měli možnost takové "vykloubení" cen korigovat. Short-selling JE morální a měl by být podporován !!!!!!

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Uz to nekde bylo
    14.06.2004 8:33

    Velmi podobny komentar vysel pred nejakou dobou v The Economist. Ale nakonec, kde brat stale temata, ze?
    Stary Ctenar
  • Pěkně shrnuto
    11.06.2004 19:22

    Neříká teorie efektivních trhů také náhodou něco ve smyslu, že schopnost trhu rychle odrážet skutečnou hodnotu aktiv je přibržďována, pokud jsou subjekty netržními metodami nuceny k preferenci jednoho aktiva před jiným? Ergo, pokud jsou daňový popletenci netržní výhodou (dotace hypoték byť třeba "daňovými odpisy") motivování koupit si dům na dluh, je logické že ceny realit se "přefukují". Podobně musí dojít k přefouknutí cen akcií, protože lidé jsou opět daňově motivováni k investování do fondů a fondy jsou schopné vykázat nejvyšší zhodnocení právě na akciových trzích. Jako dost extrémní případ mi připadá, když lidé, kteří zbla nerozumějí rozvaze a výsledovce a postrádají kritické myšlení, investují do fondů a potažmo akcií místo toho, aby investovali do vlastních dětí. A ještě si myslí, že preferují "investice" před "osobní spotřebou". A vrchol absurdity je, když se investování do fondů stane povinností, třeba schované jako "penzijní reforma". Mno, trhy skutečně fungují efektivně. Což poznáme po splasknutí velké penzijněakciové bubliny. Jak jsem psal na začátku, netržní přístupy pouze přibržďují rychlost stanovení správné ceny. Zpoždění neznamená, že vlak nepřijede vůbec.
    Kozina
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data