Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropský zásah do odpovědnosti za škodu na životním prostředí: Hrozba konkurenceschopnosti evropských firem?

Evropský zásah do odpovědnosti za škodu na životním prostředí: Hrozba konkurenceschopnosti evropských firem?

10.05.2004 13:00
Autor: 

Riziko zvýšených výdajů může podnikatelům přinést nová „Směrnice o odpovědnosti za škodu na životním prostředí“ (Directive on Environmental Liability), jejíž návrh byl schválen Evropským parlamentem a čeká na schválení Radou EU. Základním principem této směrnice je princip „znečišťovatel platí“, který je již sice zakotven ve Smlouvě o založení Evropského společenství, teprve směrnice jej však podrobně rozpracovává. Po schválení této Směrnice Radou EU bude členským státům poskytnuta lhůta 3 let na uvedení národního zákonodárství do souladu se směrnicí.

V českém zákonodárství i v zákonodárství ostatních evropských zemí je podrobně rozpracován institut soukromoprávní odpovědnosti za škodu. Když podnikatel při své podnikatelské činnosti způsobí škodu na majetku jiného podnikatele, je povinen způsobenou škodu danému subjektu nahradit. V posledních desetiletích se však objevil jiný druh odpovědnosti za škodu, která je postavena na zásadě, že ztráty na životním prostředí jako celku musí být nahrazeny. Když tedy podnikatel poškodí i třeba jen na svém vlastním pozemku svou činností jakoukoliv ze složek životního prostředí, tj. půdu, vodu či chráněného živočicha, je za způsobenou škodu na životním prostředí odpovědný a musí ji nahradit.

Nová směrnice obsahuje dvojí režim odpovědnosti za škodu - odpovědnost za následek a odpovědnost za zavinění.

Při činnostech potencionálně nebezpečných pro životní prostředí, které zahrnují mimo jiné i průmyslovou a zemědělskou činnost, se přísně uplatňuje odpovědnost za následek. Podnikatel provozující průmyslovou výrobu tak bude odpovídat za škodu na životním prostředí bez ohledu na to, zda ji zavinil či nikoliv. Odpovědnosti se podnikatel bude moci zprostit, jen tehdy, prokáže-li, že ke škodě došlo vlivem vyšší moci, tj. události, kterou nemohl nikterak ovlivnit (například bouře, ozbrojený konflikt atd.).

Správní úřady jednotlivých členských států budou nyní povinny vyhledat znečišťovatele a dohlédnout na to, že budou podniknuta příslušná opatření k nápravě škod. Žádosti o zakročení proti podnikateli znečišťujícímu životní prostředí jsou oprávněny podávat také dotčené osoby či nevládní organizace a správní úřad je povinen na jejich podněty reagovat. Podnikatel by tedy měl zejména dbát na vytvoření pozitivního image v očích veřejnosti, pokud se chce možným nepříjemnostem vyhnout.

Dojde-li k poškození životního prostředí, je základní povinností znečišťovatele plynoucí z jeho odpovědnosti za způsobenou škodu povinnost uvést vše do původního stavu. Jestliže znečišťovatel neučiní kroky k nápravě sám, je povinen uhradit veškeré náklady nápravných opatření. Pokud však není původce znečištění zjištěn, nejsou na základě směrnice členské státy povinny zajistit nápravná opatření jiným způsobem. Při jakémkoli znečištění životního prostředí, např. potoka, tak bude velký tlak na vyhledání možného solventního znečišťovatele, čehož by si podnikatelé měli být vědomi.

Odstraňování škod způsobených na životním prostředí je nákladná činnost a pro podnikatele představuje velkou finanční zátěž. Dle Evropské komise budou výdaje na prevenci a nápravu uvedených škod v EU ročně dosahovat cca. 1,5 mld. EUR.

Směrnice nezavádí povinné pojištění této odpovědnosti, ale s ohledem na možnost vysokých výdajů lze jen doporučit pojištění či jinou formu finanční záruky, problémem však je, že pojištění odpovědnosti za ztrátu na životním prostředí jako specifický pojišťovací produkt v EU dosud neexistuje. Důsledkem implementace této směrnice budou tedy zejména zvýšené investice do nových technologií, které snižují riziko ztrát na životním prostředí, kdy ale ani takováto investice neeliminuje potenciální odpovědnost podnikatele za způsobenou škodu.

Nová úprava tak může výrazně zasáhnout do konkurenceschopnosti evropských, tj. i českých podniků, které za účelem minimalizace případných škod na životním prostředí budou nuceny investovat do nových technologií.

Markéta Lindnerová
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m