Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika vzhůru, důvěra spotřebitelů dolů?... Něco tady nehraje

Ekonomika vzhůru, důvěra spotřebitelů dolů?... Něco tady nehraje

11.05.2004 14:39
Autor: 

Data o vývoji zaměstnanosti resp. nezaměstnanosti ve Spojených státech publikovaná minulý pátek dávají tušit, že ekonomika začíná postupně nasávat nová pracovní místa (za poslední 2 měsíce bylo vytvořeno 600 000 nových míst). Pokud k tomu přidáte fakt, že americká ekonomika během prvního čtvrtletí na kvartální bázi posílila o 4 %, máte recept na rostoucí důvěru spotřebitelů. Nová analýza společnosti Gallup však ukazuje pravý opak. Na počátku května se více spotřebitelů než kdy jindy domnívá, že ekonomická situace je "bídná". Co je však mnohem více zarážející - polovina osloveného vzorku je názoru, že se ekonomická situace zhoršuje. To je skoro dvojnásobek počtu, který byl tohoto názoru v lednu. Suma sumárum - spotřebitelská důvěra je ve Spojených státech zatím na bodu mrazu.

Proč tedy důvěra spotřebitelů klesá souběžně s tím, jak ekonomická expanze nabírá na síle a začíná konečně produkovat pozitivní výsledky? Částečně to lze vysvětlit rostoucí obavou z inflačních tlaků a k tomu se vážícímu zvyšování úrokových sazeb. Druhé vysvětlení může být v rozdílnosti vnímání ekonomiky a ekonomické situace mezi vrstvou bohatých a jejich protějšky ve střední a nižší vrstvě.

* Očekávání inflačních tlaků v květnu roste. Dva ze tří obyvatel USA jsou názoru, že se míra inflace v příštích 6 měsících začně zvyšovat. To je o osm procentních bodů výše než v dubnu a nejvíce od okamžiku, kdy Gallup tuto otázku začal klást (říjen 2001).

* Obavy z vyšších úrokových sazeb - 75 % respondentů se domnívá, že úrokové sazby v příštích šesti měsících porostou. To je o 24 % více než tomu bylo v dubnu a, jak se dá očekávat, nejvýše od října 2001.

* Diskrepance mezi jednotlivými skupinami spotřebitelů. Celkově se 27 % procent spotřebitelů domnívá, že současná ekonomická situace je "bídná". To je o 5 % více než v dubnu a nejvýše od začátku letošního roku. Rozpětí mezi těmi, kteří považují současnou ekonomickou situaci za "skvělou" nebo "dobrou" (29 %) a těmi, jež ji považují za špatnou, je pouze dva procentní body. Hodnocení ekonomické situace však poměrně hodně osciluje mezi jednotlivými skupinami spotřebitelů. 39 % těch, kteří vydělávají ročně více jak 75 000 dolarů, považují současnou situaci jako dobrou nebo vynikající (naopak pouhých 17 % ji hodnotí jako špatnou). Proti tomu jen 20 % spotřebitelů vydělávajících méně než 30 000 dolarů za rok považuje stávající situaci za dobrou, 37 % ji naopak vidí poměrně černě.

* Rozdílné příjmové skupiny vidí budoucí směřování ekonomiky rozdílně. Celkově se méně obyvatel domnívá, že se ekonomická situace zlepšuje (43 %) než těch, co vidí její zhoršení (51 %). 56 % těch, co vydělávají alespoň 75 000 dolarů za rok, je názoru že ekonomická situace vykazuje známky zlepšení, 40 % je opačného mínění. Naopak 30 % obyvatel s příjmem nižším než 30 000 dolarů se domnívá, že ekonomika roste, zatímco 65 % je názoru, že ne.

Není překvapivé, že se spotřebitelé obávají inflace - stačí se podívat na ceny benzínu. Není ani překvapivé, že se obávají rostoucích úrokových sazeb - poslední náznaky ze strany FED byly více než jednoznačné. Zatímco všechny ekonomické skupiny obavatel maji shodně obavu z inflace a rostoucích úrokových sazeb, střední a nižší třída by ekonomické problémy spojené s výše uvedenými jevy pocítila mnohem dříve. Tato vrstva obyvatelstva byla také nejvíce postižena propadem trhu pracovních sil a snižováním platů posledních několika let - proto je také nyní nejméně připravena na možné komplikace, které by s sebou vyšší úrokové míry a vyšší inflace mohly přinést.

Otázkou zůstává, jak by podobný průzkum dopadl jinde ve světě... vsadím se, že velmi podobně.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • ach jo
    12.05.2004 14:35

    A nenapadlo vas treba ze hlavni podil na tom ma rust ceny benzinu?Americane to vnimaji dost citlive i kdyz v porovnani s Evropou je cena porad zanedbatelna.
    dodo
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m