Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obrana překupníků, aneb zrušme ČOI-ku

Obrana překupníků, aneb zrušme ČOI-ku

11.05.2004 12:13
Autor: 

Hokejový šampionát v Praze nedopadl pro domácí tým dobře, porážka ve čtvrtfinále se nečekala. Moc dobře nedopadne asi ani celý projekt gigantické haly ve Vysočanech. Odhady nákladů na výstavbu se pohybují mezi 6 a 8 miliardami korun (investor té stavby je tak trochu tajnůstkář, takže jsme odkázáni na odhady). Cena tohoto kapitálu bude o dost vyšší, než jsou dnes běžné sazby na českém finančním trhu i díky tajnůstkářským praktikám investora. Dejme tomu, že čisté náklady financování budou okolo 8 %, hala by pak musela generovat čistý zisk přes půl miliardy ročně, jen aby zaplatila splátky kapitálu. To jinými slovy znamená, že pokud bude hala vyprodaná 300 dní v roce (existuje taková hala někde na světě?), musí každý rok vydělat nejen na svůj provoz, ale i další zhruba 2 milióny v čistém zisku. Pokud by hala byla vyprodaná „jen“ stokrát do roka, musel by každý večer přinést majitelům haly čistý zisk okolo 6 milionů, tj. na každém návštěvníkovi by museli vydělat zhruba 350 korun čistého zisku nad cenu provozu samotné haly. Pokud bude akcí ještě méně, jak to vypadá, musely by ceny v hale jít do desetitísíců, jen aby pokryly náklady výstavby haly. To je výzva, hodná strategického génia!

Dalším poraženým na pražském šampionátu ovšem byli moralizující komentátoři, odsuzující „překupníky“, kteří před halou nabízeli lístky. Předem je třeba zdůraznit, že se v žádném případě nezastávám těch, kteří padělali lístky, či těch překupníků, kteří přišli k lístkům nečistým způsobem. Ale pokud „překupníci“ vystáli frontu u kas či u terminálů a investovali své peníze do nákupu lístků na zápasy, o kterých mnohdy ani nevěděli kdo v nich bude hrát, nelze je trestat za to, že pak takto „odpracované“ lístky nabízeli za vyšší cenu. Vykonávali tak tzv. cenovou diskriminaci, tj. distribuovali lístky těm divákům, kteří byli ochotni za ně zaplatit nejvíce. Neviditelná ruka trhu tak zajišťovala, že zápasy uvidí ti, které zajímají nejvíce, a to je snad v pořádku.

Fascinující bylo, že v případě, kdy se „překupníci“ spletli a nabízeli více lístků, než o kolik stála poptávka (a museli jít s cenou dolů, často i pod původní cenu lístku), nikdo z moralizátorů nic nenamítal a všichni se naopak radovali, jak „překupníci“ prodělávají. A šlo přitom o identickou situaci, jako v případě prodeje dražších lístků, jednou spekulace (investice do lístků) vyšla, jednou ne. Ale prodělávat je u nás již tradičně dovoleno, pokud ale někdo vydělá, je potřeba ho honit s pomocí úředníků, nejlépe České obchodní inspekce…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Celé je to postavené na hlavu.
    12.05.2004 12:20

    Lístky bych prodával v aukci, dejme tomu po 500 kusech a pak ať si je makléři prodají za kolik budou chtít a co je důležité, zisky by byly řádně zdaněny.
    nalevo
    • Lístky + Sazka arena
      13.05.2004 6:52

      Pokud platí zákon nabídky a poptávky - a ten platí, tak jej musí respektovat i Sazky při prodeji lístků, jak již bylo řečeno v některém s předchozích příspěvků. V případě správně stanovené ceny (v tomto případě podstatně vyšší), by byl "černý" prodej vstupenek zcela zanedbatelný a nestál by ani za zájem medií. Co se Sazka arénou? To neví ani pan Hušák. Chce se mi k tomu dodat, že navíc nepřináší ani štěstí ve sportovních výsledcích. Viz. Slavia, která zde hrála 2 zápasy playoff (dvakrát prohrála) a o výpadku národního týmu ani nemluvě.
      L.H.
  • Co se Sazka Arenou?
    12.05.2004 10:30

