Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Prozatím jasné nebe nad centrální bankou … a další ekonomické zprávy

12.05.2004 9:47
Autor: 

Střípky z OECD. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj včera zveřejnila svou pravidelnou pololetní zprávu. České ekonomice věští růst HDP o 3,1 % letos a 3,4 % příští rok. (podrobněji ZDE)

Zpráva OECD neobsahuje jen prognózy. Jedna z doprovodných studií se zabývá konvergencí střední Evropy k úrovni západoevropských sousedů. Podle OECD se náskok zúží na polovinu za 30 až 40 let. Pro termín úplné konvergence byla použita poetická slova „vzdálená perspektiva“. (podrobněji ZDE)

Celosvětové oživení ekonomiky je nyní podle OECD silné a trvalé. Hrubý domácí produkt 30 zemí, které jsou členy OECD, má v letošním roce zrychlit růst na 3,4 % z loňských 2,2 %. OECD však upozornila, že zatímco ve Spojených státech HDP vzroste o 4,7 %, v eurozóně se čeká zvýšení pouze o 1,6 %.

Za pozornost stojí ještě studie, kde OECD dochází k závěru, že obavy z přesunu pracovních míst do Indie a Číny jsou liché. Například v USA, kde se tato možnost diskutuje nejčastěji, se přesun práce do zahraničí podílí na celkovém počtu zrušených míst pouhým jedním procentem. (podrobněji ZDE)

Prozatím jasné nebe nad centrální bankou. ČNB se podařilo v minulých dvou týdnech rozvířit úrokové sazby, ze zápisu z posledního jednání bankovní rady je ovšem patrné, že všichni členové rady zvedli ruku pro zachování úrokových sazeb na současné úrovni. Příště už to může být jinak. (podrobněji ZDE)

Přešlapování nad trestem pro Itálii. Této zemi hrozí, že její rozpočtový schodek překročí tři procenta HDP a poruší Pakt stability. Evropská komise doporučila radě ministrů financí zemí EU zaslat dopis s předběžným varováním. Jenže ministři případ do července odložili.

Po německém průmyslu zpomaluje i francouzský. V březnu se průmyslová produkce v zemi galského kohouta zvýšila jen o 0,1 % po březnovém růstu o 1,2 %.

Spotřebitelské ceny v Maďarsku minulý měsíc stouply o 0,3 % po zdražení o 0,5 % v březnu. Meziroční inflace kvůli tomu zrychlila z 6,7 % na 6,9 %.

Souhrn ekonomických zpráv a zpráv o dění na trhu dluhopisů v předcházejícím dni spolu s přehlednými grafy a tabulkami naleznete ZDE.

David Marek, Patria Online

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data