Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak zářná budoucnost čeká indexové akcie (ETF)?

Jak zářná budoucnost čeká indexové akcie (ETF)?

26.03.2004 13:23
Autor: 

Před nějakou dobou jsme se dívali na srovnání výhod a nevýhod indexových akcií (ETF - Exchange Traded Funds) vůči jiným investičním instrumentům podobného typu, např. otevřeným podílovým fondům. Srovnání to samozřejmě není dokonalé, oba instrumenty mají několik charakteristik, které to v podstatě vylučují - obecný závěr však pro ETF prorokoval poměrně světlé zítřky. Za poslední měsíc se na trhu objevilo několik informací, které tuto představu potvrzují:

* 25.3.2004 - Objem celosvětově investovaného majetku v indexových akciích dosáhl v únoru letošního roku 223,5 miliard dolarů a vzrostl o 1,6 %, tažen především vyššimi prodeji v regionu Evropy (zdroj Morgan Stanley). Objem aktiv fondů s domicilem v Evropě vzrostl o 4,1 % na 23,2 miliard dolarů, fondy domicilované v USA přidaly 2 % na 158,4 miliardy USD a fondy lokalizované v Asii získaly další 2,9 % na 27,2 miliardy dolarů.

* 3.3.2004 - Americká Komise pro cenné papíry (SEC) do 4. prosince prodloužila indexovým akciím výjimku, která jim umožňuje obchodovat 3 c nad nejlepší cenou nákupu a prodeje dosažitelnou na amerických trzích. Tato výjimka se vztahuje na ETF kopírující index Nasdaq 100, Dow Jones Industrial Average a S&P500, kotované na American Exchange. Tato výjimka tak umožňuje investorům preferovat rychlost exekuce nad nejlepší cenou.

* 2.3.2004 - Fidelity Investments umožní investorům obchodovat jejich ETF navázaný na index Nasdaq Composite zcela bez poplatků. Tento fond spravuje majetek v objemu 123 mil. dolarů (proti 400 milionům dolarů v okamžiku jeho založení). Mezi 152 indexovými akciemi sledovanými agenturou Bloomberg se tento fond umístil na 96. místě. Jeho popularita však zdaleka nedosahuje nejznámějšího ETF sledujícího trh Nasdaq - Nasdaq 100 Index Tracking Fund, spravovaného Bank of New York, jehož tržní kapitalizace nyní dosahuje 22 miliard dolarů. Největší však stále zůstává ETF sledující index S&P500 (SPY) s tržní kapitalizací ve výši 42 miliard USD.

Tolik suchá data. Ze statistiky Morgan Stanley jednoznačně vyplývá, že zájem investorů o indexové akcie roste. Krok americké SEC je potvrzením trendu uvolňování tzv. "best execution rule" a opatření Fidelity Investments je mnohem spíše marketingovým tahem, který má za úkol podpořit prodej tohoto fondu. Suma sumárum - relativně pozitivní. Mnohem zajímavější ale bude, jak se segment indexových akcií začne chovat v budoucnu. Co by tedy z pohledu samotných investorů mohly fondy udělat pro další růst?

* Rozšířit portfolio nabízených fondů. Při vší nabídce, která je v tomto okamžiku na trhu se nedá říci, že by indexové akcie byť jenom zdaleka doháněly konkurenční otevřené podílové fondy, kterých jsou tisíce (jestli jich tisíce opravdu být musí může být námětem k další diskusi). Argumentem ve prospěch tohoto stavu může být fakt, že počet "investovatelných" indexů, které by mohly dané ETF kopírovat, je relativně konečný - proto je také omezena nabídka navazujících indexových akcií. Na druhé straně tento stav ale musí být motivací pro firmy tvořící a udržující hlavní skupiny indexů k rozšíření také jejich porfolia produktů - to by automaticky zvýšilo investiční obzor správců fondů.

* Vyšší zastoupení sektorových indexových akcií. Pokud se podíváme na současné možnosti především evropských ETF, situace je relativně tristní. S vyjímkou ETF, které jsou emitované a spravované německou firmou Indexchange a které kopírují sektory indexu DJ STOXX600, mnoho na výběr není. Naopak Spojené státy jsou na tom v tomto ohledu mnohem lépe - např. rodina indexových akcií HOLDRs nebo iShares nabízí zajímavý přístup na jednotlivé segmenty trhu.

* Pružnější reakce na poptávku investorů. Z obecného pohledu zůstává produktové portfolio indexových akcií relativně stagnantní - hlavní akciové benchmarky jednotlivých zemí, v některých případech rozšířené o sektory. Jen velmi málo indexových akcií sleduje komodity, drahé kovy nebo suroviny, i když zájem investorů o tento druh investic v poslední době výrazně roste. Někdo sice může namítat, že tento segment je ralativně dobře pokrytý indexovými certifikáty - ne každý je ale může nakupovat, navíc jejich likvidita a rozpětí cen nákup-prodej dokáže v dobách tržní turbulence poměrně hodně oscilovat (díky tomu, že tvůrcem ceny není burza resp. jednotliví účastníci trhu, ale emitent sám).

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data