Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obrana překupníků, aneb zrušme ČOI-ku (opak.)

Obrana překupníků, aneb zrušme ČOI-ku (opak.)

24.05.2004 9:09
Autor: 

Hokejový šampionát v Praze nedopadl pro domácí tým dobře, porážka ve čtvrtfinále se nečekala. Moc dobře nedopadne asi ani celý projekt gigantické haly ve Vysočanech. Odhady nákladů na výstavbu se pohybují mezi 6 a 8 miliardami korun (investor té stavby je tak trochu tajnůstkář, takže jsme odkázáni na odhady). Cena tohoto kapitálu bude o dost vyšší, než jsou dnes běžné sazby na českém finančním trhu i díky tajnůstkářským praktikám investora. Dejme tomu, že čisté náklady financování budou okolo 8 %, hala by pak musela generovat čistý zisk přes půl miliardy ročně, jen aby zaplatila splátky kapitálu. To jinými slovy znamená, že pokud bude hala vyprodaná 300 dní v roce (existuje taková hala někde na světě?), musí každý rok vydělat nejen na svůj provoz, ale i další zhruba 2 milióny v čistém zisku. Pokud by hala byla vyprodaná „jen“ stokrát do roka, musel by každý večer přinést majitelům haly čistý zisk okolo 6 milionů, tj. na každém návštěvníkovi by museli vydělat zhruba 350 korun čistého zisku nad cenu provozu samotné haly. Pokud bude akcí ještě méně, jak to vypadá, musely by ceny v hale jít do desetitísíců, jen aby pokryly náklady výstavby haly. To je výzva, hodná strategického génia!

Dalším poraženým na pražském šampionátu ovšem byli moralizující komentátoři, odsuzující „překupníky“, kteří před halou nabízeli lístky. Předem je třeba zdůraznit, že se v žádném případě nezastávám těch, kteří padělali lístky, či těch překupníků, kteří přišli k lístkům nečistým způsobem. Ale pokud „překupníci“ vystáli frontu u kas či u terminálů a investovali své peníze do nákupu lístků na zápasy, o kterých mnohdy ani nevěděli kdo v nich bude hrát, nelze je trestat za to, že pak takto „odpracované“ lístky nabízeli za vyšší cenu. Vykonávali tak tzv. cenovou diskriminaci, tj. distribuovali lístky těm divákům, kteří byli ochotni za ně zaplatit nejvíce. Neviditelná ruka trhu tak zajišťovala, že zápasy uvidí ti, které zajímají nejvíce, a to je snad v pořádku.

Fascinující bylo, že v případě, kdy se „překupníci“ spletli a nabízeli více lístků, než o kolik stála poptávka (a museli jít s cenou dolů, často i pod původní cenu lístku), nikdo z moralizátorů nic nenamítal a všichni se naopak radovali, jak „překupníci“ prodělávají. A šlo přitom o identickou situaci, jako v případě prodeje dražších lístků, jednou spekulace (investice do lístků) vyšla, jednou ne. Ale prodělávat je u nás již tradičně dovoleno, pokud ale někdo vydělá, je potřeba ho honit s pomocí úředníků, nejlépe České obchodní inspekce…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Podle dnešních zpráv MfD některé firmy zvažují odchod z loží v Sazka Aréně, stěžují si na nedostatek akcí … více ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data