Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Friedman: Eurozóna může zaniknout během několika let

Friedman: Eurozóna může zaniknout během několika let

18.05.2004 9:38
Autor: 

K rozpadu Evropské měnové unie může dojít během několika let, tvrdí Milton Friedman, kterého cituje dnešní MfD. „Existuje vysoká pravděpodobnost, že eurozóna zkolabuje, protože se hromadí rozdíly v jednotlivých zemích. Neříkám, že to je jistota, ale určitě existuje silná pravděpodobnost,“ říká Friedman.

Podle amerického ekonoma je i v současnosti, kdy se euru daří dobře, vidět narůstající rizika. Rozdíly mezi ekonomikami, které jsou velké už nyní, se dále prohloubí spolu s rozšířením. Po případném rozpadu EMU by se pak země mohly vrátit k národním měnám.

Obecně je jako největší problém pro budoucnost eurozóny uváděna špatná rozpočtová disciplína členských států. Poté, co se do problémů s plněním rozpočtových kritérií dostaly dva největší státy EMU a celkový počet zemí, které své deficity neudržel pod 3 %, se rozšířil na 6, se čím dál silněji mluví o změnách v Paktu růstu a stability. EU už dokonce připustila, že k nějaké reformě paktu asi dojde.

Milton Friedman se také vyjádřil k plánu EU ekonomicky dohnat USA do roku 2010. „Nemyslím si, že se to podaří. Ale je to hezký sen a dobrá naděje a přeju Evropě hodně štěstí, protože světu by to pomohlo,“ říká Friedman.

(zdroj: MfD)


Váš názor
  • 1-2
    31.05.2004 23:40

    "Davam bolsevikovi rok, maximalne dva."
    stefan
  • Rozdíly
    24.05.2004 21:02

    Mezi zeměmi eurozóny jsou ekonomické rozdíly,ale ty jsou i mezi jednotlivými státy USA.V EU jsou tyto rozdíly větší než v USA,ale uvnitř eurozóny není tento rozdíl tak dramatický.USA žijí na jedné měně téměř od svého vzniku.Společný dolar fungoval v době,kdy východ byl industrializovaný a západ se teprve osídloval.JEdna měna být může,jen ji nesmí přehnaně brzdit socialistický moloch a přespříliš aktivní centrální banka.
    Milan
  • sarajevo 101
    24.05.2004 11:52

    "Jedina vec ktera nekonci je ta, ktera nikdy nezacala." Navic "princip superiority" je vsude ve stare, prohnile Evrope: Cech si mysli ze je vice nez Slovak, Slovak vice nez Ukrajinec, obcan Rakouska vice jez Cech, Nemec vice Rakusak, Francouz vice nez Nemec, Svycar vice nez vsichni ostatni, etc. Navic komicka Evropa si mysli ze je kulturne vice nez "nevzdelana" USA: zeptejte se prosim svych evropskych deti kde lezi Nebraska - ekonomicky a politicky asi 3x dulezitejsi nez CR a SR, zeptejte se evropskych deti na cokoli z recke mytologie ci nedavne evropske historie. Evropa by musela vzit to co nazyva "kulturnim dedictvim", hodit to do Stredozemniho more, a pak by mozna "Unie" zila alespon stejne dlouho jako Roukousko-Uherska rise. Evropo Good luck.
    soros
    • Trošku demagogie
      28.05.2004 13:52

      Srovnávání občanů států se děje nejen v Evropě, ale i v USA - někteří obyvatelé NY si myslí, že opravdové město je jedině NY City, obyvatelé Washingtonu zase, že to jejich město je to nejhlavnější na celém světě. Takže pokud se tohoto nechytí nacionalisté, je to naopak ku prospěchu věci a vede to ke zdravé konkurenci (viz. např. Mistrovství světa či Evropy v různých sportovních disciplínách). A 3x (nebo kolikrát jste uvedl ...) důležitějším obyvatelům Nebrasky přeji (tedy těm, co umí číst), aby si svoji zemi dokázali najít na mapě světa, protože to obyvatelé zdejší roklinky celkem ovládají.
      PaulC
  • Koumák a fantazie
    21.05.2004 13:23

    Pana Miltona Friedmanna si samozřejmě vážím, ale vsadil bych, že tyto odhady se nevyplní, ačkoliv nikdo z nás to zatím nemůže vědět jistě. S Evropou by to muselo jít opravdu z kopce, aby si lidé řekli, že euro byl špatný nápad a vyplatí se vynaložit nové náklady na jeho opětovné zrušení.
  • ad
    21.05.2004 10:03

    EU neskončí na euru, rozpad měnové unie je politicky nepředstavitelný, jedno za jakou cenu. Ani přechod na národní měny by nebyl bez nákladů. Naopak celou Evropu by to poškodilo. Stagnace EU je a bude vyvolána demografickým vývojem. Tady opravdu nelze konkurovat USA, ani přistěhovatelstvím, ani natalitou.
    Lucky
  • F
    21.05.2004 0:42

