Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Černý týden tabákového průmyslu ... co na to Philip Morris?

31.05.2004 15:08
Autor: 

Někdo říká, že je ještě brzo na jakékoliv soudy. Jiný zase tvrdí, že žaloba na náhradu škod v objemu 280 miliard dolarů, podaná za éry prezidenta Clintona, je značně utopická a pro daňové poplatníky bude znamenat jenom další stovky tisíc dolarů vyhozených oknem. Jakkoliv je na tuto kauzu nahlíženo, rozhodnutí soudce Gladys Kessler o odstranění horního limitu na výplatu odškodného rozhodně valuaci tabákových firem nepomohlo - akcie Altria Group Inc. ztratily v ten den skoro 10 %.

A bude hůř. Stát Texas jde nyní po krku divizi Brown & Williamson firmy BAT - za vinu jí klade zatajení prodeje 7,5 miliardy kusů cigaret ve snaze vyhnout se placení částek dohodnutých v "Master Settlement Agreement" z roku 1998. Tato dohoda propojila tržní podíl firem a výši častky, kterou tabákové firmy budou odvádět americké vládě. Navíc - texaský státní zástupce požádal soud o zastavení fúze mezi firmami B&W a R.J. Reynolds. Podle jeho názoru totiž tato fúze měla být nejdříve - podle podmínek výše uvedené smlouvy - odsouhlasena státem Texas. Suma sumárum - minulý týden nebyl pro tabákové firmy zrovna růžový.

Ale zpátky k meritu věci. Žaloba, o kterou tady pravděpodobně nejvíce jde, byla iniciována ještě za vlády prezidenta Clintona. Jejím záměrem je přimět největší tabákové firmy Spojených států vrátit údajně nezákonně získané a akumulované zisky. Jinými slovy - tabákové firmy se dopustily podvodu, když nesprávně informovaly veřejnost o rizicích kouření a pak z toho profitovaly. Jedna věc je však velmi zajímavá a soudce ji ve svém odůvodnění explicitně zmínil - navrácení takto kumulovaných zisků závisí na schopnosti právníků vlády dokázat pravděpodobnost pokračování výše uvedeného konání tabákových firem. V řeči smrtelníků - vládní tým musí prokázat, že tabákové firmy budou i v budoucnu získávat takovouto formou zisky, které jim nepatří. Teprve pak možná vyhraje.

Zní to divoce? Docela určitě, podle názoru mnoha právníků však není ve Spojených státech neobvyklé dokazovat možné budoucí chování jakousi "extrapolací" chování minulého. Jediné, co musí udělat, je prokázat trvalost takovéhoto jednání. Vzhledem k tomu, že tabákové firmy jsou v soudních síních skoro jako doma a přesto se dál chovají jako by se nic nestalo, není vyloučeno, že vláda vyhraje.

Existují však i opačné názory. Podle nich tabákový průmysl prošel v poslední době radikální změnou ve svém přistupu k veřejnosti a v poskytování informací o škodlivosti kouření. Navíc, soud bude mít asi hodně velké bolení hlavy při rozhodování, které zisky byly a které nebyly získány nezákonně - vzhledem k tomu, že výše možného odškodnění by se odvíjela od těchto "nezákonných" zisků, jde o zásadní informaci.

Zatímco velké americké tabákové firmy zatím vždy dotáhly žaloby k soudu a vyhýbaly se mimosoudnímu vyrovnání, nyní je možná čas tento postoj přehodnotit. Nelze zapomínat, že taková Altria Group Inc. například potřebuje dokončit odštěpení firmy Kraft a poslední, co by potřebovala, je dlouhá soudní pře, při níž by byla dnes a denně vláčena v novinách.

Jak se k tomu všemu ale má postavit "obyčejný" investor ? Podle názoru banky J.P. Morgan bylo riziko podobných žalob do ceny akcií např. Altria Group již dávno zakomponováno. Další banky vyjadřují názor, že pravděpodobnost mimosoudního vyrovnání je tak 50:50. Při ceně 48 dolarů za akcii a dividendovém výnosu kolem 6 % to rozhodně není nezajímavá investice. Jedna věc je navíc jistá - vláda rozhodně nechce bankrot tabákového průmyslu, na to jsou příjmy ze spotřebních daní moc vysoké a spolehlivě nepostradatelné.

P.S. Výše uvedené se týká akcií Altria Group resp. Philip Morris. Dopad na akcie Philip Morris ČR je z tohoto pohledu spíše nepřímý a nelze jej automaticky odhadnout.


Váš názor
  • Co na to Philip Morris?
    01.06.2004 16:57

    Co na to Philip Morris? V klidu si pokuřuje :)
    Philip Morris
  • inter či extra
    31.05.2004 15:21

    Až na tu interpolaci - doporučuji extrapolaci
    JT
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů