Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Podle ABN Amro bude euro do třech měsíců na 1,17 USD/EUR...

14.04.2004 13:33
Autor: 

ABN Amro Holding NV - největší nizozemská banka měřeno velikostí aktiv - se včera přidala k zástupu ostatních evropských bank (jmenovitě např. Barcalys Capital Inc.) a snížila odhad budoucí hodnoty jednotné evropské měny euro. Jako hlavní důvod - opět shodně s ostatními bankami - ABN Amro cituje pokračující zpomalení resp. zastavení evropské ekonomické expanze.

Podle názoru "měnového" stratéga ABN Amro Shahaba Jalinoose se euro během následujících třech měsíců propadne na cenu 1,17 (kurzy vždy USD/EUR) - jeho minulý odhad přitom hovořil o hladině 1,26. Jak bylo zmíněno, největší překážkou dalšího udržitelného růstu eura je nízká míra ekonomického růstu v eurozóně a podle S. Jalinoose Evropská centrální banka bude muset přistoupit k dalšímu snižování úrokových sazeb - nejpozději v září letošního roku a minimálně o půl procentního bodu. Podobného mínění je i hlavní ekonom ECB Otmar Issing, který v sobotu ve Stuttgartu prohlásil, že " ekonomické oživení v eurozóně nevydrží příliš dlouho, pokud spotřebitelé výrazně nezvýší míru spotřeby".

Jak se k výše uvedenému staví další evropské banky? Posuďte sami:

* Barclays Capital Inc. - investičně-bankovní divize třetí největší britské banky čeká, že EUR bude na horizontu 3 měsíců obchodovat na 1,27. Původní odhady hovořily o 1,33 (revize byla provedena 2. dubna)
* Lehman Brothers - 3měsíční výhled je na 1,25, předchozí odhad byl 1,28
* Credit Suisse First Boston - 5. dubna banka snížila odhad na 1,20 z předchozích 1,24
* Dresdner Bank AG - 3měsíční výhled je na 1,15, 1,20 za půl roku, 1,24 za 9 měsíců a 1,28 za jeden rok. Předchozí odhady byly 1,25, 1,28, 1,33 a 1,38

Petr Žabža, Patria Direct (Zdroj: Bloomberg LP)


Váš názor
  • Nejlepsi cas
    23.04.2004 4:35

    Nejlepsi cas prodat do leta Us akcie . Relativne posileny dolary, ktery dlouho nevydrzi a prepalene akcie ktere pred volbami a zvysovanim urokovych sazeb padnou. Ztrata svobody v Us musi znamenat jen jedno -dlouhodoby upadek. Jinak euro je samozrejme z ek. hlediska nadhodnocene. Ztrata svobody ma vsak vetsi a dlohodobou vahu.
    J.Baltazar
  • Chaos
    14.04.2004 19:18

    Vse se ridi teorii chaosu, takze NIKDO nemuze predpovidat kurz do budoucna...to je jenom tip, nic vic, stejne jako sazet na zapasy... Ja tipuju posilovani dolaru..
    Jerz
  • Bezcenné předpovědi
    14.04.2004 15:27

    Fascinuje mě, jak si různí lidé a podniky neustále platí podobné předpovídálky, jejichž predikce mají stejnou hodnotu jako drby staré báby na žižkovské pavlači. Když jde euro zcela iracionálně nahoru, neznají žádné meze a předpovídají všemožné nesmyslné hodnoty jako 1.40 dolarů za euro. Když euro jde dolů, říkají, že budou třeba 3 měsíce na posun na 1.17. Kurs 1.17 může nastat pozítří. Za tři měsíce může být kurs zcela odlišný, třeba 1.00.
    • Re:Bezcenne predpovedi
      21.04.2004 15:22

      Jednoduche na tom je to, ze clovek ked sa chce vyznat a chapat predpovede analytikov musi vediet si ich rec prelozit do svojho jazyka. Vo velkom pocte pripadov ide o jednoduche vyrovnanie nabidky a poptavky. Ak expert uz ocakava, ze kurz je v danom case na max. a je nutna urcita korekcia, jednoducho posle do sveta predpoved na dalsi rast. Ti, ktori sa nevzyznaju v problematike vyrovnavaju jeho predaj svojim nakupom. On na tom zarobi, ostatni prerobia. Co obchodna etika? Nic, svoje nazory vzdy prezentuje ako moznost, bez zaruky.PS k USD: Hodnota 1,0750 a dokonca 1,0200 podla technickej analyzy su hodnoty, ktore znamenaju, ze EUR je este stale v raste oproti USD. Vysledok: USD moze posilovat v urcitom casovom horizonte az k tymto hodnotam a pre vetsinu analytikov pojde este stale len o technicku korekciu k rastu Eura od roku 2001.
    • souhlas
      14.04.2004 17:45

