Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mistrovství světa v hokeji a česká ekonomika

Mistrovství světa v hokeji a česká ekonomika

23.04.2004 11:48
Autor: 

Fanoušky hokeje budou ze všeho nejvíce zajímat výsledky českého týmu. Sport dnes ovšem kromě vášně hráčů a fanoušků představuje také obchod. Vstupenky, televizní přenosová práva, reklama, cestovní ruch, … Pokud by se šampionát v hokeji pořádal ve Spojených státech, patrně by nikdo nediskutoval o dopadech na makroekonomické úrovni. Podnik stejné velikosti v malé zemi ovšem může přinést významné dopady.

Na mistrovství světa v hokeji bude sehráno 56 zápasů ve dvou halách: v pražské Sazka Aréně 33 utkání, v ostravské ČEZ Aréně 23 klání. Kapacita první haly je 17 tisíc diváků, maximální možnosti druhé 9 tisíc diváků. Předpokládejme, že průměrná návštěvnost bude 90 %. Na hokej by tak celkem přišlo téměř 700 tisíc diváků. Dále předpokládejme, že třetina z nich budou zahraniční fanoušci. Většina z nich patrně přijede shlédnout více utkání. Zejména utkání týmu své země. Na mistrovství bude hrát 16 družstev, na jedno družstvo tak v průměru připadá 3,5 utkání. Nechť tedy náš zahraniční fanda v průměru shlédne 3,5 zápasu („kouzlo“ průměru nás neopouští ani při tak pragmatických úvahách). Za výše uvedených předpokladů by tedy do ČR za hokejem přijelo zhruba 65 tisíc zahraničních příznivců hokeje (+ televizní štáby, novináři, fotografové, …). Kolik u nás utratí? Shodou okolností včera agentura Mag Consulting zveřejnila odhad, že v průběhu letošních Velikonoc přijelo do ČR 170 tisíc zahraničních turistů, kteří zde utratili téměř dvě miliardy korun. Protože ve většině evropských zemí byl volným dnem již pátek, můžeme předpokládat, že jejich doba pobytu v ČR byla podobná, jako doba, kterou stráví průměrný zahraniční fanoušek při sledování svého týmu na mistrovství světa. Po násobení a sčítání se dostáváme k číslu 780 miliónů, které by u nás mohli zahraniční příznivci hokeje utratit.

Hlavní přínos sportovních akcí pro ekonomiku ovšem obvykle spočívá v investicích do přípravy sportovišť a nezbytné infrastruktury. Ve své podstatě se jedná tak trochu o stavění hladových zdí (v případě supermoderní a superobrovské haly v Praze to zas není tak nepřesný příměr). Národní účty na smysl takových investic ovšem nehledí. Rekonstrukce ostravské ČEZ Arény přišla na 690 milionů. Náklady na stavbu Sazka Arény se odhadují na osm miliard. Sečteme-li investice a útraty hokejových turistů, dostáváme se k 9,5 miliardám korun, tj. 0,4 % hrubého domácího produktu. Budeme-li uvažovat multiplikační efekty investic a turistického ruchu, příjmy za reklamu, prodej přenosových práv, „reklamu“ České republiky a zde působících firem, mohli bychom se již pohybovat nikoli v řádu desetin, ale celých procent HDP.

A což teprve, kdyby se v ČR pořádaly Olympijské hry, jejichž možnost připomnělo v nedávných dnech Brno nabídkou spolupořadatelství. Poslední letní Olympiáda pořádaná v Sydney údajně pomohla australské ekonomice ke zvýšení výkonu o 1,6 % HDP. Letos se Olympijské hry vrátí do Řecka a tamní ekonomika díky tomu již pátým rokem roste čtyřprocentním tempem. Sportem nejen ke zdraví, ale také k hospodářskému růstu.

David Marek, Patria Online

„Shrábne“ Česká republika zlato nebo zůstane daleko v poli poražených a nová „miliardová“ Sazka Aréna bude burácet nad vítězstvím Kanaďanů? Dokáží superhvězdy z NHL udělat z národního týmu modlu Staroměstského náměstí? Bude finále Česko – Slovensko? Bylo potřeba kvůli mistrovství světa stavět novou halu? Hlasujte v Anketě, Vaše názory prosím sdělujte ve Fóru. Děkujeme.


Váš názor
  • Multiplikační efekt...
    23.04.2004 16:17

    ... je synonymum pro vzdušný zámek. Pokud jeden stavěl "na rychlo" halu a byl ochotný "dát cokoli", pak si možná druhý, který chtěl postavit továrnu a byl ochotný platit "normální" ceny, vybral jinou zemi. Krom Sazky zaťal sekeru i stát a město. To je multiplikační efekt "společenských staveb" v praxi. Za pár let bude Hušákův pomník stejně monumentální černá díra, jako pomník klaunu Václavovi, alias Kongresové centrum, alias Pakul, alias Sjezdový palác.
    Kozina+
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.