    Tak mě napadá - když už není po MS v hokeji pořádné využití pro Sazka Arenu, co kdyby tam každou neděli držel slavnostní stříhač pásky VK nějaké "Klaunovy hovory k národu"?
    glox
    • Co se Sazka Arenou?
      12.05.2004 11:13

      No, co bude dál s arénou je skutečně velká otázka, která mi není lhostejná. Včera jsem četl na webu dva články a doposud se to jeví velice černě. V současné chvíli neexistuje vůbec žádní kalendář dalších akcí (pouze 1 koncert!!!), někteří zájemci byli buď odpálkování, že akcionáři Sazky si to nepřejí (Florbal Czech Open ) nebo bylo požadováno příliš vysoké nájemné (svaz krasobruslení uvažuje o MS). Dokonce začínají opuštět skyboxy velké firmy, prý z důvodu neexistence kalendáře dalších akcí. Já jenom doufám, že to skutečně nedopadne jako Palác kultury, protože by to byla škoda. Sazka musí dostat rozum a začít něco dělat. Co se týče financování, tohle skutečně nejde brát jako regulérní investici s nějakou střednědobou návratností alá financování pomocí 10 obligace s 7% úrokem
      Bufet
  • ... a proč vlastně překupníci
    11.05.2004 17:01

    Byl jsem dost překvapen "širokou diskusí" českých médií ohledně překupníků lístků. Mne předtím vůbec nenapadlo, že bych se prodejem lístku na hokejové utkání mohl nějak provinit. Ale od utkání s Lotyšskem se to už vezlo. Překupníci, šmelináři, ostuda, fuj a hanba. Ještě že tu máme ČOI, živnostenské úřady, policii městskou i ČR - Ty s nima zatočí. Za celou dobu šampionátu jsem nazaznamenal jediný smířlivý nebo snad i opačný názor. Já jsem ale na 100% přesvědčenej, že svůj lístek-majetek si mohu prodat kdekoliv, kdykoliv, komukoliv za cokoliv. Připomíná mi to naše boje s "novými majiteli" vleků v první polovině 90 let. Permanetka. Proč si kupovat jen na dopoledna za 250, když si můžu koupit celodenní za 320 a tu v poledne prodat za 150-200 někomu jinýmu. To bylo křiku, hádání, roztrhanejch permanentek a místy i facek či ukradenejch čepicí. A ani tenkrát nebyl nikdo schopnej - a že se i jednou policie přijela podívat - sdělit onen axiom. Pokud je něco můj majetek, tak já rozhodnu co si s ním udělám a né nějakej vlekař, uvaděč, ČOIkař ... PS: http://ms.hokej.cz/index.php?lng=CZ&webid=367&debug=&hash=&akce=clanek&id=21455
    Zdeněk
  • Zamer nebo chyba
    11.05.2004 13:31

    Pokud si dobre vzpominam, tak prekupnictvi se objevilo jiz pri zapasech, kdy BYLO predem jasne kdo s kym hraje. V techto pripadech bylo chybou, ze Sazka prodavala vstupenky tak levne. Jak si to vysvetlit? Bud si manazeri v Sazce nedokazali dobre spocitat poptavku nebo zvolili spatne rozlozeni prodeje v case. Nebo chtela Sazka naivne nasadit nizkou cenu pro "bezneho obcana"? Dalsim vysvetlenim je, ze se timto zpusobem uplatila prodejni sit Sazky, jejiz zamestnanci meli preferencni pristup k levnym listkum. Kazdopadne jde o prvni ztratu akcionaru Sazky, tedy sportovnich svazu. A dalsi ztraty zrejme prijdou.
    Pozorovatel
  • Nesouhlas
    11.05.2004 13:24