    F. ma samozrejme pravdu co se tyce ekonomie, hrube vsak podcenuje pocinajici nesvoboduv Usa. Zapomnel na asii, ze uz nadhodnocene dolary k asijskym menam ma. Podcenuje zadluzeni US domactnosti ,protoze to uz 30 let funguje. A neuvedomuje si obecnou miru vzdelani v US. Ted tady u anglicky mluvicich zrovna pracuji a kdyz traktorista na poli nevi 4krat 9 z hlavy tak to neni zrovna super. Na socialismus samozrejme EU dojet muze, ale take muze byt s novymi cleny obstojne silna.
    J. Baltazar
    • demence nas narodni sport
      10.06.2004 16:42

      Nejak jsem nepochopil Vas komentar...M.F pise (zde na patrii) o EU a ne o USA...nedavno jsem kdesi cetl o 400.000 tisic vedcich z EU co jsou v USA..proboha proc odchazeji?..:-)..<ironie>a to ze rolnik nevi kolik je 9*4 je tragedie..bezesporu.</ironie>.Mam jeste v zive pameti kdyz prijel Robertson do Varsavy a rekl ze je nesmirne rad opet v Moskve..:-)..celkem sranda je v Nemecku..viz expo..Cecensko=Cesko..:-)...peknou zkusenost mam z Franice kdy se nekolik lidi dokonce trefilo na otazku kde je Cesko a reklo ze Ceskoslovensko..:-) je v Evrope...btw:je to nas pekny cesky komplex...,ty voe ten amik nevi kde je CR..pitomec jeden..'..:-)
      Traktor_trakotorovic_kombajnov
      • F
        17.06.2004 5:02

        F pise ze euro je ted na koni. Neni je nekde na hist. prumeru. Z clanku vypl. a tak to chape american nechat penize v dolaru. Chtel jsem tim rici, ze dolar ma minimalne stejny problem neli vetsi nez euro, ale samozrejme si nemyslim ze to povede k jeho zaniku do deseti let. Ve francii jsem uplne nahodou delal pul roku. Jsou pysni asi jako cesi, ale ve srovnani ang. mluvicimi delniky jsou vsichni vysokoskolaci, to je me srovnani, muzete mit jiny nazor.
        J.Baltazar
  • I přes určitý respekt ke starci
    19.05.2004 19:37

    se mohu jen tiše smát.Smát a vzpomínat na prognózy těch chytrých, kteří hlásali, že po zavedení € bude v EU kolaps, že € nikdy nedohoní $ atd. Dva roky po zavedení € je $ pěkně vzadu a on bude mít potíže dohánět €. Evropa je silná a má velký ekonomický potenciál.Její socialistická podoba spěje k blízkému konci.Evropa se udrží a udrží se i €.Vzpomeňme na spojení Německa. Kdo by něco podobného dokázal?I přes problémy je evropská budoucnost optimistická navzdory pochybovačům v čele s V.Kl.
    orada poisson
  • EU SE STAVA KOMUNISTICKYM
    19.05.2004 18:40

    molochem, jak ji postupne ovladaji socialiste. A samozrejme pujde do kopru, vcetne sveho EURA. Jen to bohuzel bude chvili trvat (cleny EU jsou i relativne bohate staty), coz je to hlavni nestesti, protoze cim dele tim hure a ten pad bude opravdu kruty a bude nas vsechny bolet. Milton ma pravdu a Ameriku nedozeneme, kdybychom se..... Jedina sance je se tam prestehovat! Asi to brzo udelam.
    faazr
  • Příjde mi to jako: Přání otcem myšlenky.
    18.05.2004 21:28

    EU je složena jak z tahounu, tak z outsaiderů. To se ale přeci vědělo ještě před vznikem. Myslím, že si tahouni prostě spočítali, že se jim tento sňatek z rozumu přesto vyplatí. Je zde trochu handrkování o pravomoci, kdo bude platit a kdo rozhodovat, ale to je řešitelné. Ať se to outsaiderům líbí nebo ne, je to i pro ně sňatek z rozumu. Moc stojí peníze.
    StandaQ
  • Jim Rogers
    18.05.2004 19:19

    Odhaduje delku zivota Eura na 10 let, pak si zacnou hrat ty lepsi staty na svoje triko.
    student UTB Zlin
  • dohnat a predehnat
    18.05.2004 11:36

    Presne to je plan EU na to aby se stala tou nejvykonejsi a nejvyspelejsi ekonomikou zalozenou na vzdelani jak si to tamnejsi socialiste preji. Neni to zalozene na vubec zadných faktech ani alespon trochu realných predpokladech. Mezera se zatim zvysuje. Ale musime se preci udrzovat pri myslence ze jsme porad nejlepsi!!! Az nas predbehne Asie tak nam to snad dojde. Jenom aby nebylo moc pozde.....
    ondraa
  • Váš názor byl zrušen
    18.05.2004 10:58

    Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Pako
    • Tem co muj ZCEZUROVANY prispevek nezastihli
      18.05.2004 13:51

      pripomnel jsem vzdelancu a expertum v nasi mile Patrii, ze pri citovani prohlaseni Miltona Friedmana opomneli uvest ze je to jeden z nejuznavanejsich ekonomu v USA, uz po nekolik desetileti, / je mu kolem 90 ti let / a ze je take NOSITEL NOBELOVY CENY ZA EKONOMII . Dodavam, ze si nejsem jisty, zda jde o tradicni antiamerikanizmus, ci opravdu poradne nevite kdo to je Milton Friedman . Timto prispevkem nemam v umyslu nijak snizovat vaznost organizace Patria, jenom poukazuji na to ze pisatele v novinach zabyvajici se ekonomickymi zalezitostmi a svetovou ekonomii by mohli vedet kdo je Milton Friedman a kdyz to vedi meli by to ctenarum rict. Kdyby stary pan Milton predpovedel ze bude EU rise trvat tisic let, tak by to bylo vylepeno vsude a brnely by nas z toho usi.
      Pako
      • Máte pravdu
        18.05.2004 14:07

        Milton Friedman je samozřejmě starý, uznávaný a dostal Nobelovu cenu - ale to ví přece skoro každý, kdo umí číst...
        • Starickemu Miltonovi to stale pali
          19.05.2004 1:36

          Nesouhlasim, o M. Friedmanovi slysel asi kazdy kdo profesionalne studoval ekonomii, ale spousta drobnych investoru a mladsich lidi, kteri tyto noviny ctou o nem neslyseli a vyznam clanku je uplne jiny kdyz si ctenar mysli, ze zase nejaky americky ekonom zvani a nebo kdyz vi ze je to uvaha a nazor vedouciho svetoveho ekonoma, ktery je nositelem nobelovy ceny a je asociovany dlouhodobe se Stanfordovou universitou.
          Pako
          • Typická diskuze
            19.05.2004 7:00

            Nevím o co Vám jde, ale Vaše diskuze je dost typická pro podobné příspěvky. Podařilo se Vám dokonale odejít od problému článku. Ten je o dalším směřování EU a ne o tom jak známý je Milton Friedman. Takže by mě spíše zajímal Váš názor na EU. Podle mého pojmenoval F. přesně úskalí před kterými EU stojí a nyní záležé na ní (tedy i na nás), jak se s tím vypořádá(me).
            Patrik
            • JDE MI O OBJEKTIVNI INFORMACE
              19.05.2004 10:35

              nic vic nic min, domnivam se ze jsou informace a komentare Patrie casto neobjektivni, protiamericke a tak se redakci pokousim upozornit a tim jejich praci jeste dale vylepsit
              Pako
              • Protiamerické?
                20.05.2004 7:23

                Co je na tomto článku protiamerického - to už je mimo oblast mého chápání, nehledě k tomu, že se jedná o článek přezvatý.
                Patrik
                • JEDNODUSE "PATRIKU"
                  24.05.2004 19:11

                  Clanek nedava patricny kredit a vahu autorovi ktereho cituje, i kdyz je to svetove znamy vedec a expert, protoze jeho clanek neleze EU do zadku tak jak je zrejme hlavnim ucelem cele teto publikace PATRIA. Reakce ctenaru na clanky jsou obvykle v poctu 0 az 3 , tento clanek ma vice nez 15 a stale to nebyl schopny dotahnout mezi "CERVENE TITULKY" nejctenejsich clanku, jako jediny v celem okynku, chovani redakce PATRIE je opravdu smesne.
                  Pako
                  • Pane Pako
                    29.05.2004 0:33

                    Ja myslim, ze se pouze exhibujete s tim, ze znate jmeno Milton Friedman. Zkuste ziskat pozornost obsahovou kvalitou Vasich nazoru a ne tim, koho znate. Mate vubec nejaky nazor k samotnemu tematu? Co se tyce EU, jednou se urcite rozpadne, rozpadne se mozna i USA. Rimska rise existovala nesrovnatelne dele a take nakonec zanikla. Zajimavejsi otazkou tedy zustava KDY k tomu dojde (za naseho zivota?) a jak dramaticke to bude. Dochazi mi baterie (a zarne myslenky :-), dopisu pozdeji. M.N.
                    M.N.
                    • Vazeny/a/ M.N.
                      31.05.2004 21:55

                      ady nejde o to koho znam ja ale o to ze by v Patrii meli prestat s tim trapnym antiamerikanizmem, uz jenom proto , ze tim neslouzi dobre svym ctenarum
                      Pako
              • no
                19.05.2004 10:46

                Ona EU je v takovych srac.. ze ji uz ani nema cenu moc kritizovat..... Tak zbyva chudak USA. Ale i kdyz USA JSOU v soucasne chvili nejlepsi zemi na svete i tam mor socialismu zapustil koreny a proto je treba kritizovat je za vsechny veci ve kterých se priblizuji Evrope. Viz deficit...
                Pokryvac
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data