Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Harmonizace opatření pro uplatňování práv z duševního vlastnictví

Harmonizace opatření pro uplatňování práv z duševního vlastnictví

14.05.2004 14:44
Autor: 

Dne 26. dubna 2004 přijala Rada EU směrnici o harmonizaci opatření pro výkon práv duševního vlastnictví („Směrnice“), jejímž hlavním cílem je zvýšení účinnosti opatření proti porušování práv duševního vlastnictví paděláním a výrobou či distribucí pirátských výrobků.

Návrh Směrnice byl předložen Evropskou Komisí („Komise“) v lednu 2003 a následně byl schválen Evropským parlamentem v březnu tohoto roku. Záměrem této Směrnice není úprava práv duševního vlastnictví jako takových, ale pouze harmonizace postupů při jejich uplatňování a ochraně. Pro účely Směrnice jsou pod termín „práva duševního vlastnictví“ podřazena i práva průmyslového vlastnictví.

Směrnice zejména ukládá členským státům povinnost přijmout přiměřená opatření, která zajistí řádnou ochranu a umožní nerušený výkon práv duševního vlastnictví, přičemž takováto opatření by měla být spravedlivá a neměla by být příliš komplikovaná či nákladná.

Osobami oprávněnými dle této Směrnice jsou nejenom majitelé práv duševního vlastnictví, ale též ostatní osoby, které jsou oprávněny tato práva užívat.

Směrnice zavádí harmonizovanou úpravu důkazů ohledně porušování práv z duševního vlastnictví a jejich ochranu před jejich zničením, a to např. zadržením věci. Směrnice dále upravuje předběžná a ochranná opatření za účelem zabránění případného dalšího porušování práv oprávněné osoby, kdy však oprávněná osoba požadující aplikaci předběžného nebo ochranného opatření bude povinna prokázat, že je jednak oprávněnou osobou a zároveň, že dochází k porušování jejích práv tvrzeným porušitelem.

Osoby oprávněné z práv duševního vlastnictví jsou oprávněny zejména požadovat zničení zboží, které parazituje na jejich právech, či jeho stažení z trhu a požadovat finanční kompenzaci a náhradu škody. Oprávněná osoba bude dále oprávněna požadovat zveřejnění příslušného rozhodnutí o zjištění porušování práv duševního vlastnictví na náklady porušitele.

Směrnice ukládá členským států nové povinnosti za účelem rozvíjení profesionálních kodexů chování. Členské státy budou povinny ustanovit národní koordinátory, kteří budou odpovědní za spolupráci s příslušnými orgány ostatních členských států a s Komisí.

Kromě posílení práv osob oprávněných z práv duševního vlastnictví obsahuje Směrnice ustanovení, jejichž cílem je zabránění zneužití opatření dle této Směrnice, upravuje právo na řádnou obranu a zabývá se též ochranou osobních údajů.

Ačkoliv to Komise původně navrhovala, neobsahuje přijatý text Směrnice žádnou úpravu donucovacích opatření, tj. pokut, přičemž jedním z důvodů pro tuto skutečnost je nejasnost přípustnosti takovéto úpravy v právním aktu vztahujícím se k vnitřnímu trhu, která je v současnosti posuzována Evropským soudním dvorem.

Členské státy jsou povinny harmonizovat své právní úpravy s ustanoveními Směrnice do dvou let od jejího zveřejnění v Úředním věstníku. Do dvou let je tedy také Česká republika povinna uvést svoji právní úprava do souladu se Směrnicí, čímž by mělo dojít k dalšímu posílení oprávněných osob na úkor podvodníků.

Stanislav Servus
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.