Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Index důvěry spotřebitelů i podniků v březnu v ČR roste

25.03.2004 9:55
Autor: 

Saldo souhrnného indikátoru důvěry se v březnu 2004 oproti předchozímu měsíci zvýšilo, a to jak vlivem podnikatelského indikátoru důvěry, tak i spotřebitelského indikátoru důvěry.

V průmyslu (944 respondentů) hodnotilo v březnu 34 % respondentů svou ekonomickou situaci jako dobrou, 62 % jako uspokojivou a 4 % jako špatnou, což je mírně horší výsledek než v únoru. Po sezónním očištění se hodnocení celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku v současnosti ve srovnání s výrazně příznivým hodnocením v únoru sice zhoršilo (pokles salda o 8 bodů), ale v dlouhodobém srovnání dosahuje druhé nejvyšší hodnoty od srpna 2001. Hodnocení současné zahraniční poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se zhoršilo také (pokles salda o 6 bodů). Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů nezměnil. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zrychlení výrobní činnosti (růst salda o 12 bodů), neměnný vývoj zaměstnanosti a pro příštích šest měsíců zlepšení své ekonomické situace (růst salda o 9 bodů) – všechny údaje po sezónním očištění.
Celkově se indikátor důvěry v průmyslu oproti předchozímu měsíci zvýšil. V meziročním srovnání je o 4 body vyšší než v březnu 2003.

Ve stavebních podnicích (463 respondentů) se v březnu po sezónním očištění udrželo dobré hodnocení současné ekonomické situace z předchozích měsíců, i když oproti únoru došlo k jeho snížení. Hodnocení domácí poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se zlepšilo (růst salda o 3 body). Při výrazném zlepšení očekávání stavební činnosti (růst salda o 11 bodů) očekávají respondenti pro příští tři měsíce převážně neměnnost ve vývoji zaměstnanosti (i když po sezónním očištění saldo o 8 bodů pokleslo). Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví oproti minulému měsíci mírně poklesl.

Z respondentů z odvětví obchodu (327 respondentů) hodnotilo v březnu ekonomickou situaci svého podniku 34 % jako dobrou, 64 % jako odpovídající sezóně a 2 % jako špatnou, což oproti únoru znamená růst salda o 9 bodů (po sezónním očištění). Respondenti signalizují neměnnost objemu zásob. Neměnnost ve vývoji cen očekává 85 % respondentů, 8 % očekává růst a 7 % pokles. Pro příštích šest měsíců očekává 56 % respondentů neměnnou ekonomickou situaci (v únoru 69 %), růst očekává 38 % (v únoru 26 %) a 6 % pokles (v únoru 5 %). Celkový indikátor důvěry v obchodě oproti únoru vzrostl.

Ve vybraných odvětvích služeb (759 respondentů) hodnotilo svoji současnou ekonomickou situaci v březnu 61 % respondentů jako dobrou, 38 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně a 1 % jako špatnou, což je horší hodnocení než v únoru. Růst poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku očekává 38 % respondentů, neměnný vývoj 57 % respondentů a 5 % pokles, což je lepší očekávání než v únoru. Neměnnost ve vývoji cen očekává 75 % respondentů, růst cen 18 % respondentů a 7 % pokles. Pokles počtu zaměstnanců očekává 36 % respondentů, neměnnost 48 % a růst počtu zaměstnanců 16 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb mírně poklesl.

Ze šetření mezi spotřebiteli (1000 oslovených respondentů) v březnu vyplývá zlepšení sald očekávání celkové ekonomické situace i jejich finanční situace v příštích dvanácti měsících. Saldo očekávané celkové ekonomické situace vzrostlo o 1 bod, saldo očekávané finanční situace spotřebitelů vzrostlo o 3 body. Oproti minulému měsíci se snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, saldo kleslo o 9 bodů. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil (pokles salda o 3 body). Celkový indikátor spotřebitelské důvěry oproti minulému měsíci vzrostl, avšak za období od března 2003 do března 2004 saldo indikátoru důvěry spotřebitelů pokleslo o 10 bodů.

(zdroj: tisková zpráva ČSÚ, graf, databáze - Patria Online)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data