Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Dozorčí rada Telecomu zkusí šéfa Eurotelu odvolat ve čtvrtek

ČTK: Dozorčí rada Telecomu zkusí šéfa Eurotelu odvolat ve čtvrtek

21.04.2004 12:13
Autor: 

zpráva doplněna o vyjádření Telecomu
PRAHA 21. dubna (ČTK) - Dozorčí rada Českého Telecomu se ve čtvrtek mimořádně sejde, aby jednala o odvolání generálního ředitele Eurotelu Terrence Valeskiho. Ještě dnes by o jeho možném odchodu měli údajně jednat někteří ministři během zasedání vlády. ČTK to řekl dobře informovaný vládní zdroj. Mluvčí Telecomu Vladan Crha na dotaz ČTK potvrdil, že se dozorčí rada ve čtvrtek sejde. "Na programu jednání budou vztahy mezi Eurotelem Praha a jeho mateřskou společností," uvedl pouze.

Důvodem pro případné odvolání je dlouhodobá špatná komunikace vedení Eurotelu s mateřskou společností. Poslední kapkou pak měla být informace z tohoto týdne, že Eurotel, který na květen oznámil spuštění služby vysokorychlostního internetu přes technologii CDMA, stále nemá potřebnou licenci. Do technologie přitom firma investovala zhruba 400 milionů korun.

Členové dozorčí rady se začali myšlenkou na sesazení šéfa mobilního operátora zabývat již v úterý, kdy obdrželi návrh představenstva elektronickou poštou. Namísto projednávání na dálku (per rollam), tedy emailem či faxem, zvolili mimořádné zasedání. Podle některých médií má být odvolán i druhý jednatel Eurotelu, ředitel právní divize Luboš Bórik. Jednatele Eurotelu může odvolat jen představenstvo Telecomu, potřebuje ale schválení od dozorčí rady.

Podle mluvčí ministerstva informatiky Kláry Volné by bylo nezodpovědné, kdyby stát chtěl měnit management společnosti, která je jednou z nejúspěšnějších v ČR.

Eurotel v březnu oznámil, že hodlá CDMA komerčně nabízet od května. Podle neoficiálních informací byl termín stanoven na 5. května. Předseda Českého telekomunikačního úřadu David Stádník ČTK řekl, že úřad stále vyhodnocuje zkušební provoz služby a teprve poté rozhodne, zda službu povolí či ne. "Pracujeme na vydání licence," uvedl v úterý Stádník.

O CDMA projevilo zájem dalších šest firem, Eurotel však do roku 2011 ovládá potřebné kmitočty, které nyní využívá pro starší mobilní síť NMT s předčíslím 601. CDMA má umožnit mobilní přístup na internet o rychlosti až 200 kbit/s, což je až desetkrát více, než prostřednictvím mobilní technologie GPRS. Cena by se měla podle neoficiálních informací pohybovat pod 1500 korun měsíčně.<>p/ První náznaky sporu mezi vedením Telecomu a Eurotelu se objevily na začátku roku, když Telecom nařídil Eurotelu práce na CDMA pozastavit kvůli analýze finančního přínosu služby. Služba by rovněž mohla konkurovat rychlému internetu přes ADSL od Telecomu. Předseda představenstva Telecomu Gabriel Berdár chtěl poté dosadit Valeskiho do představenstva Telecomu, aby při svém rozhodování v Eurotelu nesl odpovědnost i za hospodaření Telecomu. Nakonec od svého záměru upustil a místo toho Telecom ve své dceřiné firmě zřídil dozorčí radu.

Valeski je generálním ředitelem Eurotelu od podzimu roku 2000.


Váš názor
  • Odvolat
    21.04.2004 20:53

    Odvolat by měli Beďara, toho neschopáka co neumí ani mluvit na tiskovce.
    Vraána
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data