Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lze kurz koruny předpovídat? Analytikům se začíná dařit!

Lze kurz koruny předpovídat? Analytikům se začíná dařit!

27.05.2004 14:43
Autor: 

Česká měna od poloviny března vytrvale posiluje k euru, přes dnešní oslabení na 31,88 Kč/EUR je kurz až o 1,5 korunu silnější než tehdy. K tomuto kurzovému vývoji zřejmě přispěla největší měrou Česká národní banka, která nejprve oznámila, že bude prodávat výnosy z devizových rezerv, a později přišla s velmi optimistickou prognózou makroekonomického vývoje a indikovala, že se blíží růst úrokových sazeb (dnes beze změny). K tomu se přidaly zprávy o emisích domácích státních i korporátních dluhopisů v zahraničí a spekulace na příliv investic po vstupu do EU. Proti apreciačním scénářům stojí jen repatriované zisky a vývoj zahraničního obchodu.

Jak to vypadá s očekávaným vývojem koruny? Květnový průzkum ČNB ukazuje, že analytici poněkud zhoršili roční predikci kurzu koruny. V dubnu se v průměru očekávalo, že koruna do roka posílí na 31,65 Kč/EUR, květnové prognózy však počítají s kurzem 31,83 Kč/EUR. Pravidelného šetření naší centrální banky se účastní 10 domácích institucí, včetně Patrie, a jeden zahraniční analytik. Ten své skeptické prognózy nemění, v ročním horizontu i nadále očekává pád koruny na 34,00 Kč/EUR, a do značné míry tak s sebou stahuje „průměrný“ odhad trhu.

ČNB posbírala dotazníky 11. května, od té doby koruna k euru posílila o zhruba 30 haléřů. Pro zajímavost citujme názory analytiků, které ČNB shrnula v komentáři:

V krátkodobém horizontu je podle komentářů respondentů průzkumu výhled pro korunu pozitivní. Perspektiva relativně rychlého zvyšování úrokových sazeb v kombinaci s klidnou politickou situací je pro domácí měnu příznivá. Prostor slovenské koruny k posilování limituje aktivita NBS, potenciál pro posilování polského zlotého i maďarského forintu omezují politické problémy. Směnný kurz koruny v horizontu 1M by se měl podle názorů respondentů průzkumu pohybovat v rozmezí 32,00-32,50 Kč/EUR, průměr očekávání činí 32,16 Kč/EUR. Rizikem tohoto scénáře je případný neúspěch vlády v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Je zřejmé, že na začátku května se zdála být úroveň 32,00 Kč za euro skoro nedobytná. Koruna sice v úterý 25. května posílila dokonce pod 31,60 – na 8měsíční maximum – avšak nyní se znovu blíží 31,90 Kč/EUR. Návrat až na 32,00 či níže se dnes zřejmě nepodaří, ale v dalších dnech může situace už vypadat jinak.

Také názory na další vývoj kurzu (v delším časovém horizontu – pozn. Patria) se víceméně shodují. V letních měsících by koruna mohla být oslabována repatriací výnosů ze zahraničních investic, na podzim pak debatou o státním rozpočtu na rok 2005. Oslabení nad 33,00 Kč/EUR by však mělo bránit předpokládané zvyšování úrokových sazeb ČNB. V delším výhledu by koruna měla posilovat. Analytici toto očekávání odůvodňují předpokládaným zesílením přílivu zahraničních investic díky vstupu České republiky do EU a oživením růstu eurozóny. Výhledově lze počítat i s některými privatizačními příjmy. Zesílit by měl také příliv portfoliových investic, a to jak do majetkových účastí, tak do dluhových instrumentů. Průměrný odhad kurzu domácí měny pro horizont 1 roku činí 31,83 Kč/EUR. Zatímco domácí analytici vidí kurz koruny za 12 měsíců v rozmezí 31,30-31,85 Kč/EUR, pohled zahraničního analytika zůstává skeptický (34,00Kč/EUR).

„Roční“ pohled na korunu tak zůstává bez výraznějšího výkyvu. Z našeho grafu vyplývá, že se postupně zhoršuje průměrná roční prognóza s tím, jak ubývají silní optimisté (minimální odhad). Na druhou stranu se zdá, že se analytikům (zřejmě těm zahraničním – s maximálním odhadem) konečně daří lépe předikovat – skutečný kurz se již nachází v pásmu, které bylo očekáváno před rokem. Stále ale zůstává minimálně jedna nezodpovězená otázka – proč jsou zahraniční analytici (tentokrát nemáme na mysli jen zmíněného jednoho respondenta průzkumu ČNB) výrazně pesimističtější než domácí ekonomové. Naše konkrétní dlouhodobé kurzové prognózy, které počítají s konvergenčním scénářem, naleznou klienti VIP Patria ZDE.

S jistou dávkou nadsázky a humoru upozornil na problematiku předpovídání vývoje kurzů David Marek v komentáři Tajemství směnného kurzu odhaleno – koruně svědčí déšť!!!. Zpřesnili tedy analytici skutečně svou práci?

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
  • Koruna
    07.06.2004 6:58

    Koruna bude 28 za euro a bude velkym problemem aby ji tam CNB vubec udrzela, duvody uz kazdy zna, kurzove zajisteni si podniky mohli a mohou udelat. To je cele co mohu za sebe k predpovidani k koruny rici
    Nero
  • Zahr.obchod
    01.06.2004 15:44

    "Proti apreciačním scénářům stojí jen repatriované zisky a vývoj zahraničního obchodu". Zvláště vývoj zahraničního obchodu má kazy. Ale to je drobná závada - jako u secího stroje, který jen! neseje.
    Rik
  • Kurz koruny se predpovedet da
    27.05.2004 15:03

    ovsem metody, ktere pouzivaji mistni odbornici jsou patrne: sklenena koule nebo kavova sedlina. Jinak si totiz nedokazu vysvetlit, jak je mozne, ze v predpovedich mnohem jednodussich udaju jako je napr. bilance zahranicniho obchodu se tito "odbornici" dokazali jak minuly mesic, tak tento mesic o cca 5mld. Dale mi neni jasne, jakto, ze si nedali zatim dohromady techto 5 a 5, a ze je treba nenapadlo vysvetleni mnohem prijatelnejsi, nez jimi nabizene mlhave "mimoradne vydaje souvisejici se vstupem do EU".
  • Klidná politická situace ...
    27.05.2004 14:53

    ten analytik si asi spletl země ne. U 101 koalice se neví dne ani hodiny.
    Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů