Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mistrovství světa v hokeji a česká ekonomika

Mistrovství světa v hokeji a česká ekonomika

14.04.2004 16:35
Autor: 

Fanoušky hokeje budou ze všeho nejvíce zajímat výsledky českého týmu. Sport dnes ovšem kromě vášně hráčů a fanoušků představuje také obchod. Vstupenky, televizní přenosová práva, reklama, cestovní ruch, … Pokud by se šampionát v hokeji pořádal ve Spojených státech, patrně by nikdo nediskutoval o dopadech na makroekonomické úrovni. Podnik stejné velikosti v malé zemi ovšem může přinést významné dopady.

Na mistrovství světa v hokeji bude sehráno 56 zápasů ve dvou halách: v pražské Sazka Aréně 33 utkání, v ostravské ČEZ Aréně 23 klání. Kapacita první haly je 17 tisíc diváků, maximální možnosti druhé 9 tisíc diváků. Předpokládejme, že průměrná návštěvnost bude 90 %. Na hokej by tak celkem přišlo téměř 700 tisíc diváků. Dále předpokládejme, že třetina z nich budou zahraniční fanoušci. Většina z nich patrně přijede shlédnout více utkání. Zejména utkání týmu své země. Na mistrovství bude hrát 16 družstev, na jedno družstvo tak v průměru připadá 3,5 utkání. Nechť tedy náš zahraniční fanda v průměru shlédne 3,5 zápasu („kouzlo“ průměru nás neopouští ani při tak pragmatických úvahách). Za výše uvedených předpokladů by tedy do ČR za hokejem přijelo zhruba 65 tisíc zahraničních příznivců hokeje (+ televizní štáby, novináři, fotografové, …). Kolik u nás utratí? Shodou okolností včera agentura Mag Consulting zveřejnila odhad, že v průběhu letošních Velikonoc přijelo do ČR 170 tisíc zahraničních turistů, kteří zde utratili téměř dvě miliardy korun. Protože ve většině evropských zemí byl volným dnem již pátek, můžeme předpokládat, že jejich doba pobytu v ČR byla podobná, jako doba, kterou stráví průměrný zahraniční fanoušek při sledování svého týmu na mistrovství světa. Po násobení a sčítání se dostáváme k číslu 780 miliónů, které by u nás mohli zahraniční příznivci hokeje utratit.

Hlavní přínos sportovních akcí pro ekonomiku ovšem obvykle spočívá v investicích do přípravy sportovišť a nezbytné infrastruktury. Ve své podstatě se jedná tak trochu o stavění hladových zdí (v případě supermoderní a superobrovské haly v Praze to zas není tak nepřesný příměr). Národní účty na smysl takových investic ovšem nehledí. Rekonstrukce ostravské ČEZ Arény přišla na 690 milionů. Náklady na stavbu Sazka Arény se odhadují na osm miliard. Sečteme-li investice a útraty hokejových turistů, dostáváme se k 9,5 miliardám korun, tj. 0,4 % hrubého domácího produktu. Budeme-li uvažovat multiplikační efekty investic a turistického ruchu, příjmy za reklamu, prodej přenosových práv, „reklamu“ České republiky a zde působících firem, mohli bychom se již pohybovat nikoli v řádu desetin, ale celých procent HDP.

A což teprve, kdyby se v ČR pořádaly Olympijské hry, jejichž možnost připomnělo v nedávných dnech Brno nabídkou spolupořadatelství. Poslední letní Olympiáda pořádaná v Sydney údajně pomohla australské ekonomice ke zvýšení výkonu o 1,6 % HDP. Letos se Olympijské hry vrátí do Řecka a tamní ekonomika díky tomu již pátým rokem roste čtyřprocentním tempem. Sportem nejen ke zdraví, ale také k hospodářskému růstu.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Olympiáda & růst HDP
    19.04.2004 9:51

    Olympiády jsou dnes po započtení všech výnosů ziskové - na rozdíl od nadšení z uspořádání prvních olympiád. Proto je o jejich uspořádání vždy takový zájem a není náhodou, že místo Atén (v roce 1000cího výročí novodobých olympijských her ...) vyhrála Atlanta. Navíc málokteré sportoviště zůstává po olympiádě hladovou zdí - konají se zde např. Mistrovství světa, Evropy apod. Problémem mohou být v dnešní době další náklady na bezpečnost her, protože takové velké shromáždění lidí je vítaným cílem teroristů a již jednou se tak stalo (viz. olympiáda v Mnichově).
    PaulC
  • Olympijada
    15.04.2004 12:09

    To by byla ostuda, predstavte si "Nahradni autobusova Olympijska doprava".. ;))
    fz
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů