Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čerpání ze strukturálních fondů? Ano, ale pozor na rozpočtová pravidla.

Čerpání ze strukturálních fondů? Ano, ale pozor na rozpočtová pravidla.

11.06.2004 14:31
Autor: 

Od 1. května 2004 má Česká republika možnost čerpat prostředky určené k dosažení sociální a ekonomické soudržnosti v rámci EU, soustředěné především ve strukturálních fondech. Poskytování podpory ze strukturálních fondů je upraveno jednak v souboru nařízení EU, která jsou od 1. května 2004 přímo závazná i na území České republiky, jednak rámcově také v zákoně o rozpočtových pravidlech. Příspěvky a dotace poskytnuté České republice z rozpočtu EU a přijaté organizačními složkami státu v rámci tzv. Národního fondu jsou totiž součástí státního rozpočtu. Ukazatele výdajů na programy nebo projekty spolufinancované z rozpočtu EU (což zahrnuje i financování ze strukturálních fondů a fondu soudržnosti) jsou závazné naopak pro vypracování zákona o státním rozpočtu.

Způsob řízení toků prostředků ze strukturálních fondů by mělo Ministerstvo financí stanovit vyhláškou, což se však do dnešního dne nestalo. K dispozici je pouze Metodika finančních toků a kontroly strukturálních fondů a fondu soudržnosti přístupná na internetových stránkách Ministerstva financí, která stanoví podrobnější pravidla pro čerpání podpory ze strukturálních fondů.

Obě formy podpory ze strukturálních fondu tedy dotace nebo návratná finanční výpomoc se poskytují na základě žádosti, jejíž součástí je předložení projektu. Na dotace nebo návratnou finanční výpomoc ze strukturálních fondů není právní nárok. Rozhodnutí o poskytnutí dotace nebo návratné finanční výpomoci vydané příslušným orgánem (především řídící orgán daného operačního programu, tj. ministerstvo) obsahuje především označení příjemce, účel, poskytnutí dotace či výpomoci, a podmínky jejího využití. Rozhodnutí se vydává na dobu uskutečňování daného projektu.

Jelikož prostředky čerpané ze strukturálních fondů tvoří součást státního rozpočtu, budou při jejich použití na konkrétní projekty s účastí podnikatelských subjektů organizační složky státu vázány mimo jiné i novým zákonem o veřejných zakázkách, rovněž účinným od 1. května 2004.

Neoprávněné použití prostředků čerpaných ze strukturálních fondů jejich konečným příjemcem a/nebo konečným uživatelem bude přitom považováno za porušení kázně při hospodaření s peněžními prostředky Národního fondu. V takovém případě je v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech konečný příjemce a/nebo konečný uživatel povinen odvést do Národního fondu odvod za porušení rozpočtové kázně ve stejné výši, v jaké byla porušena rozpočtová kázeň. Dále je povinen zaplatit do Národního fondu penále ve výši 1 promile denně z částky, které se týká porušení rozpočtové kázně, za období ode dne, kdy došlo k porušení rozpočtové kázně, do dne, kdy byly prostředky odvedeny.

Pokud smlouva o financování (kterou uzavírá poskytovatel s příjemcem dotace) stanoví další podmínky, jejichž porušení bude postihováno dle zákona o rozpočtových pravidlech, je v případě porušení těchto pravidel konečný příjemce a/nebo konečný uživatel povinen odvést do Národního fondu odvod za porušení rozpočtové kázně až do výše 5 % z celkové částky poskytnutých prostředků. Penále se v tomto případě neukládá.

Odvod za porušení rozpočtové kázně i případné penále uloží příslušný finanční úřad. Povinnost odvodu a penále nelze v případě neoprávněně použitých nebo zadržených prostředků ze strukturálních fondů prominout nebo částečně prominout. Požádá-li následně Evropská komise o vrácení neoprávněně použitých nebo zadržených prostředků poskytnutých z Národního fondu, převedou se tyto prostředky z Národního fondu do rozpočtu EU.

Jak je z výše uvedeného patrné, dostupnost prostředků ze strukturálních fondů EU je podmíněna mnoha pravidly, jejichž nedodržení může v konečném důsledku znamenat buď neposkytnutí konkrétní dotace/finanční výpomoci či povinnost jejího následného vrácení do státního rozpočtu, potažmo rozpočtu EU. Nezbývá než doufat, že se příslušné orgány a jednotlivci, rozhodující o distribuci těchto prostředků, budou uvedených pravidel striktně držet a že případy následného vrácení již poskytnutých prostředků budou zcela výjimečné.

Veronika Odrobinová
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data