Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Čekání na deflaci – příběh nekončí

19.03.2004 11:22
Autor: 

Je otázkou času, kdy se opět výrazněji rozvíří diskuze o riziku deflace. Loni na jaře se o deflaci, kromě již tradičně Japonska, mluvilo na obou stranách Atlantiku, v eurozóně i Spojených státech. V druhé polovině roku se inflace ve vyspělých ekonomikách pohnula vzhůru, nyní je ovšem opět na sestupu. V eurozóně dokonce inflace v únoru klesla na 1,6 %, nejnižší hodnotu od listopadu 1999. V USA je jen o desetinu procentního bodu vyšší. V Německu dokonce klesla pod jedno procento.

Připomeňme jen krátce, v čem je deflace škodlivá. Deflace vede i při nulových úrokových sazbách ke zhodnocování úspor a tedy k intertemporální substituci spotřeby. Jinými slovy, proč bych měl nakoupit už dnes, když zítra bude levněji. Výsledkem je snížení poptávky a zvýšení míry úspor. Pokles cen aktiv navíc dále posiluje amplitudu a persistenci poklesu bankovního zprostředkování. Snížení cenové hladiny vede také k růstu reálných mezd při rigiditě nominálních mezd, což vede k růstu výrobních nákladů firem a zhoršení jejich finanční situace. Následuje propouštění a další obrátka v deflačně-depresním cyklu. Nebezpečí deflace spočívá dále v tom, že spolu s ní se do dveří vkrádá past likvidity, což je stav, kdy se měnová politika stává neúčinnou. Paradoxem současného poklesu inflace je vývoj cen na komoditních trzích. Jak ceny zemědělské produkce, tak ceny kovů i ceny nerostných paliv na světových trzích rostou. V USA sice kvůli tomu roste inflace v produkčních cenách (v lednu vyšplhala na 4,0 %), v eurozóně ovšem klesla na 0,3 %, ve Francii na 0,2 % a v Německu jsou nyní produkční ceny o 0,1 % nižší než před rokem. Rozdíl jde především na vrub vývoji kurzu eura k dolaru. Nicméně inflace ve spotřebitelských cenách míří dolů v USA stejně jako v eurozóně.

Obr. 1: Index cen komodit (meziroční změny)


Zdroj: ČSÚ

Je zřejmé, že nebýt růstu cen kovů, ropy a zemědělské produkce, byla by inflace ještě nižší. Možná by se eurozóna i USA připojily k Japonsku a ponořily se do deflace. Ekonomicky vzato, deflace nezačíná při nulové změně cenového indexu. Tradiční Laspeyresovy indexy inflaci mírně nadhodnocují. Odchylka, která se nazývá Boskin-bias, byla v USA odhadnuta na 0,8 až 1,6 procentního bodu (pro meziroční inflaci). Německá Bundesbanka ji odhaduje na 0,75 procentního bodu.

Obr. 2: Ceny kovů (meziroční změny)


Zdroj: ČSÚ

Proč tedy inflace v USA a eurozóně klesá a v Japonsku se nadále drží deflace? Jedním z vysvětlení je výkon těchto ekonomik. Oživení hospodářského růstu je sice na postupu, jenže ani v jedné z velkých ekonomik není dostatečně velké, aby smazalo předchozí pokles pod potenciální možnosti těchto ekonomik. V případě eurozóny by se dokonce mezera výstupu měla prohloubit.

Obr. 3: Mezera výstupu


Zdroj: MMF

Svůj díl nesou také inflační očekávání nebo spíše neočekávání. Japonci by mohli vyprávět. Možná byl důraz na nízkou inflaci v posledních dvaceti letech přehnaný a absence inflačních očekávání přiblížila vyspělé ekonomiky deflaci. Při nízké inflaci bývají nízké také úrokové sazby. V případě poklesu výkonu hospodářství pod svůj potenciál tak má centrální banka menší manévrovací prostor k proticyklickému uvolnění měnových podmínek. Ona i inflace a inflační očekávání jsou užitečné.

Ještěže u nás máme vládu s jejími deregulacemi a daňovými reformami. Jádrová inflace (korigovaná inflace bez pohonných hmot) se totiž v ČR nyní pohybuje na úrovni zhruba 0,2%.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Proč strašíme deflací?
    22.03.2004 11:35

    Jestli někomu v současné době deflace skutečně vadí, tak je to předvším naše vláda (resp. Ministerstvo financí). Soukromé subjekty mohou na deflaci prodělávat nebo vydělávat stejně jako na inflaci. Ale inflace vládě "snižuje"dluh. A "nezávislá" CB jí v tom ráda podporuje. To je ta neškodná (nebo dokonce prospěšná:))) přiměřená míra inflace. Žádná inflace není prospěšná, je to samozřejmě nesmysl. Ale vládám všude na světě se podařilo prosadit, že se tenhle nesmysl učí na téměř všech ekonomických školách. Proč asi..
    PH
  • Proč deflace není škodlivá
    19.03.2004 23:18

    ...výsledkem je zvýšení míry úspor.... na VŠE nám vtloukali do hlavy, že úspory jsou rovny investicím(tomu už dnes moc nevěřím), a investice jsou odložená spotřeba, kterou dnes odkládáme proto, abychom měli mnohem více zítra. Takže to je pozitivní, ne? Snížení cenové hladiny vede k růstu reálných mezd: to také vypadá celkem pozitivně, sakryš vždyť si pořád stěžujete, že nám reálná mzda dostatečně neroste, a nejdnou je to špatně? Bude docházet k propouštění: když tedy bude taková nezaměstnanost, tak proč by zaměstnavatelé drželi mzdy nahoře? Ony ty reálné mzdy zas tak moc stoupat nebudou, že? BTW: Deflace je projevem hospodářské deprese, ne její příčina. A pokles bankovního zprostředkování? Prostě se zjistí, že banky rozpůjčovaly peníze, které neměly. Pravdo bolí, že....
    ondra
  • Ceny nelze zvysovat do nekonecna
    19.03.2004 20:04

    Je jasne, ze svetova ekonomika je uz na hrane. Ceny zakladnich statku nelze zvysovat do nekonecna a pri vysokych cenach lide pochopitelne mohou kupovat mene. Momentalni stav je takovy, ze je uz jen velmi obtizne zaplatit byt i jen zakladni potreby - najem a jidlo. A netusim, kde autor videl zvysujici se miru uspor - vzdyt naopak rychle roste ZADLUZENOST domacnosti, nikoli uspory.
    ekonom
    • pro "ekonoma"
      22.03.2004 9:51

      doporucuji nahlednout do narodnich uctu, nez sem zase napises takovu hovadinu, ekonome
      tomas
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.