Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Detailněji na téma distribuce elektřiny v ČR - pohled nejen pro akcionáře ČEZ a E.ON II

Detailněji na téma distribuce elektřiny v ČR - pohled nejen pro akcionáře ČEZ a E.ON II

11.06.2004 10:02
Autor: 

Nedávný pohled na výsledky domácích distributorů jsme začali prezentací jejich návratností kapitálu, postupem od shora dolů se nyní dostaneme k jejich obratu aktiv - kapitálové intenzitě - a následně maržím - právě tyto faktory determinují ROIC, jeho poměr k nákladu kapitálu a poměr vnitřní hodnoty aktiv a vlastního jmění distributorů k jejich hodnotě účetní.

Nejdříve pro připomenutí - následující graf agreguje celé odvětví do jednoduchého průměru ROIC a přináší porovnání s jednoduchým průměrem ROIC ČEZem majoritně vlastněných distributorů. Je jasné, že díky rozdílům ve velikosti investovaného kapitálu u jednotlivých distributorů je tento nevážený ukazatel pouze indikativní, použitelný zejména z hlediska sledování trendů. Výrazný rozdíl jak ve velikosti tak v trendu obou ukazatelů přitom patrný není.


Zdroj:Distributoři, Patria Finance

Kapitálová intenzita odvětví, tj. kolik aktiv a následně kapitálu, který je financuje, je potřeba na generování daného objemu tržeb, respektive reálné produkce - obsloužení jednoho zákazníka, distribuce/produkce jednotky, je nejčastěji měřena poměrem tržeb a velikosti investovaného kapitálu (většinou v jeho účetní hodnotě, což jistě dává prostor pro diskusi) a je do značné míry předurčena podstatou dané produkce, či poskytování služeb. V rámci mantinelů daných samotnou podstatou dané výroby/služby je vždy nejlepší kapitálovou intenzitu snižovat na maximální míru danou nutnou kvalitou produkce/služby (popř. zajištěním možnosti expanze - reálná opce). Jinak řečeno - investovat se má pouze do projektů s pozitivní NPV.

Tato optimalita kapitálové intenzity je právě výslednicí snahy o maximální snížení kapitálových výdajů na straně jedné, na straně druhé nutností zajistit požadovanou (v rámci dané strategie společností) kvalitu a razsah služby. Vysoká kapitálová intenzita, která ústí v nízký obrat aktiv (relativně mnoho aktiv a investovaného kapitálu je potřeba na generování jednotky tržeb) a jaká je typická i pro distribuci elektrické energie, také do určité míry předurčuje strategii společností, jejímž cílem by měla být maximalizace hodnoty společnosti. Při daném obratu aktiv se pozornost zaměřuje na marže - ty by měly být vyšší, než v odvětvích s nižší kapitálovou intenzitou a kompenzovat tak nižší „schopnost“ aktiv generovat tržby. Jen tak se dá dosáhnout v rozdílně kapitálově náročných odvětvích stejné rentability aktiv (a pokrytí nákladů kapitálu).

Následující grafy prezentují obrat aktiv jednotlivých distributorů a na agregované úrovni:


Zdroj: Distributoři, Patria Finance

Výše a vývoj obratu aktiv distributorů je jednak dán tím, kolik potřebují aktiv k přenosu daného množství elektřiny a tím, jaký je průměrný výnos z přeneseného a dodaného množství elektřiny. První z těchto dvou bodů je zejména funkcí faktorů jako je velikost trhu, atomizace zákazníků, geografické podmínky v regionu atd. Druhý je pak na té nejobecnější úrovni určen poměrem chráněných a nechráněných zákazníků a cenových hladin (tj. průměrným realizovaným výnosem na kWh) v těchto dvou skupinách.

Z grafů je patrná stoupající tendence obratu aktiv za posledních 9 let, což je výslednicí vývoje výše uvedených bodů, plus některých čistě účetních vlivů. Vývoj obratu aktiv u domácích distributorů tak většinou koresponduje s vývojem návratnosti kapitálu v odvětví.

Na závěr podotkněme, že odvětví s menší kapitálovou intenzitou mají vedle výhody pramenící z toho, že nemusí ročně velkou část svého operačního cash flow směřovat zpět do společnosti do investic do aktiv, i výhodu snadnějšího výstupu z odvětví (toto souvisí se širším tématem reversibility reálných investic) a naopak (uzamčení se v odvětví díky vysokým reálným investicím). Rizikový profil projektů v odvětvích s malou kapitálovou intenzitou tak často bývá výrazně pozitivnější než v odvětvích na druhém konci spektra. V kontextu financí je hodnota daného projektu zvýšena o hodnotu reálné opce, v tomto případě opce na ukončení projektu v případě negativního vývoje externího prostředí.

Maržím u domácích distributorů se budeme věnovat příště.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.