Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministra Škromacha zklamává soukromý sektor

Ministra Škromacha zklamává soukromý sektor

10.03.2004 14:12
Autor: 

Nezaměstnanost v Česku je vysoká a stále roste. Vláda je z toho pochopitelně nervózní. „Boj s nezaměstnaností“ byl jejím hlavním krédem a zatím to vypadá, že se naplňují ty nejčernější odhady a blížící se volby (do Evropského parlamentu v červnu a do místních samospráv na podzim) tak pro vládní strany zřejmě dopadnou špatně. Nervozitu lze tedy chápat, ale občas se někteří vládní představitelé pustí do konstrukcí, které nelze přejít.

Posledním příkladem je názor ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, že vláda dělá co může a zaměstnává stále více lidí, ale vysokou nezaměstnanost způsobuje soukromý sektor, který nezaměstnává tolik lidí, kolik „by bylo třeba“. Jde o naprosto absurdní výrok. Z čeho se asi platí mzdy lidí zaměstnaných vládou? Samozřejmě že daněmi, vybíranými od soukromého sektoru. Vytvoření jednoho místa ve veřejném sektoru tak může znamenat ztrátu několika míst v soukromém sektoru.

Ostatně, kdyby ministr Škromach svůj názor myslel vážně, nebylo by pak nejlepší aby nás všechny zaměstnal stát? Nezaměstnanost by zmizela, všichni lidé by zase měli práci… Takhle to ovšem fungovalo do roku 1989 a výsledky onoho systému nebyly, přiznejme si to, příliš dobré. Pan ministr Škromach by tak měl přestat snít o vynucování zaměstnaní a raději by se měl podívat na absurdně komplikovaný Zákoník práce a na vysoké daně, které soukromému sektoru tak ztěžují podnikání, a tedy i zvyšování zaměstnanosti.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.

Článek "Škromach: Za růst nezaměstnanosti mohou i postižené regiony" naleznete ZDE.


Váš názor
  • Uvidíme příští volby.
    11.03.2004 0:21

    Je víc a víc lidí kteří si myslí že to co bylo do roku 1989 bylo lepší než to co je teď.
    Visitor
  • Premysli Skromach pred tim nez neco rekne?
    10.03.2004 17:40

    Kdyby mel trochu rozumu, tak by memohl takovyhle nesmysl vypustit z pusy. Firmy a drobni podnikatele jsou preregulovani prave touto vladu. Nemohou se diky odvodum do statni pokladny dale rozvijet a pribirat nove zamestnance. Vsichni vime kolik se platime abychom si uzivili drahy socialni stat vedeny armadou uredniku jako je Zdenek Skromach. Dodal bych pouze citat z Nemocnice na kraji mesta "Kdyby blbost nadnasela, vznasel byste se tu jako holubicka pane ministre".
    JK
    • Má Škromach přemýšlet na tím co neřekne?
      11.03.2004 10:47

      Znovu se nechci ministra Škromacha zastávat, ale zatím se mi to jeví tak, že popisovaný nesmysl vypustil z pusy nikoliv pan Škromach, ale pan vedoucí katedry Schneider - pisatel článku, na který tak rozhořčeně reagujete. Mezi námi, ať je pan Škromach rád. Co kdyby napříkad pan vedoucí katedry Schneider začal tvrdit, že Škromach žere chrousty...
      Jan Proužek
  • Jaky si je volime...
    10.03.2004 15:36

    ...takovy je mame. Uznavam, vyber mezi ceskymi politiky neni velky,zejmena pote, co takovy pravicaci jako treba Kuhnl dokazou prohlasit, ze vybrane dane se vrati pres zvysene socialni davky. Ale jak dlouho proboha budeme jeste trpet to, aby vladli individua bez logiky, citu, odpovednosti, patere a jinych charakteristik lidske rasy?
    • Nějaký link na to Kuhnlovo prohlášení by nebyl?
      10.03.2004 15:46

      Nebo je to také vlastní výrobek?
      Kozina+
  • Pan ministr
    10.03.2004 15:29

    Pan ministr je trouba,který neví,že jak se do lesa volá,tak se z lesa ozývá.Už aby tu politiku začal dělat někdo kdo na to má.Ale to si ještě jednu generaci počkáme,než zestárnou a zabezpečí se bývalí komunisté.
    podnikatel
    • Váš názor byl zrušen
      11.03.2004 13:44

      Váš názor byl zrušen z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      JK
    • Ty oportunistický Komanče ..
      11.03.2004 0:30

      přestoupili do ODA, ODA, ČSSD, později US, a nezapomeňme ČSL. Oni zprivatizovali co se dalo a jejích děti nám budou vládnout jestli se celý systém nezmění. Bohatý vládnou všude jinde, proč by jste doufal že to tu bude jiný?
      Visitor
  • Polemizujete se Škromachem nebo sám se sebou?
    10.03.2004 15:17

    Nechci se nijak zastávat ministra Škromacha, ale prosím, můžete potvrdit, že skutečně toto řekl? (cituji z Vašeho článku) : "...názor ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, že vláda dělá co může a zaměstnává stále více lidí, ale vysokou nezaměstnanost způsobuje soukromý sektor, který nezaměstnává tolik lidí, kolik „by bylo třeba“.... ". Nebo jste mu to pouze "vložil do úst"? a polemizujete vlastně sám se sebou? Za vaši odpověď předem děkuji.
    Jan Proužek
  • Re:
    10.03.2004 14:45

    Jestli je pan Škromach zklamán soukromým sektorem, tak já jsem přesvědčen, že celý soukromý sektor je počínáním pana Škromacha zhnusen, protože v případě výše jmenovaného se jedná o cílenou likvidaci soukromého sektoru. S článkem pana Schneidera plně souhlasím, protože přesně popisuje stav věcí veřejných.
    jirka
  • Pánové Škromach i Schneider...
    10.03.2004 14:41

    ... by měli svou dojemnou péči upřít k tzv. "odvodům za zaměstnavatele". Opravdu vám oběma připadá dospělé, že zaměstnanec na své výplatní pásce nevidí, jakou částkou vlastně přispívá na zdravotnictví, důchody a politiku podpory firem kamarádů (tzv. státní politika zaměstnanosti)? Pane Schneider, shlédněte svým školeným okem statistickou ročenku 2002, část příjmy a výdeje domácností a srovnejte kolik stát dostane a vydá OSVČ a zaměstnancům. Problém státu není, že by odíral OSVČ a "likvidoval střední stav", ale vysoké zdanění práce (pro občany neviditelné) a (a v tom vám dávám plně za pravdu) nákladná neflexibilita při rušení/vytváření pracovních míst.
    Kozina+
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data