Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co říká detailnější pohled na výsledky Eurotelu v roce 2003?

05.04.2004 10:43
Autor: 

Výnosy Eurotelu, jeho operační marže, investice do pracovního kapitálu a zejména do fixních aktiv, volné cash flow, kapitálová struktura, výše dividend placená 100% vlastníkovi - Českému Telecomu - a následně výše dividend placená Českým Telecomem. Tak jde hlavní linie posuzování výsledků Eurotelu z perspektivy akcionářů Českého Telecomu, k níž se přidává pohled na interakci mezi strategií obou společností a její vliv na jejich kombinovanou hodnotu. Podívejme se nyní, co zveřejněná detailní 2003 data mohou k tomuto dodat.

Výnosy Eurotelu, které v roce 2003 rostly o 1 %, je možno rozdělit na jednorázové, které klesají zejména tak, jak roste penetrace trhu, respektive klesá marginální přírůstek zákazníků, a výnosy opakující se. V roce 2003 tvořily jednorázové výnosy již jen 5 % výnosů celkových. Z dostupných dat je možno opakující se výnosy operátora rozdělit na tři hlavní části - výnosy z měsíčních paušálů, z propojovacích služeb a čisté výnosy ze služeb. Vývoj je popsán následujícím grafem:

Zdroj: Eurotel, Patria Finance

Vývoj výnosů z propojovacích služeb odráží objem propojení z sítí Českého Mobilu, T-Mobile ČR, alternativních operátorů a Českého Telecomu. V následujících periodách bude silně ovlivněna snížením M,F2M tarifů, krokem, který je vítán zejména alternativními operátory a Českým Mobilem (díky svému podílu na trhu CM/telekomunikace a zejména CM/Eurotel+T-Mobile CR a následně relativnímu objemu hovorů mezi jejich sítěmi). Mírně by také mohlo dojít ke zvýšení atraktivnosti pevných linek pro hlasové služby (či spíše zmírnění jejího poklesu) a ovlivnit tak i ostatní skupiny výnosů mobilních operátorů. Připomeňme, že Eurotel a T-Mobile ČR protestovaly již proti poplatku ve výši 3,66 Kč, (T-Mobile ČR loni požadoval cenu kolem 4,50 Kč). Český Mobil podle svých propočtů indikoval jeho relevantní výši hluboko pod 3 Kč.

Soustavný pokles výnosů z měsíčních poplatků Eurotelu je odrazem toho, že pokles průměrného realizovaného poplatku více než vyváží růst počtu tarifních klientů (15 % y-o-y):


Zdroj: Eurotel, Patria Finance

V rámci prezentovaného rozdělení největší skupina - čisté výnosy ze služeb - vykazuje rostoucí trend. Pokles průměrného výnosu na zákazníka je zde více než vyrovnán jejich rostoucím počtem, jak demonstruje následující graf:

Zdroj: Eurotel, Patria Finance

NC výnos na klienta je dán velikostí výnosu hlasových služeb (objem provolaných minut a průměrný realizovaný tarif na minutu) a výnosu z nehlasových služeb, které u všech operátorů nabývají na významu (např. T-Mobile ČR uvedl, že podíl služeb s přidanou hodnotou na jeho celkových příjmech dosahuje 20,5 %, je tak v tomto měřítku údajně druhým nejúspěšnějším evropským operátorem). S nabídkou nehlasových služeb úzce souvisí zde již diskutovaná problematika 3G technologie, která je do značné míry problematikou "slepice či vejce" - bez této technologie není často možno rozeběhnout mnoho na kapacitu náročných služeb; bez těchto služeb ale není 3G využitelná v komerčním slova smyslu - respektive stoupá rizikovost toho, že se nezaplatí (nesplní investiční kritéria operátorů). Služby do značné míře závislé na rychlosti a kapacitě přenosu jsou ale zároveň tím, co bude již v dohledné době zachraňovat tržby a marže mobilních operátorů na rozvinutých trzích před poklesem. U tradičních hlasových služeb se totiž dá očekávat, že konkurenční tlak bude tlačit na tarify, tržby a marže tak, že se stanou zhruba stejně oceněnou komoditou o všech operátorů, a to na hranici marginálních nákladů.

Expanze služeb spojených s mobilními telefony (i) vzhůru po hodnotovém řetězci a (ii) kooperace s firmami z jiných odvětví na jednotlivých stupních tohoto řetězce (např. MMS - informace, infotainment, zábava), se tak stává možnou záchranou z hlediska udržení návratnosti kapitálu v odvětví. Ani zde není ČR výjimkou, podmínky 3G licencí domácím operátorům ale dávají ve srovnání se zbytkem světa ten komfort, že v době jejich rozjezdu u nás bude tato technologie již do značné míry v praxi otestována.

Klesající realizované průměrné měsíční poplatky i čistý výnos ze služeb Eurotelu pak mimo jiné potvrzují tezi, že v porovnání s historickým a současným stavem bude z hlediska domácích operátorů hůře - konkurence se zostří jak v subodvětví samotném, tak celkově v telekomunikacích, jak dominantní i alternativní operátoři fixních linek budou stále intenzivněji tlačit na tarify, zejména v hlasové oblasti (viz výše) a podporovat a rozšiřovat svou nabídku služeb, což bude mít přímý dopad na výnosy, zisky, cash flow a návratnost investovaného kapitálu (a poměr ROIC/WACC) v odvětví.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • soustruznik
    05.04.2004 11:44

    tak se nam specialista na CEZ preorientoval na teleklam.nevite nekdo proc Patria nema zadne doporuceni na CEZ :-)))))))))))))))))
    ppetr
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.