      pane kolego, naprosto presne vystizeno, to mi tak sedlo, ze musim reagovat. Prece je logicke, ze rostouci ekonomika a to US je bude mit tvrdnouci menu a Evropa, radoby silna, ma docasne nadhodnocene euro at uz kvuli urokovym sazbam nebo necemu jinemu. Cekam az se to srovna a dolary prodam. A to jsem laik ale proste to tak bude. A tihle pisalci jsou bud troubove, nebo, to spise, ucelovi vypousteci zprav. A nejvice miluji zasadni zpravy typu uz je Euro na maximu? Ceka nas dalsi dramaticky rust dolaru? Opravdu bych jim chtel sverit sve penize. Takze se mej a hlavne se nerid odbornymi radami renomovanych spolecnosti ale jen selskym rozumem. A kup dolary, vydelas az euro a s nim koruna oslabi
      Vladimir
      • fx
        23.04.2004 15:09

        Čau laiku, sedni si nachvíli na dealing, pak to třeba pochopíš. Jo, a taky by ses mohl vrátit zpět do základní školy a trošku potrénovat gramatiku. Nebo ta je snad taky jen pro profíky? acme
        acme
      • Fakt?
        14.04.2004 22:31

        Kdyz se podivate na jakekoliv fundamentalni ukazatele ekonomiky USA (tedy konkretne deficit bezneho uctu, rust zadluzeni vs. rust ekonomiky atd), tak se budete divit, jak to, ze tahle ekonomika neni v depresi. Zrejme se tedy ridite Sorosovym tvrzenim, ze "to, ze je cena nadhodnocena neznamena, ze nemuze byt jeste vyssi". S timto tvrzenim zcela souhlasim. Ale penize bych do toho nevrazil. Jo, a nerikam, ze je na tom evropska ekonomika lip (i kdyz bych rek, ze aspon vzhledem k tem deficitum a zadluzeni trochu ano). IMO svet neni o investici bud do USD nebo EUR, existuji miliony jinych moznosti. A fascinuje me tvrzeni tech, co veri v dolar, ze "deficit bezneho uctu je trvale udrzitelny". Muze mi nekdo spocitat, jak? Ja to zkusil, a vyslo mi, ze to nejde. A extra to nejde, pokud je deficit vyssi nez ekonomicky rust.
        ondra
      • Souhlas
        14.04.2004 19:37

        jen bych doplnil, ze Tvoje rada pro LM urcite padla na urodnou pudu, nebot on pracuje (val) v USA ;-)
        Vasek
  • Vzdělaní,
    14.04.2004 13:57

    řekněte mi, jak závisí kruz měny na ekonomickém růstu?
    ondra
    • Zavislost kurzu měny na ekonomickém růstu
      14.04.2004 15:35

      Závisí poměrně silně. Pokud ekonomika roste (USA za rok), bývají úrokové sazby vyšší než když ekonomika stagnuje (EU za rok, ať žije socialismus). Budoucí kurs měn v čase t je pak dán rozdílem obou úroků - úrokovým diferenciálem. podle vztahu FXspot * exp((r-rf)*t) FXspot je aktuální kurs, r je úrok domácí měny, rf úrok zahraniční měny, t čas. Dalšími faktory je třeba i silná poptávka po měně rostoucí ekonomiky zahraničními investory => posílení měny. Je jistě spousta dalších faktorů.
      abeille
      • Takže jestli to chápu dobře
        14.04.2004 15:57

        tak největší vliv má při růstu ekonomiky "očekávání změny sazeb centrální banku" - je to tak? Pak tady máme další vlivy - větší poptávka po importech (pokles kurzu), větší příliv investorů (růst kurzů), jejichž vliv působí proti sobě. Mě jde o to, čím je podloženo tvrzení: Růst ekonomiky způsobí posílení kurzu. Zatím tedy vidím: Růst ekonomiky způsobí, že se Greenspan rozhodne zvýšit sazby, což bude působit na růst kurzu.
        ondra
        • ano
          14.04.2004 16:51

          Osobně bych na prvním místě viděl riziko zvýšení úr. sazeb FEDem. Na druhém místě bych viděl příliv investorů, protože evropský socanský moloch není dobré místo na ukládání peněz. Takže kurs USD bude pravděpodobně i v budoucnu živen přítomností aktiv cizích investorů v USA.
          abeille
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.