    Absolutne mi nejde o cenu a tak nevim, proc bych mel kupovat listek na ulici od nejakeho prekupnika s rizikem, ze mi proda treba padelek? Nekdo mozna trpi nostalgii po dennim chlebu komunismu - fronty na nedostatkove zbozi a "dobre kontakty" pro jeho ziskani. Nebo naopak Ti mladsi to berou jako dobrou zabavu. Ja uz to ale opravdu mit nemusim. Souhlasim pouze v tom, ze oficialni prodej listku byl asi hloupe vymyslen a ceny spatne stanoveny, kdyz dal prostor pro tuhle trapnou zalezitost.
    MS
  • Souhlas
    11.05.2004 13:19

    Pokud někdo získá lupeny férovou cestou, ať si s nimi překupničí jak chce. Na druhou stranu, si myslím, že překupníky měla na základě žádosti majitele pozemku trestat Policie na základě toho, že proti jeho vůli na jeho pozemku vyvíjeli podnikatelskou činnost, nota bene jemu konkurující. (Fascinující, že na tuhle drobnost nepoukázal žádný čerstvě zvolený partizán antikomunistického odboje, natož někdo ze závistníků). Jinak ideální obranou proti ČOI bylo prodávat balíček: lístek a k němu minici pro sběratele. Tou mincí byl nedávno zneplatněný desetník ;-). ČOI by si měla co nevidět posvítit na BCPP, prodávají tam akcie na kterých je vyznačen nominál 1000 CZK za několikanásobek (Tabák). To je přece také nekalý prodej :===). A co se haly týče, bude to stejný propadák, jako pomník Klaunově éře, tzv. Kongresové centrum Praha, neboli Pakul. Zajímavé je, že tentokrát socblbáci na rozdíl od "pravice" našeho národního myslivce, nezatnuly sekeru do státního futra nijak hluboko (700 mio na ekologizaci).
    Kozina
  • Má to mouchy
    11.05.2004 13:12

    Názor sice lepší než svého času absurdní porovnávání negativních účinků kouření a sportování, nicméně si nemyslím, že se lístky dostaly k těm, kteří o ně měli největší zájem. Když požadovaných x tisíc nemáte, tak můžete mít zájem megazájem a stejně vám zbude jenom bedna s pohyblivými obrázky. A 2): nejsem si jistý, zda při primárním prodeji měli všichni stejné šance.
    Tom
  • Kdyby to neřídili gumy ....
    11.05.2004 12:51

    .. tak by prodávali lístky formou aukce a svaz možná i Sazka mohli vydělat x-násobně víc. Ale aby se Hušák mohl stát skutečným majitelem Sazky musí ji nejdříve "položit" Pak budou majiteli Sazky současní majitelé dluhopisů a současní akcionáři utřou nudlu - takhle se to přeci dělá v ČR.
    Mike
  • souhlas
    11.05.2004 12:45

    Projevilo se tak socialisticke mysleni ceske spolecnosti. Proc by nekdo nemohl prodat listky za jakoukoliv cenu chce??!?! Je to jeho vec!! Naopak je treba kritizovat Sazku za to ze nebyla schopna ani realne stanovit cenu listku a na cele veci tak prodelala a chtela abychom ji to zaplatili... Zda se, ze Husak az tak dobrym manazerem nebude.... COI-ka je stejne jenom parta prudicu, kterí otravuji lidem zivot, pryc s ni! To ze komentatori jsou zakukleni socani je znamo uz dele....
    ondraa
  • 11.05.2004 12:35

    Souhlas, byla to bezva zábava a já to měl díky tomu zadarmo, a ještě mám dres na památku. Jenom jsem koukal jaký obchodnický talent uplatnila nějaká anglicky hovořící banda, jinak staré známé tváře z pražských akcií. Už bych podával další kandidaturu.
    Bufet
    • dodatek
      11.05.2004 12:59

      Zapomněl jsem napsat, že lístky jsem koupil normálně v pokladně, když jsem si přečetl na teletextu, že pořád jsou. Moralisti by měli být všímavější, pohotovější a o odvaze už nemluvím.
      Bufet
      • Re
        11.05.2004 15:47

        ...to by ovsem museli pouzivat mozek, kterym nedisponuji, mit vuli ktera jim chybi a slovo odvaha znaji pouze v teoreticke rovine slovniku. Neb za kazdym moralistou se skryva, jak je vsem jiste dobre znamo, stonasobna spina.
        Skeeter
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data