Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna oslabuje k dolaru na 27,25 Kč/USD … vývoj na eurodolaru se obrátil

Koruna oslabuje k dolaru na 27,25 Kč/USD … vývoj na eurodolaru se obrátil

20.04.2004 10:37
Autor: 

Česká koruna v úvodu úterní seance mírně posiluje na 32,53 Kč za euro, výkyvy jsou však zatím minimální. Trh se mírně uklidňuje s tím, jak roste pravděpodobnost, že sněmovna (když ne dnes tak ve čtvrtek nebo v pátek) přehlasuje prezidentovo veto zákona o DPH. Americký dolar znovu posiluje k euru, kurz koruny tak slábne na 27,23 Kč/USD.

Včerejší jednání premiéra Špidly s opozicí sice nepřinesla domluvu, zdá se však, že se koalici podaří přesunout hlasování o sporném zákonu na čtvrtek nebo pátek, a to již bude mít díky ministru Svobodovi většinu. Především zahraničí vykazuje nadměrnou citlivost na politická témata, přestože domácí investoři jsou již zvyklí. Koruna zůstane pravděpodobně do čtvrtka (pozor však také na dnešní hlasování ve sněmovně) z těchto důvodů pod tlakem, resp. mohla by se udržet kolem 32,50 či dokonce (podobně jako včera) oslabit k 32,60 Kč za euro.

Sentiment v regionu je dnes smíšený, na silných úrovních se drží slovenská koruna, od rána mírně sílí maďarský forint. Jediný zlotý k euru oslabuje, zde je však patrný vliv obratu ve vývoji na eurodolaru. V rámci střední Evropy mají zbylé měny vůči české koruně výhodu vysokých úrokových sazeb.

Americký dolar v noci pokračoval v růstu, bez problémů překonal úroveň 1,2000 USD/EUR a postupně posiluje na aktuálních 1,1940 USD/EUR. Posílení přitom nebylo způsobeno jedinou zprávou, spíše jde o komplex spekulací na dnešní projev Alana Greenspana. Hlavní ekonom ECB Otmar Issing včera večer řekl, že oživení celé eurozóny závisí především na Německu a Francii, jejichž výkon je stále slabý. Naopak bankéř Papademos označil růst eurozóny za mírný, ale postupný, signalizoval tak, že se úroky pravděpodobně snižovat nebudou.

K posílení dolaru také zřejmě přispěl ranní komentář japonského ministerstva financí k vývoji na devizovém trhu. Skupina G7 údajně vede neoficiální rozhovory s čínskou stranou, země G7 dále údajně chápou japonské intervence na trhu. Japonský jen dnes výrazně posiluje k dolaru (108,0 JPY/USD) a ještě výrazněji k euru (128,8 JPY/EUR).

Greenspan bude hovořit dnes a zítra před americkými zákonodárci, současné pohyby na eurodolaru tak lze považovat za vstupování do pozic související se spekulací o vývoji sazeb Fedu. Pokud bude Greenspan dnes opatrný, bude nervozita pokračovat minimálně do zítřka. Technicky vidíme široké pásmo pro vývoj eurodolaru, mezi 1,1900 a 1,2040 USD/EUR.

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data