Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Polsko, Maďarsko, Slovensko

Přehled dluhopisového trhu: Polsko, Maďarsko, Slovensko

11.05.2004 10:05
Autor: 

Polsko
Začátek minulého týdne naznačoval změnu nálady na dluhopisovém trhu. Určitou dobu se zdálo, že vstup Polska do EU a rostoucí pravděpodobnost, že Belka získá důvěru Sejmu, povede konečně k poklesu výnosů polských dluhopisů. Pozitivnímu vývoji ale učinila přítrž změna ratingu od agentury Fitch, která snížila rating pro dlouhodobé závazky v domácí měně z A+ na A a současně zhoršila i výhled z pozitivního na stabilní. Celá výnosová křivka se následně posunula o 20 bps vzhůru. Dluhopisy pak ztrácely i díky propadu dluhopisů na vyspělých trzích, zejména pak po pátečním velmi robustním zlepšení na americkém trhu práce. Výnos pětiletého dluhopisu proto vzrostl až na 7,62 %, což je nejvíce od loňského listopadu.:

V tomto týdnu očekáváme na dluhopisovém trhu přetrvání nepříznivé nálady. Hlavním negativním faktorem bude páteční parlamentní hlasování o důvěře Marka Belky. Dalšími očekávanými faktory bude ohlášení růstu prodejů a inflace. Informace o stále lepší situaci ve státním rozpočtu a zrušení aukce dluhopisů v tomto týdnu zabrání výraznějšímu růstu výnosů na dlouhém a středním konci výnosové křivky. V následujícím období bude i nadále docházet k rozšiřování spreadu mezi pěti- a desetiletýmu dluhopisy. Podle našeho názoru se výnos pětiletého dluhopisu zvýší na 7,80%, výnos desetiletého vzroste na 7,45% a výnos dvouletého se posune na 7,50%.

Maďarsko:
Ceny dluhopisů se minulý týden pohybovali stejným směrem jako kurz forint, resp. byly ovlivňovány stejným faktory jako devizový kurz. Výnosová křivka tedy zaznamenala výraznější pohyb až na konci minulého týdne a to v souvislosti, kdy se na cenách dluhopisů negativně podepsalo snížení polského ratingu a americký trh práce, resp. vysoký růst počtu pracovních míst bez zemědělství (více viz odstavec výše). Výnosová křivka se tedy posunula vzhůru přičemž nejvíce utrpěl dlouhý konce křivky, kde se výnosy zvedly o více než 20 bazických bodů. V pondělí pak výnosy dluhopisů dále vrostly a to dokonce o dalších 20-45 bazických bodů. Toto oslabení nemělo žádné fundamentální příčiny, ale bylo způsobeno prodejem dluhopisů ze strany zahraničních investorů, kteří si připravují pozice před čtvrteční aukcí a tlačí ceny dluhopisů dolů. Tento týden by poměrně příznivá inflační data a dobrý výsledek zahraničního obchodu mohl vést k poklesu výnosů a to zejména na krátkém konci výnosové křivky. Případný pokles výnosů na dlouhém konci již tak samozřejmý není, neboť nálada na trhu dluhopisů již není zdaleka tak pozitivní jako zhruba před měsícem. Dodejme, že ve čtvrtek se koná aukce pětiletého a desetiletého dluhopisu v objemech 35 mld. HUF, resp. 25 mld. HUF, které nám rovněž ukáže jak silný je apetit zahraničních investorů v situaci k ceny dluhopisů ve světě klesají. Domníváme se, že výsledek aukce by mohl být pozitivní (poptávka silně převýší nabídku), což způsobí prudkou korekci, která bude znamenat rapidní pokles výnosů (o 30-40 bazických bodů).

Slovensko
Dlhopisový trh zažil za posledný týždeň aukciu 364-dňových ŠPP a 15 ročných štátnych dlhopisov (prvá v histórii). V aukcii ŠPP bol cítiť záujem keďže stále sa predpokladá ďalšie znižovanie úrokových sadzieb. Podobným spôsobom sa správal aj peňažný trh a trh FRA kontraktov, kde sadzby tiež klesali v reakcii na približovanie koruny k hranici 40,0 SKK/EUR. Samozrejme rovnankým smerom sa vydali aj výnosy dlhopisov a IRS sadzby do 5 rokov. Dlhší koniec krivky je naopak naďalej pod tlakom na rast výnosov (kopíruje trend na bundoch). Štát v piatok emitoval aj 1 mld. 10-ročných eurobondov so spreadom 33,5 bps voči nemeckým Bunds. Ide o najväčší objem v histórii krajiny. Prostriedky budú slúžiť na splatenie maturujúceho dlhu v objeme 500 mil. EUR ako aj na uhradenie časti domáceho štátneho dlhu. Vláda sa tiež snaží postupne konvertovať dlh do eúr, keďže na prelome rokov 2008/09 plánuje vstúpiť do eurozóny. Ministerstvo financií taktiež emitovalo po prvý raz v histórii 15 ročný štátny dlhopis v domácej mene. Dopyt po papiery s kupónom 5,30 % bol solídny. Avšak ministerstvo odmietlo väčšinu ponúk v dôsledku vysokých požiadaviek na výnos. Štát akceptoval iba dopyt investorov v objeme 2,11 mld. Sk pri priemernom výnose 5,27 %. Celkový dopyt investorov sa vyšplhal až na 6,38 mld. Sk. Keďže však štát má v súčasnosti dostatok peňažných prostriedkov, nie je nútený predávať bondy za akúkoľvek cenu. Emisia môže byť znovuotvorená až do objemu 40 mld. Sk.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.